Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. jan 24. Virágot az Ágiknak!

Tegnap előtt volt anyukám névnapja, de csak ma tudtuk családi körben megünnepelni. Dorkával kókuszgolyókat és habos-piskótás tortát készítettünk, és egy angyalkás képet is festettünk anyának.

Ajándékot is készítettünk: egy angyalkás képet festetünk a mamának, amit a végén csillámporral és fényes lepkékkel díszítettünk.
 ... és ha már nekiálltunk festeni, a lépcsőházunk is gyarapodott egy újabb üvegképpel: Sodó cicát festettem meg, aki Dorka kedvenc mesefilm sorozatában szerepel. (Biztos sokan ismeritek: ő Eperke macskája.)


Az ünnepelt kicsit hamarabb érkezett, minthogy kész lettem volna az ebéddel, így egyből befogtam kuktának...:-)) Szeretek anyával főzni, mert ilyenkor jól kibeszélünk mindent, és vihogunk, mint a fakutyák, ráadásul tudom, hogy ha nem figyelek oda (mert elkezdek telefonálni, teregetni, vagy a gyerekkel foglalkozni), akkor sem ég le semmi, mert van, aki mindenre figyel.

Ezúton kívánunk minden Áginak nagyon sok szeretettel boldog névnapot!!!

Májgombóc levest még sosem főztem, épp itt volt az ideje. Bár nem a klasszikus hosszúkás gombócokat készítettem, hanem amolyan bajoros-kerekdedet, elégedett vagyok az eredménnyel. (Horváth Ilonával nem sokat bukhat az ember... :-))

Májgombóc leves

Hozzávalók: 30 dkg máj, 2 kiskanál olaj/zsír, 2 kiskanál reszelt vöröshagyma, 2 tejben áztatott zsemle, 2 tojás, só, őrölt bors, majoranna
Elkészítés:
1.) Kevés olajon / zsíron megpirítjuk a vöröshagymát, lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a lekapart májat, a megáztatott, kifacsart zsemlét, a tojásokat, fűszereket, és annyi lisztet, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. Egy órát állni hagyjuk, majd nedves kanállal a gyöngyözve forró levesbe szaggatjuk őket, és puhára főzzük. (Én marhacsontból főtt erőlevessel tálaltam, de minden húslevesbe / csontlevesbe remekül illik.)

A fő fogás burgonyapüré és rántott hús volt - azért, mert ez anyukám kedvenc étele, így az ő névnapján és szülinapján sosem töröm a fejem "cifra" ételeken, maradunk a jól bevált menünél, amiben sosem lehet csalódni. De, hogy ne legyen unalmas a krumplipürém, ezúttal olvasztott libazsírral megkentem egy muffinsütő formát, belekanalaztam a formákba a pürét, és fél óta alatt, kb. 200 fokon megsütöttem. Nagyon mutatós, és finom lett, érdemes kipróbálni!

 

Kókuszgolyót sem csináltam sosem, pedig nagyon szeretem. Amikor Dorkával várandós voltam, minden szerda reggel, a Mona Lisa csoport-foglalkozás előtt vettem egy kókuszgolyót a kórház büféjében, ez volt a mi kis titkos csemegénk Dorkával, 9 hónapon át. Isteni volt az a golyó: hatalmas, mint egy szilvásgombóc, és ízes, puha, könnyed, azóta sem ettem olyan finomat. Egészen tegnapig.
A recept szuper, a töltelék összeállítása 10 perc, és utána csak meg kell őket hempergetni egy kis kókuszban, és már lehet is enni. Ezúttal a kislányom hempergette a golyókat, én pedig tálra rendeztem őket, és betettem az egészet a hűtőbe, mielőtt fürdeni mentünk.
Másnap reggel, amikor épp rántottát készültem sütni a családnak, meglepve konstatáltam, hogy a szellemek éjjel jó sok golyót befaltak, mert a tál egyik széle teljesen üres volt, félhold alakban hiányoztak a kókuszgolyók... hát ennyit arról, hogy sikerült. :-)))

Kókuszgolyó

Hozzávalók: 25 dkg háztartási keksz dara, 5 dkg mazsola, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor, 5 dkg vaj, 1 dl tej, 4-5 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál rum, 5 dkg kókuszreszelék
A hempergetéshez: 15 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat egy mély tálban összegyúrjuk, és diónyi golyókat formázunk belőlük.
2.) Kókuszreszelékben minden golyót meghempergetünk, majd egy tálra tesszük őket, és tálalásig a hűtőben hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

Sokáig töprengtem, mivel tudnám feldobni az ünnepi menüt, de folyton csak gyümölcstortákba botlottam, amik úgy kezdődtek, hogy "Hozzávalók: 40 dkg eper, ribizli, áfonya és málna...", így aztán arra gondoltam, ezúttal kicsit elengedem a fantáziám, és abból álmodok meg valami igazán szépet és finomat, ami itthon van. Végül egy nagyon egyszerű, pudingos túrókrémet készítettem, tele gyümölcsökkel, amit egy felszeletelt piskótatekerccsel borított tálba mertem, majd másnapig a hűtőben hagytam...


Túrós piskótatorta

Hozzávalók a piskótához: 7 tojás, 7 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt, porcukor, kb. fél üveg lekvár
Hozzávalók a töltelékhez: 3 csomag (25 dkg-os) túró, 1 liter tej, 2 csomag puncs ízű pudingpor, 8 evőkanál cukor, 5 evőkanál porcukor, 1 marék mazsola, fél üveg meggy, 1 kis konzerv ananász
Elkészítés:
1.) A 7 tojást szétválasztjuk két tálba. Az egyikben egy csipet sóval kemény habbá verjük a fehérjét. A másik tálban habosra verjük a tojássárgát a cukorral, majd a liszttel, végül óvatosan beleforgatjuk a kő-kemény habot. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a habot, majd előmelegített sütőben, 200 fokon, 18 perc alatt megsütjük a piskótát.
Közben a pultra terítünk egy tiszta konyharuhát, megszórjuk egy kis porcukorral, erre borítjuk a kész, forró piskótát.uk róla a sütőpapírt, majd megporcukrozzuk, és a konyharuhával együtt, forrón feltekerjük, és így hagyjuk, amíg kihűl. Ha kihűlt, óvatosan kitekerjük, megkenjük lekvárral, majd szorosan feltekerjük, és így hagyjuk, amíg elkészül a töltelék.
2.) A pudingot elkészítjük: 1 liter tejet felmelegítünk, belekeverjük a 8 evőkanál cukrot, és a 2 csomag pudingport, és csomómentes pudingot főzünk belőle.
3.) A túrót egy tálba tesszük, hozzákeverjük a gyümölcsöket és a porcukrot, végül a már langyos pudingot.
4.) A piskótatekercset felszeleteljük, és egy fóliával kibélelt mély tálba tesszük a piskóta szeleteket, míg az egész rúd elfogy. A túrós masszát a tálba öntjük, a tetejét elsimítjuk, és egy éjszakára a hűtőben hagyjuk.
Másnap egy lapos tálra borítjuk a tortát, tejszínhabbal díszíthetjük, de a csigák is épp elég mutatósak, ha ügyesek voltunk. :-)






Ezek is érdekelhetnek