Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. június 1. Az almazöld házikó

Elkészült a szüleim házának új pisztácia-zöld ruhája, így a hétvégén teljes pompájában tudott fogadni minket. A lábazat bordó, anyagában fekete-fehér tűpettyes lett, a régi rozsdás verandavasakat pedig szép új, barnára pácolt gerendák váltották fel. Vicces, de olyan a kis ház, mintha kicserélték volna.

Ma reggel ugyan anyáék megijedtek, nem lesz-e baja a festésnek a szakadó esőben, hiszen a fiúk előző este fejezték be a munkálatokat, de szerencsére nem történt semmi. Igaz, hivatalosan 3 napot mondtak a száradásra, de úgy látszik, az esőcseppek azért nem okoznak maradandó károsodást a friss falakon. Mindannyian nagyon boldogok vagyunk, mert Imiék (aki egyébként ács) nagyon szép munkát végeztek. A kis ház mostantól halvány fagylalt-zöld ruhában fogadja a vendégeket. :-)))

Az ünnepek alatt remek dolgokat sütöttem és főztem, hála Istennek minden jól sikerült. Legújabb találmányom a különféle töltelékekkel megtöltött csigakenyér, amiből (a sikerre való tekintettel) a napokban 3 félét is sütöttem: szardíniás-olívásat, zöld és piros pestósat. 

Sajtos szárzeller-krémleves

Hozzávalók: 1 csomag szárzeller, 2 csomag tömlős camping sajt, 2 erőleveskocka vagy ételízesítő - ízlés szerint, kb. 8 dl víz
Elkészítés:
1.) A szárzellert megtisztítjuk, feldaraboljuk, és a vízzel feltesszük főni. Erőleveskockával vagy ételízesítővel ízesítjük. Ha megpuhult a zeller, hozzáadunk 2 tömlős campingsajtot és botturmix segítségével krémesre turmixoljuk az egészet. Forrón, kenyérrel, reszelt sajttal tálaljuk.
(Ha azt szeretnénk, hogy sűrűbb és még krémesebb legyen a leves, tegyünk bele 3-4 púpozott evőkanál lisztet - vízzel elkeverve. Ha csomós lenne, miután megrottyantottuk, a botturmix segít selymesen krémesre varázsolni a levest. :-)

Sajnos elfelejtettem lefényképezni, és olyan gyorsan elfogyott, hogy utólag sem tudtam elkattintani a gépet...
... de régebben már főztem hasonló levest, ezt itt tudjátok megnézni >>>

Olajbogyós-szardíniás csigakenyér

Hozzávalók: 1 csomag élesztő, 3 dl langyos víz, 45 dkg liszt, 2 kis doboz olajos szardínia, 15 dkg olajbogyó, 1 evőkanál kapribogyó, 2-2,5 teáskanál só, ízlés szerint bors, 3-4 evőkanál olívaolaj
A tetejére: olaj és tojás a kenéshez + 15 mag nélküli olajbogyó
Elkészítés:
1.) Az élesztőt kevés langyos vízbe keverjük, hozzáadunk egy marék lisztet, és állni hagyjuk 15 percig.
2.) Hozzáadjuk a többi lisztet, az olajat, a sót és a borsot és jól megdagasztjuk az egészet.
3.) A szardíniát kibontjuk, a halakból kiszedjük a gerincet, és villával darabosra törjük. Az olajbogyót és a kapribogyót feldaraboljuk.
4.) A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, megszórjuk a hallal, kapribogyóval és olajbogyóval, és rálocsoljuk a maradék olajat. Feltekerjük a tésztát (mint egy bejglit), majd szépen csigaformára tekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
5.) Megkenjük olajjal a tésztát és belenyomkodjuk az olajbogyókat, és előmelegített sütőbe tesszük. 190 fokon kb. 35-40 percig sütjük. Ha szeretnénk, hogy kicsit barna legyen a tészta, a sütési idő vége előtt 10 perccel kenjük meg felvert tojással és úgy süssük barnára.

Ugyanez a kenyér fél üveg piros pesto-val. (Azt hiszem "Rosso" felirat volt az üvegen.) Ezt a kenyeret nem kentem meg tojással, csak olívaolajjal, így amolyan háziasabb, "füstösebb" színű lett.


Szalonnás-hagymás lepény

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg hideg vaj, 4 evőkanál víz, 1 tojássárgája, só
Hozzávalók a töltelékhez: 3 vöröshagyma, 20 dkg húsos szalonna, kevés olaj, 4 tojás, 2 dl tejszín, 2 dl tej, bors, só, szerecsendió
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csavarjuk a tésztagolyót és a hűtőbe tesszük 30 percre.
2.) A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, felkarikázzuk, a szalonnát kockákra vágjuk, majd kevés olajon 5-6 perc alatt egy teflonban megsütjük a hagymás-szalonnát. Kicsit megsózzuk, megborsozzuk.
3.) Egy mélyebb edényben összekeverjük a tojásokat a tejszínnel és a tejjel, majd sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.
4.) A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk papírral.
5.) A tésztát kör alakúra nyújtjuk, és a tortaformába simítjuk úgy, hogy legalább 4 cm magas pereme legyen. Belekanalazzuk a szalonnás hagymát, majd ráöntjük a tojásos keveréket és a sütőbe tesszük. Kb. 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje kicsit megbarnul. Zöldsaláta vagy savanyú uborka kitűnően illik hozzá.

