Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tepsis burgonya, ahogy az aquincumi helytartó szakácsa csinálta (volna)

MME MME
3 4.4/5
45 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A krumplikat megmossuk, és a mosogatószivacs durva felületével megdörzsölgetjük. A művelet célja, hogy új(jellegű)krumpli esetén a héját részben eltávolítsuk, télálló krumpli esetén a héját kicsit megvékonyítsuk. Az így előkészített krumplikat tegyük a gesztenyékkel együtt egy megfelelő méretű tepsibe, majd szedjük gerezdeire a fokhagymákat (nem kell a gerezdeket megpucolni!, és adjuk hozzá a gesztenyés krumplihoz. Öntsünk a keverékre néhány kanálnyi olajat (keveset!), majd kézzel jó alaposan forgassuk át, hogy minden alkotóelemet bevonjunk vékonyan az olajjal. A bazsalikomot vágjuk apróra, szórjuk a tetejére. Sózzuk, öntsünk alá kevés, kb. pohárnyi vizet, majd alufóliával lefedve tegyük a 180 fokos sütőbe. Pároljuk kb. 30-40 percig, amíg a krumpli megpuhul, majd a fedést levéve pirítsuk ízlés szerintire. Vigyázni kell, nehogy kiszárítsuk a gesztenyéket! Akkor is finom, csak a kemény gesztenyék kicsit rontják az élvezeti értékét.
Amikor esszük, a saját héjukban párolódott/sült fokhagymák könnyen kicsusszanthatók a héjukból.

Megjegyzés

Az ételben a bazsalikom és a fokhagyma adta (volna) a rómaiaknak az otthon ízeit, a gesztenye Pannonia provincia helyi ízeit. Krumpli meg ugye nem volt még akkor, ezért csak csinálta volna így a szakács...

Az étel beleillik a 90 naposok zöldségnapi diétájába. Nem diétázók ehetik valamilyen finom, natúr jellegű, harmonizáló fűszerezésű husival. :-) - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss