Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. jún. 26. Kovi ubi, a pikáns

A befőzés nem áll meg: a héten kovászos uborkát, két dzsemet, savanyúságot és lecsó krémet tettem el, de olyan jól sikerültek, hogy már majdnem mindet el is ajándékoztam. :-))))

Úgy alakult ugyanis, hogy mindkét dzsemből maradt egy kevés, így bögrékbe kanalaztam, mondván, jó lesz majd reggelente, vajas pirítóssal. Aztán beugrott az egyik barátunk, majd egy házaspár, aztán még mások, és mindenki megkóstolta az illatos dzsemeket, és azt mondták:
- Te jó Ég, ezek milyen finomak!!!! És ezek után úgy éreztem, hogy a távozásukkor örülni fognak, ha egy-egy üveggel a kezükbe nyomok a varázslatos gyümölcs dzsemekből... és igazam is lett, mert azóta naponta felhívnak reggelente azzal, hogy "ma is a citromillatú dzsemedet ette az egész család reggelire"!

A legfőbb dicséret azonban Esmét (kedves Olvasónkat) illeti, akitől az isteni dzsem és savanyúság recepteket kaptam. KÖSZÖNÖM SZÉPEN ESME, ezekből még sokat el fogok tenni a nyáron!! :-)

Az alábbi dzsemek érdekessége, hogy cukkinit tartalmaznak, amit egyáltalán nem lehet érezni bennük, csak a gyümölcsöket. Álomszép a színük, mennyei az illatuk, és az ízük...mmmm....:-)))

Cukkinis-banános-ananászos dzsem (Esme receptje)

Hozzávalók: 50 dkg cukkini lereszelve, 50 dkg banán tisztitva pépesítve, 1 kg friss ananász apróra vágva, ( vagy 750 ml 100 % - os, cukor nélküli ananászlé), 1 kg befőzőcukor Extra 2:1, 2 citrom leve (mag nélkül!), 1 csomag vaníliás cukor, (és aki szereti, egy pici rumot tehet bele - én nem tettem).
Elkészítés:  
1.) A cukrozott a gyümölcsöt a banánon kívül egy lábosba teszünk jól elkeverjük és 4-5 órát állni hagyjuk.
2.) Utána a többi hozávalókat belekeverjük, és felforraljuk, majd 4-5 percig rotyogtatjuk.
3.) A dzsemet forrón üvegekbe töltjük, 5 percre fejtetőre állítjuk őket, majd mehetnek a kamrába. Azért érdemes egy üveggel elöl hagyni, mert nagyon finom reggelire, vajas kiflivel vagy pirítóssal...:-)

 



ACE-dzsem (Esme receptje)

Hozzávalók: 35 dkg alma héjastul, apróra vágva, 35 dkg narancs megtisztitva a fehér héjaktól is, apróra vágva levével eggyütt,
35 dkg sárgarépa reszelve, 1 citrom leve, 50 dkg befözöcukor 2:1
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat összekeverjük és egy nagy lábasban felforraljuk, botturmix segítségével pépesitünk és 4-5 percig rotyogtatjuk.
2.) Forrón kiöblitett üvegekbe öntjük. Az üvegeket pár percig fejtetöre állitjuk, és mehetnek a kamrába.


Cukkini-paprika befőtt (Esme receptje)

Hozzávalók: 50 dkg hagyma karikára szeletelve, 3 kg cukkini(hosszába ketté vágjuk, magházat kiskanálal kikaparjuk és kb2-3mm vastagra szeleteljük, félhold alakú lesz minden szelet), 4 -5 piros paprika csikokra szeletelve, 4 evőkanál só, evőkanál mustármag, 3 evőkanál kurkuma, 4 nagy csésze ecet, 1 evőkanál szemes fekete bors, 3 nagy csésze cukor, 1.5 - 2 nagy csésze víz
Elkészítés:
1.) A paprikát, hagymát és a cukkinit a sóval elkeverjük és kb. 4 órán át hideg helyen állni hagyjuk. Jól kinyomkodjuk a megmardt levet és "eldobjúk".
2.) Ecetet, mustármagot, cukrot, borsot, vizet és a kurkumát felforraljuk, beteszük a kinyomkodott zöldségfélét és 8 percig a forralastól számítva dinszteljük.
3.) Forrón kiöblitet üvegekbe rakjuk a zöldségeket, a levét még egyszer felforraljuk, és az üvegeket teli öntjük. Rögtön lezárjuk, fejtetőre forditjuk 5 percre. Ennyi az egész, mehetnek a kamrába.



Még hátra van egy almás cukkini dzsem (szintén Esme receptje), de mindig megesszük az almát, mire nekiállnék befőzni. :-)) Most pedig jöjjön életem első kovászos uborkája, ami sokkal egyszerűbb, mint gondoltam, és ízében tökéletesen "visszahozza" a balatonföldvári kikötőben kapható kovászos uborka emlékét, amit a hekkekhez kínáltak friss, ropogós kenyérrel.

Kovászos uborka

Hozzávalók (egy 5 literes üveghez): 3 kg uborka, 2 csokor kapor, 4-6 gerezd fokhagyma, kevés friss torma, 4-5 babérlevél, víz, literenként 6 dkg só, kenyér a tetejére
Elkészítés:
1.) Egy 5 literes üveg aljára 1 marék friss, mosott kaprot teszünk, 3 gerezd fokhagymát, és egy kis tormát, rá 3 kg megmosott, hosszában felvágott, levágott végű uborkát pakolunk.
2.) Felöntjük az egészet meleg, sós vízzel, a tetejére egy szelet kenyeret helyezünk.
3.) Egy kis tányért teszünk a tetejére, vagy egy kis fóliát, és kitesszük az üveget a teraszra, ahol a nap is éri, de ne tűző napra, mert akkor felforr. Kb. 5-6 nap alatt elkészül. Ha kész, érdemes áttenni az ubit egy másik üvegbe, és rászűrni a levét, hogy ne legyen zavaros, és a hűtőben tárolni.  



A lecsó befőzésének még nincs igazán itt az ideje, hiszen nyár végén sokkal olcsóbb lesz majd a paprika és a paradicsom, de szerettem volna kipróbálni, milyen lesz a lecsó krém, ezért készítettem néhány üveggel. A végeredmény: egy remek krém, ami szerintem pizzára, sült húsokra, pirítósra, sőt, spagetti-félékre is kitűnően alkalmazható.

Lecsó krém

Hozzávalók: paprika, paradicsom, hagyma, olaj, só, bors, pirospaprika
Elkészítés:
1.) Hagyományos módon lecsót főzünk: az üvegesre pirított hagymára tesszük a paprikát és a paradicsomot, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, majd, ha kész, botturmix segítségével krémes állagúra turmixoljuk.
2.) Megrottyantjuk a pépet, és forrón az üvegekbe kanalazzuk, majd 5 percre fejtetőre állítjuk az üvegeket. (Lezárás előtt a tetejükre tehetünk még egy kis olajat.)



Búcsúzóul pedig egy házi májkrém recept, nagyon finom, igencsak "eteti magát". :-)

Házi májkrém

Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj, olíva olaj, bio szárnyas fűszer, só, 1 kanál vaj, őrölt bors, 1 mokkáskanál mustár
Elkészítés:
1.) Kevés olíva olajon megpirítjuk a csirkemájat, fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk.
2.) Ha kész a máj, botturmix segítségével krémesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a vajat, és habosra keverjük. Pirítóssal, uborkával, főtt brokkolival nagyon finom.

Anyukám klasszikus májpástétom receptjét itt találjátok >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss