Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. ápr. 17. Készítsünk leveskockát! :-)

Mindig is szerettem a leveskockákat, mivel úgy gondolom, megkönnyítik a háziasszonyok életét, és leegyszerűsítik, sőt biztonságossá teszik a levesek fűszerezését, hiszen általuk mindig a megszokott ízeket kapjuk.

Első házi leveskockám receptje rém egyszerű, és akár dupla, tripla adagban is elkészíthető. A fotón szereplő "bemutató" adagot Éva csinálta nekünk, és ezzel azt hiszem, ő is rákapott a hazai leveskockákra, ami nem is csoda, mivel valami isteniek!!! :-) Többet kell belőlük használni(2x-3x annyit, mint a bolti leveskockából), és utólag meg is kell sózni az ételeket, de szuperek: a leves/főzelék szép sárga, illatos, ízletes lesz tőlük.

Házi leveskocka

Hozzávalók: 1 kis zeller, 1 fehérrépa, 3 sárgarépa, 1-2 szál zeller levél, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 1 teáskanál kakukkfű, 1 nagy csipet rozmaring,  1 szál póréhagyma, 1 kisebb paprika, 1 csokor petrezselyem, 2 szál kapor, 1 teáskanál piros paprika, pici gyömbér, 2 dl olíva olaj, 1 teáskanál tengeri só, őrölt bors
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat megtisztítjuk, felaprítjuk, és turmixgépbe tesszük, majd mindent pépesre turmixolunk. (Mély tálban botturmix segítségével is pépesíteni tudjuk a zöldségeket.)
2.) Kisebb műanyag dobozokba, illetve jégkockatartóba kanalazzuk a zöldségmasszát, és felhasználásig a fagyasztóba tesszük.

Zöldborsós brokkoli leves

Hozzávalók: 8-12 házi leveskocka, víz, 1 csomag zsenge zöldborsó (fagyasztott), 1 csomag brokkoli (fagyasztott), só
Elkészítés:
1.) A zöldségeket a házi leveskockával feltesszük főni, majd ha megpuhultak, picit megsózzuk az egész levest, és galuskát szaggatunk a gyöngyözve forró levesbe.
2.) A galuskához: 1 tojás, pici víz, liszt és só kell. Összekeverjük egy bögrébe, és a levesbe szaggatjuk egy kiskanállal, majd néhány perc alatt puhára főzzük az egészet.

(A fotó nem lett túl szép, bocsi - tudjátok, Forma 1 volt a tévében, ilyenkor a "fotósom" nem ér rá, mert üveges szemmel bámulja a futamot...:-)))))))))

E heti sikersütimet kedző háziasszonyoknak, lelkes apukáknak és időhiányban szenvedő anyukáknak ajánlom. Nagyon egyszerű, elronthatatan, és borzasztó finom. Bevallom, én csak beledobáltam a hozzávalókat egy mély tálba (a tojáshabot előre felvertem), szűrőre tettem a meggyeket, kibéleltem egy tepsit sütőpapírral, beállítottam a sütőt 50 percre, majd apukám kezébe nyomtam egy konyhai robotgépet, és leléptem otthonról... (ja, patikába kellett mennem, mert megint beállt a derekam. :-))) De nem is ez a lényeg, hanem hogy Apa (aki egyáltalán nem tud sütni, se főzni - csak lecsót), kikeverte a tésztát, betette a tepsibe, rárakosgatta a meggyet, és megsütötte, és azt kell mondjam, SOHA ILYEN FINOMAT MÉG NEM ETTEM! Apukám őstehetség, a recept pedig kitűnő, ki kell próbálnotok! :-)

Meggyes piskóta

Hozzávalók: 6 tojás, 30 dkg puha margarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 45 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 dl tej, 2 üveg meggy (kb. 70-80 dkg)
Elkészítés:
1.) A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A meggyet egy szűrőn lecsepegtetjük.
2.) A tojásokat kettéválasztjuk, két külön tálba. A fehérjét egy csipet cukorral kemény habbá verjük (konyhai robotgéppel).
3.) A tojás sárgákat habosra keverjük a puha margarinnal, cukorral, liszttel, sütőporral és a tejjel, majd simára keverjük az egészet. Ha kész, óvatosan belekeverjük a tojáshabot.
4.) Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit (közepeset), és belesimítjuk a tésztát. A tetején szépen eloszlatjuk a meggyet és a süteményt a sütőbe toljuk. 180 fokon, kb. 50 perc alatt lesz kész. Ha megsült, porcukorral megszórjuk, és kockákra vágva tálaljuk.

Nemrég vettem egy szakácskönyvet, ami tele van olyan receptekkel, amelyek minden gyereknek bejönnek. Nos, az enyémnek nem annyira...:-)) Éppen ezért olykor trükköznöm kell: a cél: rántott hús kinézetű ételek készítése - zöldségekből. :-))) Az alábbi receptemet a Pici abszolút húsként eszi, pedig nagyon nem az. Karfiolból, zellerből is el lehet készíteni, csak az a lényeg, hogy mindig legyen benne egy kis krumpli, liszt és tojás.

Répás röszti

Hozzávalók: 4-5 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 2 burgonya, 1 petrezselyem, 2 tojás, 4-5 púpos kanál liszt, só, olaj a sütéshez
Ellkészítés:
1.) A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, lelreszeljük, a petrezselymet felaprítjuk.
2.) A reszelt zöldségekhez hozzákeverjük a tojást és a lisztet, és picit megsózzuk.
3.) Egy teflonban kevés olíva olajat hevítünk, és kanállal pogácsákat szaggatunk ki, majd mindkét oldalukat pirosra sütjük, és papírtörlőre szedjük. Újhagymás rizzsel tálaljuk.

Utolsó művem pedig egy zöld tészta. Ahogy a képen is látni fogjátok, még ugyanolyan vastag, mint a múltkori, mentségemre szóljon, hogy ezt még azelőtt készítettem, hogy a sok-sok jó tanácsot megírtátok volna nekem. Most már tudom, hogy legközelebb vékonyabbra és rövidebbre kell csinálni, de ízében tökéletes volt (olyannyira, hogy nem is tettünk rá semmit, csak egy kis olívát, úgy ettük), érdemes kipóbálni! :-)

Rukkolás-snidlinges tészta

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojás, 1 csokor snidling, 1 csokor rukkola
Elkészítés: A zöldféléket a tojásra szórjuk, botturmix segítségével pépesítjük, majd a liszttel az egészet kemény tésztává gyúrjuk. Kinyújtjuk, majd a tésztagéppel lapítjuk a tésztát, majd metéltet készítünk belőle.

Ezek is érdekelhetnek

Friss