Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne dobd ki az elhasznált fogkefét – 10 zseniális tipp, mire használhatod még a ház körül!

default user icon
MME
Ne dobjuk ki az elhasznált fogkefét, hiszen egy alapos fertőtlenítés után segítségünkre lehet a takarításban is!

Mivel a fogkefe is műanyag hulladék, és – elméletileg – mindenki havonta cseréli, nagyon komoly mennyiség halmozódhat fel egy háztartásban fél év alatt. Környezetkímélés szempontjából sem utolsó tehát, ha az elhasználódott szájhigiéniés eszközöknek új rendeltetést keresünk a ház körül. A Fanny magazinnak mindjárt 10 szuper ötlete is van erre!


Leszedi a penészt a gumiról

Nem is gondolnánk, mennyi baktérium lakozik a mosógép gumijában! Csepegtessünk néhány csepp teafaolajat a fogkefére, és ezzel súroljuk át a tömítést. Amellett, hogy elpusztítja a baktériumokat, a penésszel és a nyálkás lerakódásokkal is könnyen elbánik.

Élmény a zuhanyzás

A zuhanyrózsa gyorsan vízkövesedik, ami eldugítja a fúvókákat. Öntsünk rá ecetet és várjunk néhány másodpercig, amíg abbamarad a pezsgés. Ezután óvatosan dörzsöljük át fogkefével, öblítsük le, és töröljük szárazra a zuhanyfejet.

Koszos fuga ellen

Tisztává tehetjük az elszíneződött fugát is. Dörzsöljük át az érintett felületet szódabikarbónából és vízből készített sűrű pasztával, hagyjuk állni 10-15 percig, ezután bő vízzel öblítsük le. Ne ijedjünk meg, ha a fuga szürke színű lesz. Ahogyan szárad, látványosan kifehéredik majd.

Előzzük meg a dugulást!

Legyen szó konyhai vagy fürdőszobai lefolyóról, érdemes időnként ezeket is megtisztítani a lerakódásoktól, ezzel megelőzhetünk egy váratlan dugulást. Első lépésként öntsünk a lefolyóba víz és citromsav keveréket, hagyjuk állni néhány percig, majd a lefolyó falát súroljuk át fogkefével.

Stabilan a helyükön

A fertőzések melegágya lehet a fürdőszobai csúszásgátló is, ha nem tisztítjuk rendszeresen. Elsőként áztassuk mosószeres vízbe, majd egy fogkefével tisztítsuk meg a tapadókorongok alatt lerakódott szennyeződésektől, végül egy kefével súroljuk át a teljes felületet.

A hosszú életű grillért

A megfeketedett, zsíros grillrács tisztítása is gyerekjáték fogkefével! Várjuk meg, míg kihűl a rács, majd fektessük le egy újságpapírra. Permetezzünk rá hideg zsíroldót, várjunk 10 percig, ezután fogkefével súroljuk le róla a ráragadt zsiradékot.

 

Befér a kis helyekre

A fogkefe előnye, hogy a kis fejének köszönhetően olyan kis helyekre is elérhetünk vele, ahová szabad kézzel nem, így könnyedén megtisztíthatjuk a csaptelepek oldalára rakódott vízkövet is. Ehhez mártsuk ecet és víz keverékébe, és dörzsöljük át vele a felületet.

Fehérebb, mint újkorában

A cipőnk beszürkült gumirészeit is kifehéríthetjük, de a talpára ragadt sárdarabokat is könnyen eltávolíthatjuk fogkefével. Nyomjunk a fogkefére kevés súrolószert, és dörzsöljük át vele a mélyedéseket, ezután öblítsük le és töröljük át száraz ronggyal.

Fertőzött billentyű

A klaviatúra tele van porral, szöszökkel, ráadásul a kezünkről származó baktériumok miatt nagyobb a fertőzések kockázata. Tisztítás előtt kapcsoljuk ki a gépet, majd alkoholba mártott fültisztító pálcikával töröljük ki a billentyűk közötti részt, ezután óvatosan dörzsöljük át puha sörtéjű fogkefével a teljes felületet.

Az egészséges haj titka

A fésű sörtéi közül minden hajszálat eltávolíthatunk fogkefével. Először toljunk végig egy tollat a kefe fogai között, hogy eltávolítsuk a letapadt hajszálakat. Ezután tegyük meleg samponos vízbe a fésűt, majd súroljuk át a fogkefével a sörtéket, ezzel leszedjük a kefére rakódott szennyeződéseket.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss