Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2005. július 18. Éljenek a Rákok!

Ismét ünnepi eszem-iszom volt a dolgozómban. Ezúttal a kolléganőm, Yvette születésnapját ünnepeltük, aki hamarosan külföldre utazik, a kenguruk és a koalák közé. Mindannyian sütöttünk ezt-azt, majd megterítettünk, kiraktuk az asztalra a műveinket, és a köszöntő után lakmározni kezdtünk.

A kolléganőim nagyon jól sütnek-főznek, sokat tanultam tőlük, amióta itt dolgozom. Csak átszólok az asztalomon tornyosuló könyvek és növények fölött, hogy lányok, mire jó a lestyán és a rozmaring, és már mondják is. De elmesélik azt is, hogyan kell húst tölteni, kalácsot dagasztani vagy épp zöldséges lepényeket sütni. Úgyhogy ők az én tanítóim, no és az anyukám. Az ilyen ebédek alkalmával pedig különösen jó recepteket tudok begyűjteni, amelyeket később elkészítek Ká-nak.

Yvette, az ünnepelt, Kecskesajtos felfújtat sütött nekünk. Ő, a legtöbb Rák-jegyű emberhez hasonlóan nagyon kreatív, és a konyhaművészetekben jártas szakács, így nem volt meglepő, hogy a felfújtja elképzelhetetlenül finom volt!
A hozzávalók: 30 dkg kecskesajt, 2 dl tej, 1 dl tejszín, fél bogyó szerecsendió, 1 mokkáskanál bors, 4 db tojás, 10 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, kevés só.
Elkészítés: Vajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a tejet és a tejszínt és a tojássárgát, majd a sajtokat lereszeljük és a lisztes keverékhez adjuk. Amikor egyneművé válik a massza, felverjük a tojások fehérjét, és belekeverjük a sajtba, majd kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tálban megsütjük kb. 25-30 perc alatt.

Szandra Reszelt kakaós-túrós sütit sütött nekünk, amit ugyan már én is sütöttem, de ő más recepttel dolgozott. Mindenesetre elkértem, mondván, muszáj kipróbálnom. Hátha jobb, mint amit eddig próbáltam. Nem?
Hozzávalók a tésztához: Egy kb. 20 x 30 cm-es tepsi, 60 dkg liszt, 37 dkg  margarin, 23 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 3-4 evőkanál kakaó, 0,5 csomag sütőpor, 1-2 evőkanál tej, ha szükséges
Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg túró, 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, 3 tojás fehérje, 0,5 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés: A tésztát 1-2 órára a hűtőbe tesszük. (a hideg tésztamassza keményebb, ezáltal könnyebb reszelni) A töltelék hozzávalóit a 6 tojásfehérje kivételével összedolgozzuk, a 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük, és összeforgatjuk a töltelékkel. Kivajazott, kilisztezett tepsibe almareszelővel belereszeljük a tészta egyik felét, erre terítjük rá a tölteléket, majd ráreszeljük a tészta másik felét is. 180 C°-ra melegített sütőben kb. 40 percig sütjük. A sütőből kivéve még langyos állapotban felszeleteljük, és a tetejét megszórjuk porcukorral.
 

Kriszta Joghurtos cukkíni-salátát készített, ami házi kenyérrel különösen finom, de szerintem sült húsokhoz is nagyon jó lehet.
Hozzávalók: 2 közepes cukkíni, 3 gerezd fokhagyma, 0,5 liter joghurt, só, bors
Elkészítés: Megmossuk és hosszú lapokra vágjuk a cukkínit és mindkét oldalát meggrillezzük. Besózzuk, beborsozzuk, kis kockákra vágjuk és kihűtjük. Fél liter natúr joghurtba 2-3 gerezd áttört fokhagymát teszünk, megsózzuk és belekeverjük az apróra vágott grillezett cukkíniket.

Sokat töprengtem azon, milyen könnyű, mégis kiadós, meleg ételt készíthetnék, amiben nincs hús (mert a lányok közül sokan vegák), aztán belém hasított a nagy ötlet: padlizsán. Olasz, padlizsános tésztát készítettem.
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 1 paprika, 1 cukkíni, 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz kukorica, 1,5 dl száraz vörösbor, só, bors, paprika, oregánó, bazsalikom, 1 doboz penne.
Elkészítés: Kockákra vágtam a hagymát, és olajon üvegesre pirítottam. Meghámoztam és kockákra vágtam 2 közepes nagyságú padlizsánt, 1 paprikát és 1 cukkínit, majd a hagymához kevertem őket. Néhány percig pirítottam, majd felöntöttem az egészet vízzel. Megsóztam, megborsoztam, rátörtem 3 gerezd fokhagymát, megpaprikáztam és végül megszórtam oregánóval és bazsalikommal. Amikor minden megpuhult, belekevertem egy konzervnyi kockára vágott, lehéjazott paradicsomot és egy kis doboznyi konzerv kukoricát, plusz beleöntöttem 1,5 deci száraz vörösbort. Közben a zöldségek leve besűrűsödött, és úgy nézett ki, mint egy közönséges pörkölt. Elzártam a gázt, kifőztem egy doboznyi pennét, majd leszűrtem a tésztát és összekevertem a padlizsános raguval. Utólag még megsóztam egy picit, és tettem rá egy kis olívaolajat, majd jól átkevertem az egészet.

Yvett édességet is sütött, mégpedig Krémes-csokoládés muffinokat.
Hozzávalók: 18 dkg keserű csokoládé lereszelve (gőz fölött megolvasztva), 10 dkg még keserűbb csokoládé egyben, 18 dkg vaj, 4 tojás, 14 dkg cukor, 6 dkg darált mandula, 5 dkg liszt, 1 kávéskanál rum, kakaópor, porcukor, csipetnyi só
Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük, egy muffinsütő formát kibélelünk papírral (vagy kivajazzuk), és a muffinokat 20-25 perc alatt készre sütjük.

Persze mindent felfaltunk, így Ká-nak nem tudtam egy falatot sem megmenteni, de megígértem, mindent megsütök, amihez csak kedve szottyan, hiszen ő a szerelmem, akiért megtanultam főzni!

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

Ezek is érdekelhetnek