Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

2007. július 9. Anya csodálatos házi krémese

Anyukám házi krémese - a lángosaihoz hasonlóan - világhírű. Igaz, nem olyan magas és nem olyan szabályos alakú, mint amiket a cukrászdákban lehet kapni, cserébe nincsenek benne ízfokozók, stablizálók és fixálók. Kicsit lapos, kicsit rongyos, de aki eddig megkóstolta, nem állt meg a harmadik darabig...

Mivel nagyon rég volt már, hogy utoljára receptet osztottam meg veletek, ezért most mesélés helyett rögtön a közepébe csapok, és Anya házi krémesével kezdem a mai naplóbejegyzést. Ez a recept azért is különleges, mert csak nagyon kevés háziasszony mer vele megpróbálkozni, annak ellenére, hogy a tuti recept birtokában nem is nehéz elkészíteni. Így aztán, ha a vendégeinket el akarjuk kápráztatni, csak elő kell venni az anyukám gondosan lediktált sorait. :o)))

Házi krémes hozzávalói: 2 doboz vajas tészta (1 doboz kb. 45-50 dkg), A vaníliakrémhez: 8 tojássárga, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg tej, 2 csomag vaníliás cukor
A tojáshabhoz: 8 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor
A szóráshoz: porcukor, 1 vaníliás cukor
Elkészítés:
1.) Mindkét doboz vajas tésztát (egymás után) 2-3 mm vastagra kinyújtjuk akkorára, hogy épp befedje a tészta a tepsi hátoldalát kívülről. (Mert bizony, a tésztát a mézeskrémes tésztájához hasonlóan a tepsi "fenekén" kell megsütnünk.) Megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, gázsütőben 2-es fokozaton kb. 15 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Ha mindkét tészta kisült, rácsra tesszük őket hűlni.
2.) Ezalatt elkészítjük a vaníliakrémet: 8 tojássárgáját elkeverünk 10 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral és 5 dkg liszttel. Lassan, csomómentesen, habverővel hozzákeverjük az 5 dl tejet. Egy lábasba öntjük az egészet és takaréklángnál picit erősebb lángon sűrű krémmé főzzük. Akkor jó, ha olyan a krém, mint egy nagyon sűrű puding. Ezután a krémet félretesszük hűlni.
3.) Fogunk egy mélyebb műanyag edényt, és a tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk. Ha a hab már kemény, kanalanként elkezdjük hozzáadni a 15 dkg cukrot és a vaníliás cukrot. Közben folyamatosan verjük a habot, nehogy összeessen.
4.) Ha már kemény a felvert tojáshab, kanalanként óvatosan hozzáadagoljuk a vaníliakrémhez, majd a kész habos krémet finoman az alsó tésztalapra kenjük. (Természetesen előtte az alsó lapot egy lapos üveg vagy porcelán tálra tesszük!)
5.) A felső lapot egy deszkára fektetjük, és négyzetekre vágjuk. A négyzetek kb. 15-15 cm-esek legyenek vagy ahogy tetszik. :-) Ezek után a kivágott négyzeteket a krém tetején szépen elrendezzük, és végül megszórjuk vaníliás cukorral összekevert porcukorral.
Tálaláskor a süteményeket a tetejükre helyezett négyzetek mentén, vízbe vágott, jó éles késsel tudjuk felkockázni. Hűvös helyen, de ne hűtőbe tartsuk a tálalásig, mert ott megvizesedhet a tészta!

Anya krémese annyira finom, hogy ezek után tulajdonképpen kár is bármit írnom, pláne hogy mióta hazajöttünk a nászútról, semmi extrát nem sütöttem még. Hétvégén, a krémes előtt egyszerű, de nagyon finom hagymalevest főztem grillezett sajtos zsemlékkel.
Hozzávalók: 5 dkg margarin, 2 nagyobb vöröshagyma, 4 erőleveskoca, 2 liter víz, őrölt bors, 3-4 zsemle, margarin a kenéshez, reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A hagymákat megmossuk, félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. Egy lábasban megolvasztjuk a margarint, rátesszük a hagymát és 10 perc alatt folytonos kevergetés mellett üvegesre pirítjuk. Felöntjük vízzel, erőleveskockával ízesítjük (vagy ételízesítővel, sóval, borssal, szerecsendióval), és kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
2.) A zsemléket félbevágjuk, vékonyan megkenjük margarinnal, vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben/mikróban/grillsütőben 10-12 perc alatt pirosra sütjük. A hagymalevessel együtt, forrón tálaljuk.


