Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Állandóan éhes vagy? 5 ok, ami a háttérben lehet

Neked is vannak olyan napjaid, amikor úgy érzed, meg tudnál enni egy bivallyal töltött bölényt is, és bármennyit eszel, egyszerűen képtelen vagy jól lakni? Nos, a tudománynak erre is vannak válaszai - most 5 leggyakoribb okot mutatjuk meg, ami a folyamatos farkaséhség mögött állhat.
1. Keveset aludtál

Ha nem alszol eleget, az bizony az étvágyadra is hatással van, ugyanis a ha kialvatlan vagy, az megborítja az éhségérzet szabályozásért felelős hormonok működését, és túlsúlyba kerülnek azok, amelyek  evésre sarkallnak. Így érthető az is, hogy a nem kielégítő mennyiségű, napi 5-6 óra alvás hogyan vezet súlygyarapodáshoz.

2. Nem ittál eleget

Tényleg éhes vagy - esetleg inkább csak szomjas? Meglepő lehet, de igen gyakran előfordul, hogy a két érzést összekeverjük. Ezért, ha állandó éhség gyötör, igyál meg egy pohár vizet vagy bármilyen folyadákot, és várj pár percet. Elképzelhető, hogy azonnal el is múlik a farkaséhség. Egyébként is fontos, hogy az étkezésekhez, és két étkezés között is eleget igyál, mert így egyfelől csökken az éhségérzet, másfelől hamarabb úgy érezed majd: jól laktál.

3. Az éjszakai nass

Ha túl sok szénhidrátot eszel egyszerre, az nagyon hamar cukorrá alakul, és felszívódik a szervezetben. Ez a cukormennyiség felpörgeti az inzulintermelést, hirtelen megemeli a vércukorszintünket, és a glükóz tempós beépítésére sarkallja a sejteket. A cukor a vérből villámgyorsan eltűnik, és ez azonnal elindítja az éhségérzetért felelős homonok termelését. Ha tehát lefekvés előtt pizzát vagy süteményt ettél, akkor az éhség akkorára nőhet órák alatt, hogy a korgó gyomrunk akár az éjszaka közepén is felverhet bennünket - de reggel biztosan a "Kaját!" lesz az első gondolatunk!

4. A Ciklusod

A megnövekedett szénhidrát-igény bizony a PMS része is lehet. Ilyenkor megváltozik a hormonháztartás: az inzulinérzékenység fokozódik, ami alacsony vércukorszintet eredményez; a szerotonin-szint viszont csökken - ami viszont arra sarkall bennünket, hogy sok.-sok szénhidrátot vegyünk magunkhoz, és már itt is vagyunk a 3. pontban említett szénhidrátbnan gazdag étkezésnél. Ha ezt el akarod kerülni, ilyenkor egyél inkább sok, fehérjében gazdag ételt, halat, tojást, húst, magvakat és dióféléket, így minimalizálahtod a szénhidrát és a cukor iránti vágyat. A koffein és az alkohol szintén komoyl hatással van a hormonegyensúlyra, úgyhogy ezekből igyekezz a lehető legkevesebbet fogyasztani.

5. túl sokat stressz

Egy-egy stresszes esemény után a vér kortizol szintje gyakran megemelkedik, és úgy is marad, ami azonnal megnöveli az étvágyat. A tested ugyanis ilyenkor úgy érzi, mintha épp csata után lennél, és azonnali energiapótlásra lenne szükséged. Ezért van az, hogy akiknek stresszes az életük, gyakran folyamatosan éhesek: a tesük arra kényszeríti őket, hogy pótolják a "csata" során elhasznált tápanyagokat.
A megoldás az, hogy stabilizáljuk a vércukor- és energiaszintünket azzal, hogy reggelizünk, ebédelünk és vacsorázunk rendesen, de a tízórairól és az uzsonnáról sem feledkezünk meg. Fontos, hogy két étkezés között ne teljen el több idő, mint 3 óra, és hogy 6 óra után lehetőleg ne fogyasszunk szénhidrátot.

NINCS TORNA, NINCS DIÉTA: 7 BEVÁLT TIPP A SZENVEDÉSMENTES FOGYÁSHOZ! >>>
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin