Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Stressz ellen: Mate tea

A Dél-Amerikai indiánok hosszú évtizedek óta gyógyszerként és frissítő italként is használják a magas ásványi anyag és vitamitamintartalmú mate teát. A zöld teákhoz hasonló, de annál táplálóbb ital lassan, de egyre szélesebb körben kezd elterjedni a világon, így hazánkban is.

Nemzeti ital

A kávéhoz és a teához hasonlóan a mate a világ legfontosabb élvezeti növényei közé tartozik. A belőle készült tea Argentína, Brazília, Uruguay, Paraguay és Chile nemzeti itala.
Egy 3-6 méterre megnövő örökzöld fiatal csúcshajtásait gyűjtik össze, amit aztán nyílt tűzön vagy forró levegőáramban hirtelen megszárítanak. Így marad zöld a mate-tea. Az összezúzott száraz leveleket kis csuporba teszik, és kb. 70 fokos vizet öntenek rá. Aztán egy kb. 20 centis szopókával szívogatják.

Nyugtató ital

A mate különlegessége – s ezért jobb, mint a kávé vagy a tea –, hogy egyszerre élénkíti és megnyugtatja fáradt és fölajzott idegrendszert.

Fontos tápanyag

A koffeinnel csaknem azonos mennyiségű mateint tartalmaz, ezenkívül 146-féle(!) illóolajféleséget, ásványi anyagokat, nyomelemeket, csersavat és rengeteg vitamint. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, a fáradtság- és éhségérzetet, segíti az emésztést, ellazítja az izmokat, lassítja az öregedést, frissíti az agytevékenységet, a vérkeringést, segíti a szívműködést, méregtelenít, szabályozza a vércukorszintet.

Ezek is érdekelhetnek