Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Mindmegette
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai újabb terméktesztet és vizsgálatot végeztek, mely középpontjában ezúttal a kékfrankos vörösborok álltak. Az eredmény pedig egészen meglepő.
MME
Ha a hűvösebb tavaszi időhöz illő vörösbort keresünk, akkor ideális választás lehet egy palack kékfrankos. A szőlőfajta sokoldalúsága jól jön, ha különböző stílusú borokat kóstolnánk meg, akár egy könnyed rozéról, akár egy komoly dűlős tételről legyen szó.
A szekszárdi borászok a 2010-es évek elején úgy vélték, hogy a borvidéken régóta jelen lévő, úgynevezett helyi fajtákra érdemes koncentrálniuk. Így három bortípust emeltek ki, és már évek óta a szekszárdi bikavér, a kékfrankos és a kadarka áll ennek a borvidéknek a középpontjában.
Az egri és a szekszárdi bikavérek karakterükben eltérnek egymástól, hiszen az egyik egy északi, a másik egy déli fekvésű borvidékről származik. Közös azonban bennük, hogy a vörös házasítás alapját mindkét borvidéken a kékfrankos jelenti. Hogy ez mennyiben érezhető a borokban, arról személyesen is meggyőződhetnek a borkedvelők az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj budapesti kóstolóján.