Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

A legfontosabb olasz tésztaszószok

A főtt tészták legnépszerűbb feltétei a különböző olaszos mártások. A sokféle paradicsomos és tejszínes változat teszi megunhatatlanná a legegyszerűbb tésztaételeket is.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 814 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg húsos füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1/2 zellergumó
1 sárgarépa
1,5 evőkanál vaj
40 dkg darált marhahús
2,5 dl passzírozott paradicsom (konzerv)
5 dl marhahúsleves, kockából
1,5 dl vörösbor
1 csipet szerecsendió

Elkészítés:
1. A szalonnát apróra vágjuk. A hagymát, a zellert, a sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, apróra vágjuk.
2. A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, a répát és a zellert, majd kis lángon kb. 8 percig kevergetve pároljuk.
3. Hozzáadjuk a darált húst, morzsásra pirítjuk. Belekeverjük a paradicsomot, felöntjük a húslevessel, a borral, a szerecsendióval és sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk, majd kis lángon 2 órán át lassan főzzük. (Ez a mártás jó állagát a hosszú főzéstől kapja.) Az elpárolgó levet folyamatosan pótoljuk. Hagyományosan spagettivel vagy szélesmetélttel (tagliatelle) kínálják.

Még több bolognai! >>>

Tejszínes-szalonnás-sajtos mártás: carbonara

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 25 perc múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 840 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet bacon
5 dkg reszelt parmezán sajt
4 tojás
3 dl tejszín

Elkészítés:
1. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, majd serpenyőben ropogósra pirítjuk, a pörcöket kiszedjük, papírkendőn lecsepegtetjük.
2. Tálban felverjük a tojásokat, összekeverjük a sajttal és a tejszínnel. Hozzáadjuk a szalonnapörcöt, és az egészet a frissen kifőtt tésztára öntjük, alaposan összeforgatjuk, és még egy percig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Frissen őrölt borssal ízesítjük. Hagyományosan vékony hosszúmetélttel kínálják.

Még több carbonara! >>>

Sajtos-tejszínes-petrezselymes mártás: Alfredo

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 576 kcal
 

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj
15 dkg reszelt parmezán sajt
2 csokor petrezselyem
3 dl tejszín

Elkészítés:
1. Felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk a parmezánt, hozzáöntjük a tejszínt, és kevergetve felforraljuk. Kis lángon addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.
2. Közben a petrezselymet leöblítjük, szárazra rázzuk, és felaprítjuk. A mártásba belekeverjük, a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk. Ezt a mártást hagyományosan hosszúmetélttel (fettucine) tálalják.

Paradicsomos-zöldséges mártás: napolitana

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 103 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
1 szárzeller
1 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
50 dkg érett paradicsom
2 csokor petrezselyem
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál cukor

Elkészítés:
1. A zellert, a sárgarépát, a hagymát, a paradicsomot megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. Felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a hagymát, a zellert, a répát, és lefedve, lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk, közben megkeverjük.
2. Hozzáadjuk a paradicsomot, a petrezselymet, a cukrot, felöntjük 1 dl vízzel és felforraljuk. Lefedve, kis lángon, kb. 1 órán át percig főzzük, közben időnként megkeverjük. Ha szükséges még kb. 1 dl vizet önthetünk rá. Hagyományosan spagettivel vagy tollhegytésztával (penne) kínálják.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 856 kcal
Nehézségi fok: könnyű

Hozzávalók 4 személyre:
6 szelet bacon
20 dkg csiperkegomba
2 szál újhagyma
1 ek. olívaolaj
5 dl tejszín
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
1. A szalonnát kockákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Az újhagymát meghámozzuk, karikákra vágjuk.  Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a szalonnát és a gombát. Öt percig kevergetjük, majd kevés tejszínt öntünk hozzá, és jól elkeverjük.
2. A maradék tejszínt is ráöntjük, felforraljuk, és erős tűzön kb. 15 percig sűrűre forraljuk. Ekkor belekeverjük a hagymát is. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk, a kész mártásra szórjuk. Hagyományosan vastag csőtésztával (bucatini) vagy spagettivel kínálják.

Szalonnás-paradicsomos csípős mártás: amatriciana

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 249 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
3 szelet bacon
1 kg érett paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
1 chilipaprika
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
1. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, magjait kikaparjuk, húsát felaprítjuk. A hagymát, a chilit megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a szalonnát, a hagymát, a chilit, és közepes lángon három-négy percig pirítjuk.
2. Hozzáadjuk a paradicsomot, sóval, borssal ízesítjük, és kis lángon még három percig főzzük. Hagyományosan makarónival kínálják.

A mártások 4 személyre, 50 dkg száraz tésztához elegendőek.

Megunhatatlan olasz ízek >>>

Olasz receptek >>>

Szószok, mártások >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

budelli
koszi viola01 pontosan igy van, ahogy írtad, aki evett már igazi olasz családnál, az tudja, hogy mi az igazi olasz étel.... hozzáteszem, nálam az dobta le a láncot, hogy a Bolognai eredetileg spagettivel tálalandó, igaz, azért odakerult a tagliatelle is... jah és a zellergumó.... Hozzátenném, hogy elso kézbol ismerem az olasz recepteket, mivel a párom olasz chef... neki koszonhetem az igazi olasz konyha megismerését.
viola01
hát talán nem így készítik. aki valaha evett igazi trattoriaban vagy olasz családnál, az tudja. illetve hol a legfontosabb, az pasta con aglio, olio e peproncino? ennél még én is jobb cikket írtam volna... példának okáért a carbonaraba nem jár tejszín eredetileg, a bolognainál meg ahány ház, annyi szokás
melika
milyen sebbol verzik?
budelli
Szólnék, hogy mielott valaki ilyen okos cikket ír az olasz szószokról, járjon utána kicsit, hogy legyen valóságtartalma a dolognak. Sok sebbol vérzik ez a cikk.

Magazin