Elkészítés: A barackokat kimagozzuk, majd egészen apró (körömnyi) kockákra vágjuk őket. Beszórjuk a 10 dkg kristálycukorral, valamint 1 csomag vaníliás cukorral, és összeforgatjuk. Itt - ízlés szerint - adhatunk hozzá fahéjat is, én nem szoktam, mert a süteményben a domináns vaníliás ízt szeretem jobban.
A félig megolvasztott vajat habosra keverjük a 15 dkg cukor felével, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, összekeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük a cukor másik felével. (Nem lesz belőle olyan kemény hab, mint cukor nélkül szokott lenni a tojásfehérjéből.) Akkor tudjuk, hogy jó, ha fényes. A tojásfehérjét óvatosan hozzáadjuk a vajas, cukros, tojássárgás masszához, majd a lisztet és a sütőport is hozzákeverjük, valamint 1 teáskanál vanília-aromát. Ezt összeforgatjuk, majd kivajazott tepsibe öntjük.
A felvagdalt barackot enyhén kinyomkodjuk, hogy veszítsen a levéből, majd egyenletesen elosztva a tepsiben lévő tészta tetejére szórjuk.
Előmelegített 170 fokos sütőben, légkeverés nélkül kb. 50 percig sütjük (fogpiszkáló-próba!). Amikor kész, kivesszük, és pár percig hűlni hagyjuk. Aztán a sütemény tetejét finoman megszórjuk a kristálycukorral. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható!