Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Óraátállítás: még ma kezdjük el felkészíteni a gyerekeket a nyári időszámításra

Még néhány nap, és kezdetét veszi a nyári időszámítás: március 31-én éjjel 3 óráról 2 órára kell visszaállítani az órákat. Ez a változás a felnőttek és a gyermekek szervezetét egyaránt megviseli. De hogyan lehet erre felkészülni?

A tavaszi óraátállítás azért is terheli meg a szervezetet, mert ellopnak tőlünk egy órát, ezért egy órával kevesebbet alszunk – mondta Hans-Günter Weeß alváskutató. Hozzátette: „Az új időszámítás miatt az emberek elfáradnak, kevésbé tudnak figyelni és a teljesítményük is jelentősen romlik.”

A nyári időszámításra történő átállás azért sem könnyű, mert még késő este is világos van, reggel negyed 7-kor meg szinte sötét. Ez teljesen felborítja a belső ritmusunkat, ami nem is csoda, hiszen a melatonin (alvási ciklust irányító hormon) sötétben szabadul fel a legnagyobb mennyiségben. Ha később sötétedik, az megzavarja a biológiai óránkat, este nehezebben tudunk elaludni, reggel pedig könyörtelenül csörög a vekker.

Weeß szerint vannak akiknek könnyebb az átállás, és vannak akiknek nehezebben megy, ez utóbbi különösen igaz az idősebbekre és a gyerekekre.

Hogyan lehet felkészíteni a gyerekeket?

Nagyon fontos, hogy a gyermekeket időben átszoktassuk az új időszámításra. Az alváskutató szerint erre az a legjobb megoldás, ha az óraátállítás előtt 4-5 nappal már változtatunk a megszokott rutinon. Az első nap fektessük le 10-15 perccel korábban a gyerekeket, reggel pedig negyedórával előbb keltsük őket. A második nap ismét hozzuk előbbre az esti lefekvés idejét 15 perccel, és így tovább. 

Ezzel az egyszerű módszerrel könnyebb lesz az átállás, ráadásul most a tavaszi szünet is sokat segít a problémán, hiszen az iskolás gyerekeknek lesz még egy hetük arra, hogy hozzászokjanak a nyári időszámításhoz.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek