Keress receptre vagy hozzávalóra

Bajor karácsonyi stollen

default user icon
4 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 56 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 8 tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg mandula
  • 1 citrom reszelt héja
  • reszelt szerecsendió
  • fahéj
  • őrölt gyömbér
  • szegfűszeg és kardamommag
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

    Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, némi lisztet és cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen, és betakarva meleg helyre állítjuk.

    Amíg ez a kovász meleg helyen pihen és kel, meglágyítjuk a vajat, cukorral meg a tojássárgákkal habosra keverjük. Ebbe beleöntjük a megkelt kovászt, a lisztet, és jól kidolgozzuk.
    A mazsolát, mandulát és a többi ízesítőt a már megdagasztott tésztába dolgozzuk bele.

    A tésztából golyót formálunk, közepét a nyújtófával hosszában benyomjuk, az így keletkező hosszúkás cipót olvasztott vajjal megkenjük, és a két oldalát egymásra hajtjuk. Melegre állítjuk, hogy megkeljen.

    Kelés után forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Ahogy megsült, vaníliás cukorral meghintjük.

Megjegyzés

A fűszerezést úgy egyszerűsítem, hogy mézes fűszerkeveréket használok. Teszek még bele narancshéjat, csokoládé- és cukrozott gyümölcsdarabokat. De lehet dúsítani durvára vágott dióval is. A tészta formálása még egyszerűbb, ha a golyót kissé ellapítjuk, és egyik felét a másikra hajtjuk, olyan formát készítünk mintha kenyér lenne.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Baba:-) 6 évvel ezelőtt
Szerintem viszont a recept úgy jó, ahogy van! Már többször megsütöttem, azóta jópáran elkérték a receptjét! Köszönöm a beküldőnek! :-)
TicTac78 7 évvel ezelőtt
Hát, megsütöttem. A 8 tojássárga nagyon sok bele, tiszta ragacs volt az egész, legalább még 15 deka lisztet hozzátettem. Továbbá egyáltalán nem kelt meg (3 órát hagytam a radiátor közelében), a sütési idő nem fél óra volt hanem 1 (és így is kőkemény lett, nem sült át a közepe, bár ezt annak tudtam be h nem kelt meg). Az elkészítési idő nem 60 perc (20 perc kell az élesztő+tejnek, és legalább 1 óra a kész tésztának, illetve sütés előtt még 10-15 percet a tepsiben pihentetni.)
jagabi 8 évvel ezelőtt
Van itt sok olyan recept, amihez fel lehet használni. Pl. csokis kókuszcsók, diós csók. Finomak, és így nem vész kárba a tojásfehérje sem.
bogimarcsi 8 évvel ezelőtt
Ezt megcsinálom, egyszerűbbnek tűnik, mint az eddig olvasottak. Mit lehet kezdeni a 8 tojásfehérjével?

Hasonló Receptek

Magazin