Többen is kérdeztétek, mi van Zsigával és Árpikával. Röpül az idő, Zsiga szeptemberben iskolás lesz, Árpika pedig oviba jár. Mindketten remekül úsznak, megtanultak biciklizni, görkorizni és rendszeresen korcsolyázni járnak. Nagyon szép és vidám, örökmozgó gyerekek. Dorkát nagyon szeretik, és a kicsi imádja, ha náluk vagyunk. Olyankor mindkét fiú a picivel játszik: Zsiga mesél neki, Árpika pedig minden percben előhoz egy újabb játékot, hogy azzal szórakoztassa Dorkát. Ő pedig magyaráz nekik komolyan: bababa és megkínálja őket a cumijával. :-)

Az alábbi túródesszertet Szilvi készítette nekünk. Könnyed, ízletes és nagyon mutatós. Majd én is megcsinálom, úgyis újabban minden hétvégén valami túrósat sütök. Túrómániám van? :-)))

Túrós eperdesszert

Hozzávalók: 50 dkg eper, 7 evőkanál porcukor, 3 evőkanál citromlé, 12,5 dkg mascarpone, 25 dkg túró, 5 evőkanál mandulalikőr, 3 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 csomag habfixáló, 2 evőkanál csokoládéforgács, a díszítéshez tejszínhab és citromfű levél
Elkészítés:
1.) Az epret megtisztítjuk, megmossuk, és néhány szép szemet félreteszünk díszítésnek.
2.) 20 dkg epret félbevágunk, megszórjuk 2 evőkanál porcukorral és 1 evőkanál citromlével és félretesszük. A maradék epret 2 evőkanál porcukorral és 1 evőkanál citromlével leturmixoljuk.
3.) A mascarponét összekeverjük a túróval, hozzáadjuk az 1 evőkanál citromlevet, a likőrt és a maradék 3 evőkanál porcukrot. Botmixerrel beledolgozzuk az eperpépet.
4.) 2 dl tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval felverünk és a habot beleforgatjuk a túrós krémbe.
5.) A krém felét és a darabos epret levével együtt 4 kehelybe szedjük, tetejükre kanalazzuk a maradék krémet, és legalább 3 órára behűtjük.
6.) Tálaláskor tejszínhabbal, citromfű levelekkel, csokoládéforgáccsal, eperrel díszítjük.

Túrós pite

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg vaj, 1 tojás, 15 dkg cukor, 4 evőkanál tej
Hozzávalók a töltelékhez: 5 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg túró, 10 dkg cukor,
A töltelék alá: 3 evőkanál zsemlemorzsa,
A kenéshez: 1 tojás
A szóráshoz: porcukor
Elkészítés:
1.) Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felét lisztezett deszkán kis tepsi méretűre nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
2.) Egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojások fehérjét.
3.) A töltelék hozzávalóit robotgéppel habosra keverjük, majd hozzákeverjük fakanállal a leforrázott mazsolát, végül a kemény tojáshabot.
4.) A tepsibe terített tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket.
5.) A másik tésztalapot is kinyújtjuk, és óvatosan a túróra tesszük. Megkenjük felvert tojással, és villával megszurkáljuk.
6.) Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük.

Tegnap a barátainknál, Petránál és Szabinál voltunk vendégségben. Dorka el volt ragadtatva a 9 hónapos csillagkék-szemű Bodzától és a 3 éves szöszi, tündérlány külsejű Grétitől, akikkel nagyon szépen játszottak egész délután. Bodza leginkább azzal kápráztatta el Dorkát, hogy pici babakora ellenére tökéletesen meg tudja fújni a játékfurulyáját. Ez nagy dolog, hiszen a kisgyerekek évekig még a tortájukon lévő gyertyákat sem tudják elfújni, nemhogy egy furulyát. És ki tudja? Talán a kis Bodza valamiféle zenei pályára készül, és néhány évtized múlva már világhírű művésznőként fogunk hallani róla? :-)))

A mai blogbejegyzést az álomhozó Kék Elefánttal zárjuk, aki Dorka alvótársa. Pár hónappal ezelőtt, a kollégáimtól kapta, és azóta ő a hivatalos álomhozó elefánt. Minden este a kiságyban várja a picit, aki álmában nagyon szeret hozzábújni, és reggel vele ébredni. :D

Az előző részeket itt találjátok >>>

Ezek is érdekelhetnek