A leves után vörösbabos-tonhalas metéltet főztem, mivel Ká a nászútunkon annyira megszerette a tésztákat, hogy azóta minden nap tésztát tésztával szeretne enni.
Hozzávalók: 50 dkg metélt tészta, 2 doboz (natúr sós) tonhal konzerv, 1 vöröshagyma, 2 darab paradicsom, pirospaprika, só, bors, ketchup, 1 doboz vörösbab vagy mexikói konzerv, friss bazsalikomlevelek
Elkészítés:
1.) A tésztát a dobozon található útmutató szerint forró sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és félretesszük. Egy merőkanálnyi forró erőlevessel meglocsoljuk, hogy ne ragadjon össze. (Ezt az olaszoktól tanultam. :o))
2.) Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, rátesszük a megmosott, felkockázott hagymát és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az összevágott, lehéjazott paradicsomot, majd a tonhalat és a vörösbabot. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikát, oreganót, ketchupot adhatunk hozzá. Ha szépen összefőtt az egész, összekeverjük a kifőtt tésztával. A tálat frissen tépett bazsalikomlevelekkel díszítjük.

Érdekes volt látni Olaszországban, a nászutunk alatt, hogy az éttermekben az ember elé sosem olyan agyonpakolt, nehéz tésztákat tesznek, mint amit mi itthon megszoktunk. (Túrós csusza, sajtos tészta, bolognai stb.) Az olaszoknak számtalan formájú és ízű tésztájuk van (mellesleg ezek nagy részét itthon is kapni), amit - úgy tűnik -  a saját ízéért szeretnek. Csak egy kevés szószt vagy minimális húst (tengeri halakat vagy kagylókat), esetleg pirított zöldségeket kevernek hozzá, a tetejére pedig épp csak az íz kedvéért reszelnek sajtot. 
Első blikkre Ká és én furcsamód üresnek láttuk ezeket a tésztákat. Lefelejtették róla a húst és spórolnak a sajttal, kuncogtunk az asztal mögött. Aztán megkóstoltuk, és láss csodát! Nem hiányzott a tizenöt dekányi reszelt sajt a tetejéről. Éreztük a tészta ízét és nagyon ízlettek a különféle szószok.
És bár minden este betésztáztunk - azaz hízlaló fehérlisztből készült szénhidrátot ettünk - a tengerparton töltött 2 hetünk alatt egyetlen dekát sem híztunk. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy egészséges esténként tésztákat falni, sőt, mindennap tésztát tésztával enni, de az szent igaz, hogy zöldségekkel és könnyű szószokkal elkészítve a tészta nem olyan "csúnya, gonosz, hizlaló" szénhidrát, amilyennek mondják. :o)

