Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hagyományos szilvás gombóc

default user icon
1 5/5

Hozzávalók

  • 1 kg lisztes krumpli
  • 30-35 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 diónyi sertészsír
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 32 db szilva
  • fahéj
  • 8 dkg vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa (elhagyható)
  • 15 dkg mák darálva
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés

    1. A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd a héját lehúzva krumplinyomón áttörjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a zsiradékot, megsózzuk, és jól gyúrható tészát készítünk (ha nagyon lágy, kevés lisztet tehetünk még hozzá).  
    2. A szilvákat megmossuk, ha nagyobbak, félbevágjuk. A szilvák belsejét meghintjük egy kevés fahéjjal és cukorral, a tésztából egy kis maréknyit kicsípunk, és tenyerünkkel szétlapítva beletesszük a cukros-fahéjas szilvákat.
    3. A tésztába csomagolt szilvákat gombóccá formázzuk, és bő, sós vízben (kb. 6 liter) addig főzzük őket, amíg a víz felszínére jönnek (fontos, hogy már forrásban lévő vízbe tegyük a gombócokat, mert lehűtik a vizet).
    4. A vajat megolvasztjuk, megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát, és a lecsepegtetett szilvás gombócokat megforgatjuk benne. Egy tálba lerakva, cukrozott mákkal megszórva tálaljuk. Kínálhatunk hozzá tejfölt is.

Megjegyzés

Szerintem finomabb a a gombóc, ha a burgonyát nem aprítva, hanem egészben főzzük meg. Így a tészta is könnyebben formázhatóvá válik, kevésbé vizesedik.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Eper1201
A kedvencem ... mákkal megszórva :)

Hasonló Receptek

Magazin