Túrógombóc - ahogy nagymamám készítette

default user icon
17 4.2/5

Hozzávalók

  • 1/2 kg tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 1 bögre búzadara
  • Ízesítéshez:
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • porcukor
  • tejföl

Elkészítés

    1.

    A túrót összekeverjük a tojásokkal, a búzadarával és a sóval (a búzadarának időre van szüksége, hogy jól megszívja magát, ezért mielőtt a gombócokat kifőzzük, legalább 5-6 órával korábban keverjük be az alapanyagokat).

    2.

    Nedves kézzel ízlés szerinti méretű gombócokat formázunk, majd forró vízben 7-10 perc alatt kifőzzük.

    3.

    Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd annyi morzsát adunk hozzá, ami jól felszívja azt. Enyhén vagy közepesen megpirítjuk, és a kifőzött, leszűrt gombócokra hintjük. Tejföllel és porcukrot is kínáljuk.

Megjegyzés

A pöttyös bögrével mérve. Ha olyan nincs a háztartásban, akkor bármilyen 2,5 - 3 dl-es bögre megteszi!

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Csin Csilla 4 évvel ezelőtt
Én is eszerint a recept szerint csinálom, azzal a különbséggel, hogy a dara kevesebb, másfél-két deci maximum. Ha teljes tejből készült túrót használok, akkor kevesebb dara is elég, a gombóc lágy és rezgős lesz.
Varga Dóra 4 évvel ezelőtt
Csatlakozom azokhoz akik szerint ez a recept nem jó. Rengeteg bele ennyi dara, ezekkel az arányokkal daragombóc az eredmény, akinek meséltek a túróról. Fél kiló túróhoz 10-13 deka búzadara, maximum....és valóban ahogy mondjátok többen is bele 1 citrom reszelt héja és egy kevés cukor is.
Évi 5 évvel ezelőtt
Hát ez valami borzadály lett. Aki jót akar, nem ezt a receptet használja. Mindent a leírás szerint csináltam. Hagytam is állni. Az első gombócaim főzés közben szétmentek. Nosza még 2 tojás meg dara. A többi már nem ment szét,de... Olyan kemények lettek és ráadásul se íze, se bűze nem lett. Próbáltam a zsemlemorzsával javítani. Raktam bele cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat. Ez a recept nagyon rossz!!!!!
szhcsilla 6 évvel ezelőtt
Liszt nélkül... fél kiló túróhoz tökéletesen elég 13 dkg b.dara..., kis citromhéjjal megbolondítani, isteni juharsziruppal, áfonya, eper, málna dzsemmel, de a bevált tejföllel is isteni... könnyű, nem fő szét, nem keményedik meg... jah... Horváth Ilona
Árvai Katalin 7 évvel ezelőtt
Anyapinta! A liszt nem rontja el, a 1/4kg túróhoz elég 1 evőkanál gríz, ha egy kicsike lisztet teszel bele garantáltan finomabb, rezgősebb lesz és főzés közben nem esik szét.
7 évvel ezelőtt
Nagyon finom lett! Én annyit változtattam, hogy tettem bele két ek. cukrot, egy vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat, és csak fél bögre darát tettem bele. Tényleg jó ötlet a lisztben meghempergetés, mert anélkül nekem az első szétfőtt. Életem első túrógombóca, de fini lett. Köszi a receptet! Ja, és én áfonyalekvárral tálaltam, no comment :) Itteni volt!
Győrfiné Sz. Krisztina 7 évvel ezelőtt
Én nagyanyám receptje alapján készítem mindig nagy sikerrel: 1/4 kg túró, 2 tojás, 4 ek gríz, 1 vaniliáscukor, reszelt citromhéj. Pirított morzsába forgatom, cukorral, tejföllel tálalom. Lisztet még véletlenül sem kell beletenni!
karcsababy 7 évvel ezelőtt
Ez egy snassz-mezei túrógombóc, ez van a Horváth Ilonában is. Nincs benn semmi fakszni. A fakszni attól van, amit a kedves konyhatündér társak írtak a hozzászólásokban. Egyébként szerintem is sok bele a bögre dara. kb. 4 ek elég, meg 1-2 ek. liszt. Én a cukrot el szoktam keverni a tejföllel, és a legtetejére finom lekvárt csepegtetek, ettől lesz igazán különleges, pl eper vagy szeder lekvár. a férjem nem szereti a prézlit, neki darált dióban forgatom meg, úgy is isteni.
Vőneki Adrienn 7 évvel ezelőtt
Tényleg isteni finom ez a gombóc! Én tettem bele tejfölt is, olajat is, és csak 4 kanál búzadarát raktam bele. Még szerencse, hogy dupla adagot csináltam, mert a párom jól befalta így is:)
Ancsa 8 évvel ezelőtt
ISTENI!!!!!!!!!!!

Hasonló Receptek

Magazin