Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cigánytorta

MME MME
3/5
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • Sötét színű tészta:
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg csokoládé
  • 7 tojás
  • 15 dkg mandula
  • 10 dkg piskótamorzsa
  • 15 dkg baracklekvár
  • Világos színű tészta:
  • 17 dkg liszt
  • 14 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
  • reszelt citromhéj
  • citromlé
  • 1 tojássárgája
  • Csokoládémáz:
  • 12 dkg kockacukor
  • 12 dkg csokoládé
  • 6 evőkanál víz
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

Elkészítés:

Sötét színű tészta:
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a puhított csokoládét, majd egyenként belekeverjük a 7 tojássárgáját. A habosra kevert masszába beletesszük az őrölt mandulát, a piskótamorzsát és a 7 tojás felvert habját. A tortaformát jól kizsírozzuk, beleöntjük a tésztát, és 180-200 fokos hőmérsékleten 50 percig sütjük. ( tűpróba!)

Világos színű tészta:
Az átszitált lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, citrom levét, tojássárgáját és sót. Tésztát gyúrunk belőle, és a zsírozott, lisztezett formában hirtelen kisütjük.

Amikor a sötét színű tészta kihűlt, vízszintesen kettévágjuk, és mindkét lapot megkenjük baracklekvárral. A lapokat úgy rakjuk össze, hogy a világos színű tészta a két sötét közé kerüljön. A tortát csokimázzal vonjuk be.

Csokimáz:
Felolvasztjuk a cukrot, beleteszük az olvasztott csokoládét és a vizet. Hozzákeverjük a vajat, levesszük a tűzröl és simára keverjük. Langyosan öntjük a tortára.

Megjegyzés

A mandula helyett dióval vagy földimogyoróval is készíthetjük, a tésztáját meglocsolhatjuk likőrrel. - MME

Ezek is érdekelhetnek