Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Szeretjük a mikrót, mert megkönnyíti az életünket: időt spórolunk, ha melegíteni kell az ételt, és akkor is jól jön, ha valami igazán gyors édességre vágyunk. Azonban több olyan étel, élelmiszer is van, amiket jobb, ha nem a mikrohullámú sütőben melegítünk.
Mindmegette
A mikró remek találmány, bár sokan ódzkodnak tőle. Villámgyorsan megmelegíthetjük az ételt, sőt akár süteményeket is készíthetünk benne, ám van valami, aminek nagyon nem tesz jót, ha megmikrózzuk!
Biztosan veled is előfordult már, hogy nem vetted ki időben a vajat a hűtőből, esetleg a fagyasztóból, pedig a recept szoba-hőmérsékletű vajat írt. Nagy segítség ilyenkor a mikró, ám hiába vagy résen, sokszor forró, folyékony zsiradék lesz a végeredmény. Most mutatunk egy egyszerű trükköt, ami segít, hogy tökéletes legyen a vaj állaga.
Ha nem aggódsz a környezetedért és a bolygónk jövőjéért, valószínűleg gond nélkül használod takarításhoz a mindenhol kapható, szuper takarítószereket. Ha azonban gyengédebb módszerekre vágysz, eláruljuk, hogy mivel tudod szinte újjá varázsolni a mikrohullámú sütődet!
Lehet, hogy eddig te is helytelenül használtad a mikrót? Egy nő rájött, mit rontunk el mindannyian. Vajon így melegítitek az ételeket a mikrohullámú sütőben? Meglepő ez a felfedezés, igaz?
Az alufólia hasznos és olcsó anyag, ami szinte minden konyhában megtalálható. Hogy lehet-e mikrózni, örök kérdés, és az internet népe soha nem jut egyezségre. A címben feltett kérdésre viszont határozott igen a válasz, egyszerűen csak körültekintőnek kell lennünk.
A mikrohullámú sütőnek számos előnye van. Az étel gyorsabban elkészül és több vitamin és ásványi anyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. Ugyanakkor vannak olyan ételek, amelyeket tilos betenni a mikróba, mert felrobbannak, vagy a belőlük kiáramló gőz okozhat problémákat.
Mikrohullámú sütőben olvasztani a vajat jó ötlet, azonban vigyázni kell: elég néhány perc, és a vaj felrobbanhat.
Szeretjük a héjában sült krumplit, hiszen finom és laktató. Amikor azonban gyorsan kell valami köret, általában nem rá szavazunk, hiszen sütőben készítve több mint egy óra, míg kellően puha, mégis ropogós lesz. Ha azonban van mikrohullámú sütőnk, mindössze néhány perc alatt kész a tökéletes sült burgonya.
Stern Ágnes
A mikrohullámú sütő nagyon megkönnyíti az életünket, ám néha tud kisebb-nagyobb bosszúságokat is okozni - például, amikor az étel egyik része tűzforró, a másik pedig hideg marad. Vagy amikor valami melegítés közben váratlanul felrobban a tányérban és mindent összeken. Brian Bennett, mesterszakács és egészségügyi szakértő tanácsaival elkerülhetjük ezeket.
A mikrohullámú sütő használata pofonegyszerű. Csak berakod a melegíteni kívánt ételt néhány percre, és utána eheted is a forrón gőzölgő menüt. Azonban van néhány baki, amit szinte mindenki elkövet mikrózás közben. Íme, a lista!
Sorozatunkban olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy esetleg mások is jó hasznát veszik majd egy-egy általatok kipróbált, jól bevált trükknek. Most, egy igencsak megosztó konyhai eszközről, a mikrohullámú sütőről osztunk meg néhány hasznos és érdekes adatot - lehet, hogy lesz olyan, amin meglepődtök majd!
A mikró tisztítását a legtöbb háziasszony addig halogatja, amíg tudja, hiszen a kisikálása nem egyszerű feladat - legalábbis eddig tuti, hogy te is ezt gondoltad. Azonban ha beveted a következő praktikákat, villámgyorsan patyolat tisztává varázsolhatod a mikródat!
Alig vártad a foci vb-t? Az esti meccs ropogtatnivalói már a sütőben sülnek? Akkor van egy jó hírünk számodra: kedvenc focicsemege recepteddel most Candy mikrohullámú sütőt nyerhetsz!
Török Zsuzsa
Ha van ilyen készüléked, bizonyára magától értetődően ételt, italt melegítesz vele. Pedig másban is a segítségedre lehet!