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Morzsálós Mirza
Kedves Gabi, igazad lehet, anyukám is ezt tanácsolta...:o) Sok szeretettel: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Articsók, nagyon szépen köszönöm! Tudod, nagyon büszke vagyok a férjemre, Ká-ra és el sem tudom mondani mennyire boldog vagyok, hogy házasok vagyunk. Egy test, egy lélek - az Isten áldásával. Mióta élek, erre vágytam, és az Istentől nagyon jó társat kaptam. :o) Oh, igazad van, az esküvői menüről nem írtam, de most leírom. Jó? 1.) Először is húsleves volt, csirkehússal, leveszöldséggel.. 2.) Ezt követően vegyes tálak voltak az asztalokra téve: sajttal töltött rántott pulykamell, szezámmagos pulykamell, natúrszelet, rántott sajt, rántott gomba, alattuk pedig sült burgonya és rizibizi. 3.) A főételhez saláták is voltak, paradicsom és vegyes saláta. 4.) A vacsora után különféle sós és édes süteményeket lehetett enni, amelyeket egytől egyig a barátaink sütöttek - ebből még elkél egy szép válogatás, csak fotó nélkül nem akartam nekivágni... de majd pótlom valahogy. Megsütök mindent a receptek alapján.:o)) 5.) Éjfélkor csokis-marcipántortát kaptunk, majd 6.) Valamikor hajnalban töltött káposztát. Állítólag minden nagyon finom volt - bevallom, én nem sokat ettem. Nagyon elfáradtam, és valahogy nem is voltam éhes. Jóllaktam ugyanis a boldogsággal. :o)) SOk szeretettel: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Mjucó, nagyon örülök, hogy így tetszettek a receptek. Írd majd meg, ha kipróbálod, hogy sikerültek, jó? A hagymaleves rém egyszerű, és nagyon finom, főleg ezekkel a sajtos zsemlékkel. A krémest még én sem próbáltam (csak enni - hihihi), de el fogom készíteni. Sajnos nagyon eteti magát. Helyből 2-t nyomtam le belőle...:o) Igazad van, a Balcsi csodás, és persze a tenger is. Köszönöm szépen a jó kívánságaidat, és hasonló szépeket és jót kívánunk neked Ká-val. Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Nes, köszönöm szépen a kedvességed, örülök, hogy tetszik a naplóm. :o) A krémessel vigyázunk, szerencsére eddig még sosem volt gond vele. De igazad van, sok szalmonellás hírt hallani. Én például éppen ezért igyekszem olyan tojásokat venni, amelynek a dobozán fel van tüntetve, hogy szalmonella-ellen kezelve. Így csak nem lehet semmi zizi... Anya is mondta, h gőz felett át lehet forgatni, az hatásos. Vagy akkor mégsem? Még szerencse, hogy a kisfiadnak semmi baja nem lett. 25 éve volt az esküvőtök? Szívből gratulálok! Ez aztán szuper!! :-) Ezüstlakodalom, igaz? Megemlékeztetek a szép kerek számról? Valóban sok közös van bennünk. Remélem, mi is a nyomdokaitokba lépünk, és szép, életreszóló házasságunk lesz. :o) SOk szeretettel: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Teréz! Gróf Titusz, az öreg szekkant macska hála Istennek él és virul, Ká anyukájával lakik Bp-en. Szeptemberben lesz 19 éves. :o))) Sajnos az utóbbi évben rosszabb lett a hallása, de ez ennyi idős korban sajnos előfordul. Kedvence a hal, különösen a tonhalat szereti. :o) A másik kérdésedre kicsit bonyolultabb a válasz. A Morzsáló valójában úgy indult el a maga útján, hogy a kollégáim állandóan húztak a munkahelyemen, amiért sete-suta voltam, és nem tudtam se sütni, s főzni. Ugyanakkor folyton tanítgattak és lelkesítettek, hogy kezdjek el végre tüsténkedni a konyhában. Egyszerű recepteket diktáltak le (hogy biztos sikerüljön), és büszkék voltak rám, amikor másnap elmeséltem, hogy sikerült a sajtos tésztát elkészítenem. Közben persze szétcikiztek, amikor például megmikróztam a fagyasztott kockaélesztőt, vagy vásároltam egy curry-növényt. Aztán ahogy egyre ügyesebb lettem, a főnököm azt mondta, hogy szerinte érdemes