Túrógombóc - ahogy nagymamám készítette

default user icon
17 4.2/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1/2 kg tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 1 bögre búzadara (A pöttyös bögrével mérve. Ha olyan nincs a háztartásban,
  • akkor bármilyen 2,5-3 dl-es bögre megteszi!)
  • só,
  • Ízesétéshez:
  • kevés olaj,
  • zsemlemorzsa,
  • porcukor,
  • tejföl

Elkészítés

    Elkészítése: Keverjük össze a túrót a tojásokkal, a pöttyös bögrében mért búzadarával, és csipetnyi sóval. A búzadarának időre van szüksége, hogy jól
    megszívja magát, ezért mielőtt a gombócokat kifőzzük, legalább 5-6 órával korábban keverjük be az alapanyagokat. Formázzunk -ízlés szerinti méretű- gombócokat, majd forró vízben főzzük ki. A golyók méretétől függően 7-10 perc alatt készül el. Közben, (ha szeretjük) készítsük el az olajon pirított zsemlemorzsát, úgy, hogy kevés olajat felforrósítunk, majd annyi morzsát adunk hozzá, ami jól felszívja azt. Enyhén, vagy közepesen megpirítjuk, és a kifőzött, leszűrt gombócra hintjük. Ízesítéshez tejfölt, és porcukrot is
    kínálunk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Csin Csilla 4 évvel ezelőtt
Én is eszerint a recept szerint csinálom, azzal a különbséggel, hogy a dara kevesebb, másfél-két deci maximum. Ha teljes tejből készült túrót használok, akkor kevesebb dara is elég, a gombóc lágy és rezgős lesz.
Varga Dóra 4 évvel ezelőtt
Csatlakozom azokhoz akik szerint ez a recept nem jó. Rengeteg bele ennyi dara, ezekkel az arányokkal daragombóc az eredmény, akinek meséltek a túróról. Fél kiló túróhoz 10-13 deka búzadara, maximum....és valóban ahogy mondjátok többen is bele 1 citrom reszelt héja és egy kevés cukor is.
Évi 5 évvel ezelőtt
Hát ez valami borzadály lett. Aki jót akar, nem ezt a receptet használja. Mindent a leírás szerint csináltam. Hagytam is állni. Az első gombócaim főzés közben szétmentek. Nosza még 2 tojás meg dara. A többi már nem ment szét,de... Olyan kemények lettek és ráadásul se íze, se bűze nem lett. Próbáltam a zsemlemorzsával javítani. Raktam bele cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat. Ez a recept nagyon rossz!!!!!
szhcsilla 6 évvel ezelőtt
Liszt nélkül... fél kiló túróhoz tökéletesen elég 13 dkg b.dara..., kis citromhéjjal megbolondítani, isteni juharsziruppal, áfonya, eper, málna dzsemmel, de a bevált tejföllel is isteni... könnyű, nem fő szét, nem keményedik meg... jah... Horváth Ilona
Árvai Katalin 6 évvel ezelőtt
Anyapinta! A liszt nem rontja el, a 1/4kg túróhoz elég 1 evőkanál gríz, ha egy kicsike lisztet teszel bele garantáltan finomabb, rezgősebb lesz és főzés közben nem esik szét.
6 évvel ezelőtt
Nagyon finom lett! Én annyit változtattam, hogy tettem bele két ek. cukrot, egy vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat, és csak fél bögre darát tettem bele. Tényleg jó ötlet a lisztben meghempergetés, mert anélkül nekem az első szétfőtt. Életem első túrógombóca, de fini lett. Köszi a receptet! Ja, és én áfonyalekvárral tálaltam, no comment :) Itteni volt!
Győrfiné Sz. Krisztina 7 évvel ezelőtt
Én nagyanyám receptje alapján készítem mindig nagy sikerrel: 1/4 kg túró, 2 tojás, 4 ek gríz, 1 vaniliáscukor, reszelt citromhéj. Pirított morzsába forgatom, cukorral, tejföllel tálalom. Lisztet még véletlenül sem kell beletenni!
karcsababy 7 évvel ezelőtt
Ez egy snassz-mezei túrógombóc, ez van a Horváth Ilonában is. Nincs benn semmi fakszni. A fakszni attól van, amit a kedves konyhatündér társak írtak a hozzászólásokban. Egyébként szerintem is sok bele a bögre dara. kb. 4 ek elég, meg 1-2 ek. liszt. Én a cukrot el szoktam keverni a tejföllel, és a legtetejére finom lekvárt csepegtetek, ettől lesz igazán különleges, pl eper vagy szeder lekvár. a férjem nem szereti a prézlit, neki darált dióban forgatom meg, úgy is isteni.
Vőneki Adrienn 7 évvel ezelőtt
Tényleg isteni finom ez a gombóc! Én tettem bele tejfölt is, olajat is, és csak 4 kanál búzadarát raktam bele. Még szerencse, hogy dupla adagot csináltam, mert a párom jól befalta így is:)
Ancsa 8 évvel ezelőtt
ISTENI!!!!!!!!!!!

Hasonló Receptek

Magazin