Részletes receptkereső »

A szárzeller, akit halványítónak is hívnak

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

A szárzeller, akit halványítónak is hívnak

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

A szárzeller, akit halványítónak is hívnak

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Szárzellernek, rúdzellernek, angolzellernek és halványított vagy halványító zellernek is hívják. Magas víztartalom és kevés kalória jellemzi. Talán nyersen a legfinomabb, nagyon friss és üde zöldség.
A kezdetektől a mai zellerkínálatig

A zellert már Homérosz is említi az Odüsszeiában. A középkorban a most ismert zellerfajták őse, a mocsári zeller volt az egyik legismertebb gyógynövény. Melankólia ellen és fogfájásra is alkalmazták, afrodiziákumként is említik, és állítólag megfiatalítja fogyasztóit. Egy időben a zellert csak ízesítésre használták, de a nemesítés után megkezdte önálló hódító útját, ma már a gumós, a halványított és a metélő zeller is kapható szinte mindenhol.

Angolzeller, szárzeller, halványító zeller, rúdzeller néven is ismert a kalóriaszegény zöldség Angolzeller, szárzeller, halványító zeller, rúdzeller néven is ismert a kalóriaszegény zöldség

Mit is eszünk?

A zeller az ernyősök családjába tartozik, így közeli rokona a kapor, az édeskömény, a petrezselyem és az ánizs is. Míg a hagyományos zellernél a gumót fogyasztjuk, a szárzeller gumóját nem lehet megenni, itt a levélnyeleket fogyasztjuk. Ezek a 30-40 cm hosszú, 3-4 cm széles, ropogós, húsos részek lédúsak, kellemesen enyhén borsos ízűek. Színük lehet fehér, világossárga, zöld, pirosas és csíkos is. A belső leveleket a zeller szívének is hívják, ezek a legfinomabbak. A halványítás egyébként úgy zajlik, hogy a növekvő zellerszárat földdel eltakarják vagy eleve mély árokba vetik, így a napfény hiánya miatt elveszíti sötétzöld színét, és íze is kevésbé erőteljes. Az eljárás miatt helyesen a halványított zeller lenne az elnevezés, mégis sokan hívják halványító zellernek.

Nagyon finom nyersen is, de bármilyen ételbe tehetjük, amibe amúgy zellert tennénk Nagyon finom nyersen is, de bármilyen ételbe tehetjük, amibe amúgy zellert tennénk

Egészséges is

A rostokban gazdag szárzeller a fogyókúrázók kedvelt étele, hiszen kalóriaértéke igen alacsony, 100 grammban mindössze 14 kcal van. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, vitaminokat és nyomelemeket is.

Diétázóknak is tökéletes: kevés kalória, de sok rost van a szárzellerben Diétázóknak is tökéletes: kevés kalória, de sok rost van a szárzellerben

Mit készítsünk belőle?

Nyersen, a tövek és levelek levágása és alapos mosás után darabolhatjuk, szeletelhetjük, és már fogyaszthatjuk is. A franciák is ezt teszik, hiszen a nyers zöldséges crudité (ejtsd: krüdité) egyik legfontosabb zöldsége a szárzeller. Salátába téve izgalmas ízt kapunk, de mártogatósnak is kiváló. A leveleket megtöltve hidegtálakra is készíthetünk gusztusos hajócskákat. Egy sajtos besamelmártással finom vacsora a csőben sült angolzeller. Az igazi Waldorf saláta is szárzellerből készül. Sokan a zellerkrémlevest is szárzellerből készítik.

Mindenféle salátákban is nagyon jó helye van az angolzellernek Mindenféle salátákban is nagyon jó helye van az angolzellernek

Zöldséges kuszkusz

Hozzávalók:
A zöldséges keverékhez:
1 póréhagyma
1 kaliforniai paprika
2 bébicukkini
3 szál halványító zeller
fél kínai kel
olívaolaj
grill fűszersó
A kuszkuszhoz:
1 bögre kuszkusz (couscous)
2 bögre forró zöldséglé
1 marék olajos mag (szezám, len, szeletelt mandula, stb)
1 marék mazsola

Elkészítés: Az olajat wokba öntjük. Felszeleteljük a zöldségeket, majd összepároljuk őket (először a hagymát, majd a paprikát, a kelt, a zellert, aztán a cukkinit pirítjuk, a gomba csak a végén jön bele).
Amíg pároljuk a zöldségeket, a kuszkuszt felöntjük a forró zöldséglével, és letakarjuk, hogy megduzzadjon. Ha kész, belekeverjük a mazsolát, majd a tetejét pirított magokkal szórjuk meg. Erre halmozzuk a párolt zöldségeket.

Néhány perc alatt megfő, nem érdemes túlfőzni, mert roppanósan az igazi Néhány perc alatt megfő, nem érdemes túlfőzni, mert roppanósan az igazi

Vörös saláta

Hozzávalók:
1 kis fej vöröskáposzta
1 kis uborka
2 szál halványító zeller
3 retek
1 kis fej vöröshagyma
Az öntethez:
3 dl joghurt
1 citrom leve

Elkészítés: A káposzta felső leveleit lefejtjük. A káposztát kettévágjuk, majd vékony metéltre gyaluljuk. Az uborkát megmossuk, szárazra töröljük, és kb. 1x1 cm-es kockákra aprítjuk. A halványító zellert, a retket megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, szintén karikára vágjuk.
Tálba tesszük a zöldségeket, megsózzuk, borsozzuk és összekeverjük, rövid ideig állni hagyjuk. A joghurtot simára kikeverjük, belecsavarjuk a citrom levét, összekeverjük, majd a salátára öntjük és tálaljuk.

Sonkás szárzeller-stangli

Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta
50 dkg szárzeller
20 dkg főtt, füstölt sonka
1,5 dl tejföl
1 tojássárgája

őrölt bors
mustár
10 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán)
a tészta nyújtásához liszt
a tetejére tojás

Elkészítése: A tésztát hűtőszekrényben hagyjuk felengedni. A szárzellert alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, leveleit lecsipkedjük és fölaprítjuk. A zellerszárakat megtisztítjuk, kb. 12 centis darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben félig puhára főzzük. Hideg vízzel azonnal leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük.
A sonkát apróra daraboljuk, és a tejföllel meg a tojássárgájával turmixoljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és kevés mustárral ízesítjük. A reszelt sajtot és az összevagdalt zellerlevelet belekeverjük.
A felengedett tésztát belisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, majd 15 cm hosszú, 5-6 cm széles csíkokra vágjuk. A sonkás krémmel mindegyiknek a közepét megkenjük, és 1-1 zellerszárat fektetünk rá. (Kissé bele is nyomkodjuk.) A felvert tojással végigsimítjuk a széleit, majd egymástól 2-3 cm távolságra, lehetőleg sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
Előmelegített forró sütőben (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 15-20 percig sütjük. Frissen kitűnő vendégváró sörkorcsolya

Mindmegesszük: a zeller >>>

Receptek angolzellerrel >>>

Receptek halványító zellerrel >>>

Receptek szárzellerrel >>>

Piknikre, partira, uzsonnára is vihetjük, mártogatóshoz is tökéletes a szárzeller Piknikre, partira, uzsonnára is vihetjük, mártogatóshoz is tökéletes a szárzeller

SB

Ajánlott cikkek

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
\n\n