Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. aug. 15. Olasz finomságok

A hétvégén Évánál jártunk vendégségben, aki kapva kapott a hirtelen jött napsütésen, és igazi, olasz receptekkel kápráztatott el minket.

Az olasz ízeket mindig is nagyon szerettem, de amióta a nászutunkat Olaszországban töltöttük, még inkább szívesen kóstolok olyan ételeket, amelyek azokra az időkre emlékeztetnek. Remélem, hamarosan a kis Dorkával is eljutunk majd Bibionébe - tudom, nagyon tetszene neki a homokos tengerpart, és az étkezésén sem kellene aggódnom, mert a szállodában, ahol anno nyaraltunk, minden este legalább 3 féle kitűnő tésztaétel volt...

No, de ne szaladjunk ennyire előre! Az olasz fogások előtt Éva egy nagyon finom nyári fejtett bablevest készített. A bab annyira zsenge és puha volt, amilyenek csak az igazi nyári zöldségek tudnak lenni, holott, mi, magyarok, azt hiszem, bablevest egyébként általában télen szoktunk enni. Szóval, itt a kitűnő inspiráció, ezt a fajta nyári bablevest érdemes kipróbálni!

Nyári fejtett bableves

Hozzávalók: 1/2 kg fejtett bab, 1 nagy fej hagyma, 1/2 fej zeller, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, olaj, só, 1 nagy paradicsom, 1 húsos zöldpaprika, 1 kiskanál őrölt piros paprika
Elkészítés:
1.) Hideg vízben tesszük fel zöldségeket főni.
2.) Ha megfőttek, berántjuk a levest, és zúzott fokhagymát is teszünk a rántásba.
3.) Forrón tálaljuk, petretzselyemmel díszítjük.


 

Az alábbi recept már a beigért olaszos finomság, amelynek már az illata is annyira nyárias, és annyira tipikusan olasz, hogy megéri a fáradtságot, mert az étel nem csak rendkívül gusztusos és ízletes, de a tengerpartok hangulatát idézi. Igazi "gyerek menü", mert van benne tészta, husi, kukorica és sajt - ezeket a legtöbb apróság szereti. :-)

Színes olasz tészta sajtszósszal

Hozzávalók: 500 g penne, 1 doboz kukorica konzerv, 3 szál sárgarépa, 75 dkg darált hús, 1 nagy fej hagyma, 1 paprika, 1 nagyobb paradicsom, olaszos fűszerkeverék, só, bors, kakukkfű, 20 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál liszt, 1 dl olaj, 2-3 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, szerecsendió, só, bors, 6 dl tej, 1 csomag reszelt parmezán
Elkészítés: 
1.) A hagymát  apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük a felét és a durvára reszelt sárgarépát. Amikor majdnem kész, belekeverjük a kukoricát.
2.) Közben a hagyma másik felére rádobjuk a darált húst a fűszerekkel, paprikával, paradicsommal.
3.) A sajtmártáshoz felmelegítjük az olajat, a lisztet habosodásig hevítjük állandóan kevergetve és lassan belecsurgatjuk a tejet és a fűszereket, legvégül a sajtot. Vigyázzunk, mert hajlamos összetapadni.
4.) Beleforgatjuk a kifőtt tésztát, tepsibe tesszük, majd 200 fokra előmelegített sütőben rápirítjuk a reszelt parmezán sajtot.


Nálunk a pesto nagyon nagy népszerűségnek örvend, mivel Dorka kedvence a pestós tészta, ezért mindig tartunk itthon piros és zöld üvegeset is, ráadásul Ényótól is mindig kapunk házi pestót, ami még jobb, mint a bolti. Pestós pogácsát korábban még sosem ettem, sőt, nem is hallottam róla, de nagy tapsot érdemel a recept feltalálója, mert ez a világ legfinomabb pogácsája!

