Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi hamburger

A tavasz a kedvencem, a választék miatt. A piac napról napra színesedik, a kínálat rabul ejtő. És tavasszal mindenki főzni kezd. A standok között sétálni olyan, mintha egy tavaszi szakácskönyv lapjain barangolnék: halomra pakolt articsóka, korai cseresznye, zsenge spárga, bébi cukkini – amit a virágjával együtt kapsz. A spenót levele friss és duzzadt, mintha apró párnába harapnál. A farmerek büszkék, a vásárlók pedig szinte csak a főzésről beszélnek. Újra vibrál az egész piac és ez nagyon tetszik.

Egyszerű ilyenkor szakácsnak lenni, új ötletek kelnek szárnyra, kibővül a menü és könnyedén összeállítható 8-10 fogás is, hiszen az ételek legtöbb esetben csak zöldségvariációk, saláták, vagy egy szelet friss hal zöldségpürével. Kecskesajt szuflé sóskával – nem több, mint éppen egy falat sercegő szárazon érlelt New York steak –, ami közvetlenül a grillről landol a vágódeszkán. Apró kis falatok, kellemesek, könnyűek. És mindenki elégedett. 

Amikor a kuncsaftjaim meglátják a menün a hamburgert, mindig kételkedni kezdenek. Máris a gyorséttermire gondolnak, pedig hamburger nagyon sokféle van, elkészítésében végtelen a lehetőség. Az utóbbi időben kisméretű hamburgereket csinálok tonhalból vagy darált pulykából. Tényleg pici: két falat az egész. A szélén kilóg a salátalevél, szines a paradicsomtól és szaftos az ezersziget öntettől, amit mindig frissen keverek ki. Néha a darált pulykát megtöltöm mozzarellával, így nem lesz olyan száraz, vagy itt van a legújabb kreációm: a spanyol sertésburger, amibe manzanilla olívabogyót, pimentón paprikát és manchego sajtot teszek. Sajtok közül legjobban az érlelt cheddart és a gorgonzolát kedvelem az intenzív ízük miatt.

A spanyol sertésburgert a következő fűszerekkel készítem: só, bors, olívaolaj, őrölt pirospaprika vagy pimentón, finomra vágott shallot- vagy vöröshagyma, darált sovány sertéshús, finomra vágott zöld olívabogyó (példáull manzanilla) és zúzott fokhagyma. Az öntet zsírszegény majonézből, reszelt citromhéjból, citromléből és sáfrányból készül. A töltelék pedig reszelt manchego vagy Monterey Jack sajt, piquillo paprika (ha nincs, akkor üveges pimiento paprika) és karamellizált szeletelt hagyma. Teljes kiőrlésű zsemlét ajánlok hozzá, amit félbevágva megpirítunk a grillen.

Lényeges a jó minőségű nyersanyag! A hús legyen friss és csak közvetlenül a használat előtt daráljuk. A darálóban ne dolgozzuk túl a húst, vagyis ne daráljuk túl apróra, mert akkor kiszárad a sütésnél. A helyes fűszerezés is lényeges. A fűszereket ne csak kívülről szórjuk rá, inkább keverjük a húsba. Ízesítésként használhatunk sajtot, olívabogyót, hagymát és zöldségeket is. Hamburgernek a zsírosabb hús a legízletesebb, de ha valaki az egészségesebbre vágyik, akkor válasszon soványabbat, azt is lehet szaftosra sütni. Hogy ne száradjon ki, keverjünk bele gombát, friss fűszernövényeket, petrezselymet vagy húsos kaliforniai paprikát. Talán a tonhal a legsoványabb, de azt minden esetben késsel vágjuk!

Ha hamburgerről van szó, akkor az én kedvencem a szárazon érlelt lapocka, a vastag hátszín, vagy – ha a kuncsaft péztárcája megengedi – akkor a wagyu. Használatuknál a hamburger könnyebbé válik, a hús szinte elolvad a szájban, rágni alig kell. A szárazon érlelt marhahúst (főként nagyobb húsrészek vagy fél marha) a vágás után felkötik és fagyponthoz közel, alacsony páratartalomban 3-6 hétig lógatják. A húsban lévő enzimek lebontják az izomrostokat, a hús kötőszövetei megpuhulnak, a színe elmélyül  és különleges ízűvé válik. Steaknek is sokkal jobb, szaftosabb, de vigyázni kell, mert a szárazon érlelt hús jóval gyorsabban sül. A wagyu nem más, mint Japánból származó  marhafajta. Márványos szerkezete miatt ez a húsféle a legdrágább. Rendkívül ízletes, gyorsan sül – és nehezen beszerezhető.

Végre itt a tavasz, süssük a húsokat a szabadban! A grill füstös íze kell nekünk! Ha a kerti sütögetés nem megoldható, akkor a finomságokat a konyhában, egy öntött vas serpenyőben is elkészíthetjük. A grillezésnél a két leggyakrabban elkövetett hiba, hogy  a lángok is érik a húst, vagy hogy nem elég forró a rács. A húst kizárólag csak forró rácsra dobjuk és minél kevesebbszer forgassuk. Ahogy kialakult a pörzsanyag a külsején, szinte már vehetjük is le. Fontos, hogy langyos helyen pihentessük 4-5 percig (ekkor a belseje még tovább sül) - így lesz a legszaftosabb!

Ezek is érdekelhetnek