Elkészítés: A tésztához a liszteket tálba szitálom, belecsippentem a sót, nagylyukú reszelőn lereszelem a vajat, hozzáadom a cukrot, gyömbért, vaníliát, gyors mozdulatokkal zsemlemorzsához hasonló állagúvá morzsolom, belekanalazom a tejföllel elkevert tojássárgáját, gombóccá formázom. Kissé ellapítva frissen tartó fóliába csomagolom, fél órára hűtőbe teszem.
Közben meghámozom és félbevágom a körtéket, eltávolítom a magházukat. Ezt legegyszerűbben karalábévájóval lehet elvégezni, melynek segítségével szabályos félgömbökként hullanak ki a felesleges részek. A körtéket citromlével meglocsolom, hogy ne veszítsenek üde színükből. Egy körtét apróra vágok, a cukorral, gyömbérrel, botmixerrel pürésítem, ebbe keverem a ricottát és a keményítőt. A tojásfehérjét külön tálban habbá verem, majd beleforgatom a krémbe.
A tésztát vékonyra nyújtom, kibélelek vele egy előzőleg méretre vágott sütőpapírral borított 23 cm-es levehető aljú piteformát, a felesleges részeket levágom, újra összegyúrom, kinyújtom, kis pillangóformával annyit szaggatok ki belőle, amennyit csak lehetséges. A fél körtéket hosszában 3 részre vágom. A pite aljára kevés őrölt mandulát vagy diót szórok, körben elhelyezem a körtehasábokat.
A krémet csillagcsöves habzsákba szedem, majd szépen mintázott csavaros girlandokkal borítom a gyümölcsöket. A tetején elrendezem a pillangókat, mintha épp csak pihennének egy keveset a habos takarón (mivel a pite rendszerint hamarabb elfogy, mint hogy ezen bárki elmerengne, a dekorálás játékának öröme mindenképp a készítőé marad).
A tál alján hagyott kevés tojásfehérjével vékonyan megkenem a pillangók „hátát”, a habzsák csőrében várakozó krémből pedig kis pöttyöket biggyesztek mindegyikre. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt világosra sütöm, még forrón vékony rétegben porcukrot szórok rá, de csak langyosan, hidegen szeletelem. Lehűtve, másnap is nagyon finom.