Elkészítés: A tésztához a liszthez kavarjuk a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. 2 cipót formálunk belőle. Az egyiket kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit.
A töltelékhez 15 dkg cérnametéltet sós vízben kifőzzük, és alaposan lecsöpögtetjük. A töltelék többi hozzávalóit - a tojásfehérje kivételével - jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjéket. Összekeverjük a kifőtt metélttel, és a tepsiben lévő tésztalapra terítjük.
Ráborítjuk a másik kinyújtott tésztalapot, a tetejét villával megszurkáljuk, és szép világosra sütjük.
A meggymártáshoz 2 dl vízben és 2 dl meggylében pár szem szegfűszeggel és ízlés szerint cukorral felteszünk főni 1/2 üveg kimagozott meggyet. Puhára főzzük, pürésítjük, 1 evőkanál liszttel behabarjuk. Kellő sűrűségűre összeforraljuk.
A vargabélest porcukorral meghintve és meggymártással tálaltam.