Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 szabály, hogy ne legyen rémálom a bevásárlás a gyerekkel

Hiszti, toporzékolás, kérések, könyörgések... Ismerős helyzet? Bizony, nem is olyan könnyű elintézni a bevásárlást, ha a csemete is önnel van... Lássuk, mivel teheti egyszerűbbé!

Egyedül gyorsabb lehet

Nyilván az első és legkézenfekvőbb megoldás az lenne – főleg most, a járvány idején –, hogy ne vigyük magunkkal a gyereket az üzletbe. Viszont ha muszáj, akkor kérj meg még egy felnőttet, hogy csatlakozzon hozzátok, így az ismerős, rokon, másik szülő lefoglalja a csemetét, amíg te gyorsan minden szükséges holmit megvásárolsz.

Fontos az időzítés

Ne feledd, hogy gyerekkel több időbe telik a vásárlás. Biztos, hogy elidőzik a játékoknál, vagy megtetszik neki valamelyik zöldség, élelmiszer, és kérdezget, esetleg telepakolja a kosarat, kocsit felesleges dolgokkal, amit aztán vissza kell vinni a helyére. Éppen ezért olyan időpontot válassz, amikor minderre bőven jut időd!

Csak egy dolgot választhat

Ha muszáj a gyerkőcöt is magaddal vinned, beszéld meg vele még otthon, mit veszel neki. Ha az édességet ellenzed, ajánld fel helyette a gyümölcsöt, a joghurtot, túrókrémet, és előre tudasd vele, hogy csak egy dolgot választhat!

segítsen

A boltban kérd meg a kicsit arra, hogy segítsen bepakolni a bevásárlókocsiba, a nagyobbnak pedig engedd meg, hogy néhány árut ő rakjon fel a szalagra. Az is jó megoldás, ha még otthon a gyerek a bevásárlólistára rajzolja, amiket ő szeretne a boltban megkeresni és a bevásárlókocsiba tenni.

Intsük türelemre!

Mindig a bevásárlás végén ejtsd meg a gyerek által vágyott holmi megvásárlását, de soha ne engedd meg, hogy a gyerkőc helyben fogyassza el azt. Jobb, ha egymás után nem mentek be két, legfeljebb három boltnál többe, mert a gyerekek bizony gyorsan elvesztik a türelmüket!

Maradj higgadt!

Ha mégis rátör a lurkóra a hisztiroham, ne cselekedj az elveid ellenére csak azért, mert esetleg megszólnak. Akinek van gyereke, az, hidd el, pontosan átérzi a helyzeted! Akinek meg nincs, annak fogalma sincs arról, hogy mit élsz át... Jegyezd meg, hogy ha a sírás hatására teljesíted a gyerek kívánságát, akkor a csemete legközelebb is rád fogja kényszeríteni az akaratát.

Mire költse a zsebpénzt?

A szakemberek szerint, ha a gyereknek van zsebpénze, időnként megengedheted neki, hogy a bevásárláskor vegyen magának valami apróságot. Persze, ha a gyerkőc valami nagyobb dologra, például egy új biciklire vágyik, jobb, ha nem költi édességre a pénzét...

Ezek is érdekelhetnek