lenne egy blogot írnom. Kérdeztem, miről? A sajtos tésztáról és a rántottáról? Hisz semmi mást nem tudtam főzni... aztán mások is biztatni kezdtek, hogy próbáljam meg, és közben majd megtanulok főzni. Én persze nagyon aggódtam, hogy mi lesz, mit fogtok hozzám szólni és a rémséges főztömhöz. Legnagyobb meglepetésemre azonban a kezdetektől fogva szinte csak kedves és pozitív hozzászólásokat kaptam, ami nagyon nagy örömmel és lelkesedéssel töltött el. Ezáltal, és Ká valamint a család és a barátok dícsérő szavai is újabb és újabb receptek kipróbálására ösztönöztek, mígnem egy nap rádöbbentem, hogy konyhatündérnek lenni öröm és boldogság. Innen pedig már hasított a kantin. Már nem féltem nekiállni kalácsot, tortát, különleges leveseket vagy húsételeket készíteni, a siker pedig sosem maradt el. :o) Most már több mint 2 év van mögöttem, és utólag is nagyon hálás vagyok azoknak, akik elindítottak, segítettek és megszerettették velem a háziasszonyságot. :o)) Remélem mindent elárultam, amire kíváncsi voltál. Sok szeretettel: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Icus, a párodnak igaza van! :-) Ká is ugyanezt a nézetet vallja. :o))) Jól hangzik az akupunktúra. Kell mellette diétáznod is? Én is egyszer kipróbáltam, de mellette 600 kalóriás diétát kellett volna tartanom, amit tartottam is egészen a 4. napig, amikor hajnalban rosszul lettem. Leesett a vércukorszintem, remegett kezem lábam, aztán még jól bepánikoltam, és kész lettem. Aznap véget ért ez a kezelés, de utána sokat bánkódtam, mert mindenhol azt olvastam, hogy szuper jó és hatékony. Miket nem szabad enni? Szénhidrátokat? 55 kiló? Az csodásan hangzik. De a 60 se sok... :o)) Gratulálok a fogyásodhoz és a kitartásodhoz, ezzel sokaknak példát mutatsz. :o)) Puszi és további sikereket kívánok neked: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Mannak, nagyon örülök, hogy végül mégis megszólaltál. :o) Mi is a barátainknak érzünk benneteket, és figyeljük ám, hogy mikor és mit írtok nekünk - Ká-val az élen. A szüleink is nagyon boldogok, hogy ilyen kedvesek és jópofák vagytok, ők is rendszeres olvasói a naplónknak. Hűűű, a tejszínes hagymalevest én is nagyon szeretem...:-) Ebben nagyon hasonlítunk! :o)) Köszönöm szépen, hogy írtál! Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Judit, a lángos, amire rátaláltál anyukám régi receptje. Egész kicsi korunk óta ezt süti, és mindenki odavan érte. Anyáért is, és a lángosért is. A barátaink azt szokták mondani, hogy azóta nem szeretik a talponállós lángosokat, mióta megkóstolták a miénket. :o)) Ráadásul, nem tudom, láttad-e, de tavaly anyukám megsütött egy Erdélyből származó juhtúróval töltött verziót is. Ha érdekel, megkeresem majd neked a linkjét. Őrült finom. Nagyon boldog vagyok, hogy annyira tetszett a naplóm, hogy végigolvastad az elejétől kezdve. Köszönjük szépen a biztatást és a kedvességedet! Sok szeretettel: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Mesi, nagyon kedves vagy, és igazán jól esik, hogy ennyire tetszik a naplóm. Ká is nagyon boldogan ismerte fel magát a hozzászólásodban, mint fő kóstoló. Azt mondta, ez találó. :o) Én sem vagyok édes szájú, inkább a sós dolgokat kedvelem, de ezek a sütik olyanok, amit nem szabad kihagyni. Ráadásul tényleg kuriózum egy házi krémes. Majd írd meg, ha kipróbálod, jó? Kíváncsi vagyok, hogy sikerül. Puszi: Mirza
bviragne
Mirza! Én is félek a szalmanellától, mert tinikoromban volt benne részem. Édesanyámtól azt tanultam és én is így csinálom a krémest, hogy gőz fölött kell felverni a habot, és forrón kell a , megfőzött tojáskrémhez keverni. Egy kicsit hosszadalmas, de megéri a fáradságot a biztonság. Üdv: Gabi

Magazin