Pestós pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl zsíros tejföl, 2 tojás sárgája, 10 dkg langyos olvasztott vaj, 1 db pesto, 1 tk porcukor, 3 dkg élesztő, 10 dkg reszelt sajt, só, oregano, 1 dl tej
Elkészítés: 
1.) Az élesztőt megfuttatjuk 1 teáskanál porcukorral, majd összedolgozzuk a liszttel, 3 teáskanál sóval, tejföllel és a tojással. 10 perc pihenés után megdagasztjuk és 40 percig hagyjuk kelni.
2.) Amikor megkelt a tészta, kinyújtjuk 1 cm vastagra, megkenjük az olvasztott vajjal és a pesto felével. Meghintjük szárított oregánóval és reszelt sajttal. Feltekerjük - fontos, hogy mindig egy irányban! -és 20 percet pihentetjük, majd megismételjük az előző műveletet még kétszer.
3.) A legvégén kb 3 cm. vastagra nyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk a pogácsákat, megkenjük tojásos tejjel és a közepére kis sajtkupacot halmozunk. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük a pogácsákat.

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy töltött karalábé recept. Hivatalosan fazékban kellett volna elkészíteni, rántással, ám én jénaiban sütöttem meg, és a végén behabartam. Nagyon jó lett, igazán, úgy látszik, ennyit lehet módosítani az alaprecepteken is... a sikere pedig szerintem csak azon múlik, hogy a karalábénk zsenge vagy fás. Ha friss, zsenge karalábét tudunk venni a zöldségesnél, ezt a receptet aligha lehet elrontani, ha azonban fás gumókat sóznak ránk, nem érdemes küzdeni vele, mert nem fog megpuhulni a karalábé.

Töltött karalábé

Hozzávalók: 8 karalábé, 80 dkg darált hús, 15 dkg rizs, 3 tojás, 1 csokor petrezselyem, só, bors, 5 dl víz, 5 dl tejföl, 2-3 evőkanál liszt
Elkészítés:
1.) A rizst megfőzzük, és kihűtjük.
2.) A karalábét megtisztítjuk, alját-tetejét levágjuk, karalábévájóval kivájjuk, a belsejét félretesszük.
3.) Elkészítjük a tölteléket: összekeverjük a főtt rizst, a darált húst, a nyers tojásokat, majd sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a petrezselymet. A tölteléket kanállal a karalábékba kanalazzuk, a maradékból golyókat formálunk.
4.) Egy jénai aljába szórjuk a karalábé kivájt belsejét, ráültetjük a megtöltött karalábékat és a gombócokat, majd alájuk öntünk 5 dl vizet, ezüstpapírral lefedjük a tálat, és 1 órán át sütjük kb. 200 fokon, a sütőben.
5.) Az óra végén kivesszük a tálat, leszedjük a fólilát, és leöntjük a főzőlevet egy tálba, amit összekeverünk a liszttel és a tejföllel (csomómentes legyen!), megsózzuk, majd szépen visszaöntjük a karalábéra az egészet, lehetőleg úgy, hogy mindent befedjen. Visszatoljuk a tálat a sütőbe, és pirulásig sütjük. Forrón tálaljuk.




A héten egyébként készítettem új befőtteket is, de most vettem észre, hogy egyet sem fotóztam le - ezeket majd a jövő héten felteszem. Lecsót készítettem egyébként, hagyományos módon, tartósítószer nélkül, egy kicsit több olajjal, mint ahogy szoktam, és egy banános sárgabarack dzsemet. Közzéteszem, hátha érdekel valakit. :-)

Banános sárgabarack dzsem

Hozzávalók: 1 kg banán, 25 dkg sárgabarack, 5 citrom leve, és 50 dkg befőző cukor 2:1
Elkészítés: A hozzávalókat egy mély tálba bekeverjük, botturmix segítségével pépesítjük, felforraljuk, 4 percig főzzük, majd forrón tiszta üvegekbe öntjük. Az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, utána mehetnek a száraz dunsztba.

Annyit módosítottam a dzsem-főzési technikámon, hogy eddig merőkanállal mertem a forró dzsemet az üvegekbe, és mindig össze-vissza kentem az üvegek száját, ami nem jó. Persze, letöröltem, és egy sem ment tönkre, de azért jobb, ha nem maszatoljuk össze-vissza az üveget. A banános dzsemet egyszerűen az üvegekbe öntöttem, és egy csepp sem ment félre. :-) Persze, ezt csak kis mennyiség mellett lehet kipróbálni, mert ki tud felemelni egy hatalmas, lekvárral teli fazekat, ugye? Nekem ebből a mennyiségből 2 nagy üveg dzsemem lett, és egy kis csupornyi, és azonnal bekocsonyásodott, ma reggel ezzel kezdtük a napot. :-)

Ezek is érdekelhetnek

Friss