Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. október. 12. Erdélyi finomságok

Ádám anyukája orvosként sokat jár Erdélybe a kollégáival. Ilyenkor karitatív jelleggel faluról falura járnak, és beteg gyerekeket gyógyítanak. Persze, sokat utazik túristaként is, mert beleszeretett az ottani hegyekbe, falvakba, no és persze a barátságos emberekbe. A főztjükről nem is beszélve. :-)

Mi eddig nem sok erdélyi ételt ettünk, talán csak egy juhtúróval töltött lángost, de az sem biztos, hogy valóban onnan származott. Mondjuk nagyon finom volt, érdemes kipróbálni. :-)
Éva viszont mindig dícsérte az útjai során kóstolt helyi finomságokat a csorba levestől kezdve a különféle füstölt húsokon át a süteményekig. 
Most hétvégén hozzá voltunk hivatalosak, vendégségbe, ő pedig mennyei illatokkal várt minket.
 Rögtön az elején le is lövöm a poént: Dorka a levest az utolsó cseppig megette (pedig a paradicsom- és a húslevesen kívül eddig mást nem fogadott el), és a gombás makarónit se nagyon kellett tukmálnunk, boldogan csemegézte a hosszú tésztaszálakat - természetesen kézzel. :-)))  
Szóval bátran ajánlom mindenkinek az alábbi menüt - én is el fogom majd készíteni őket. A leves mind színében, illatában, ízében igazi különlegesség.

Erdélyi fűszeres leves

Hozzávalók: 2 húsleveskocka, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, fél csokor petrezselyem zöldje, snidling, 2 szál kapor, tárkony, 1 zellerlevél, kevés citromlé, 1 evőkanál liszt
A tálaláshoz: bagett, fokhagyma 
Elkészítés:  
1.) A leveskockából 1 liter vízzel húslevest készítünk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, snidlinget, kaprot, zellerlevelet, tárkonyt, majd  a tejszínt elkeverjük a tojássárgájával és a liszttel, és folyamatos keverés mellett a levesbe csurgatjuk, és összeforraljuk. (Ha a végén becsómósodna a habarás, a botturmix segít krémessé tenni a levest. :-)
2.) A bagettet felszeleteljük, megpirítjuk és fokhagymával bedörzsölve tálaljuk a leves mellé.

Kolozsvári gombás ragu

Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg főtt, füstölt sonka, 50 dkg gomba, 1-2 sárga-és fehérrépa, 2 dl tejföl, 1 kiskanál liszt, só, bors
Elkészítés:
1.) A fehér-és a sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk és enyhén sós vízben megfőzzük.
2.) A szalonnát kisütjük, a zsírján megpirítjuk a felkockázott sonkát és hozzáadjuk a szeletelt gombát. Enyhén sózzuk, ha kell és borsozzuk. Lefedve addig pároljuk, amíg a gomba a levét elfövi.
3.) A répákat átpasszirozzuk (kézi turmix) és a gombához adjuk.
4.) A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, besűrítjük vele a ragut.
5.) Makarónival, nokkedlivel vagy párol rizzsel tálaljuk.

Őszi szelet

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 12 dgk cukor, 1 sütőpor, 1 csomag vaniliás cukor, 1-2 evőkanál tej, 2 egész tojás, 1/2 kg alma szeletelve, 30 dkg nagyszemű szőlő mag nélkül, 10 dkg áfonya, 5 dkg durvára vágott dió, 2 tojás fehérje
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat jól összegyúrjuk, két részre osztjuk. egyik felét a tepsi alján lévő sütőpapírra tesszük, kevés búzadarát szórunk rá, majd rárakjuk az almát, szőlőt, áfonyát és a diót. 
2.) A két tojásfehérjét kevés cukorral felverjük és az egész tetejére borítjuk, majd fedjük a tészta másik felével.
3.) Tojással bőven megkenjük, villával megszúrkáljuk és forró sütőben jól átsütjük. Tálalás előtt vaniliás cukorral elkevert porcukorral hintjük meg.


Minden eszméletlen finom volt, és nagyon jól éreztük magunkat. Dorka ezer felé pakolta a kockáit, és boldogan dobálta a nagyszüleinek a kis labdáját, és hangosan kacarászott. 


Ebéd után épp elállt az egész napos égszakadás és kisütött a nap, így el tudtunk menni sétálni a környező utcákban. Dorka szinte azonnal elaludt, így vagy másfél órát tekeregtünk vele a környéken, és csak azután indultunk haza. A jól sikerült ebéden felbuzdulva megállapodtunk a nagyszülőkkel: mostantól minden hétvégén más főz: anya, Éva és én, és vetésforgóban váltjuk egymást. Így mindenkinek van ideje, hogy rákészüljön a saját menüjére, közben pedig mindannyian remekül szórakozunk.
 

Ezek is érdekelhetnek