Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olívakrém sült paprikával, zöldfűszerekkel

Az olívabogyó, a friss zöldségek olyannyira részei a nyári könnyű konyhának, hogy megszámlálhatatlan formában és variációban kerülnek a tányérra, szinte minden étkezés során.

A dél-francia konyha nagy találmánya (vagy tán már a régi rómaiban is jelen volt valamilyen formában) a fűszeres olívakrém: a tapenade. Az eredetileg olívabogyóból, kapriból, szardellából és olívaolajból krémesre dolgozott finomság kenyérre éppúgy halmozható, mint saláták, zöldségek vagy hús-, illetve halételek kiegészítőjeként is remek, és persze számtalan variációs lehetőséget tartogat. Egyszerű hozzávalók és fűszerek, mozsár helyett pedig bátran krémesíthetjük botmixerrel - és máris kész a reggelire, uzsonnára, társasági összejövetelre is tökéletes, ízletes krém.

Meglehetősen nagy mennyiségben érkezett a konyhába magozott és szeletelt fekete olíva, ez adta az ötletet. Tény, hogy remek nagyszemű, magunk magozta bogyóból lenne autentikus, de semmi drámai következménnyel nem jár, ha az ember azzal dolgozik, ami akad otthon. Különösen, hogy a saját nevelésű oregánó és bazsalikom olyan zamatokkal járult hozzá a könnyű olívakrémhez, hogy az első kísérleti porció pillantok alatt tűnt el.

Az augusztus nagy ajándéka a zamatos, szabadföldi paprika. A hazai, húsos, tölteni való édes paprikák épp olyan alkalmasak sütésre, grillezésre, mint mondjuk a kaliforniai. Most ezt a lehetőséget kiaknázva került ebből is a krémbe, hogy a sós és mély ízek kevés édeskés komponenssel is kiegészüljenek.

Az már valóban lelemény és kedv kérdése, hogy az ember miként tálalja, fogyasztja, de az is biztos, hogy friss, szabadföldi paradicsom társaságában is remekül érzi magát ez a lightos tapenade. A szokásos receptekhez képest ebbe ugyanis lényegesen kevesebb olaj került, és kapribogyó meg szardella helyett sült paprika és zöldfűszerek egészítették ki a fekete olívát.

Mediterrán ízek hazai zöldségekkel, kell ennél jobb gyors finomság? A sütőt pedig valóban csak a paprika grillezésének idejére kapcsoltam be, a munka néhány perces, és alaposan lehűtve az igazi a végeredmény.

Zöldfűszeres-sültpaprikás olíva tapenade – könnyedén

Hozzávalók egy 3 dl űrtartalmú üveghez:
15 dkg fekete olívabogyó (mag nélkül, tisztán mérve)
2 db nagyobb tölteni való paprika (kb. 30 dkg)
1 maréknyi friss bazsalikomlevél
1 szűk maréknyi friss oregánólevél
1 teáskanál extraszűz olívaolaj
½ citrom frissen préselt leve
1 karcsú gerezd fokhagyma
ízlés és az olíva sótartalma szerinti mennyiségben só
kevés frissen őrölt bors

Elkészítés: A paprikákat alaposan megmostam, a sütőt grillfokozatra (250 fokra) állítottam, és addig sütöttem, míg a héján fekete foltok jelentek meg. Ez kb. 15 percet vett igénybe. A paprikát hűlni hagytam, majd kicsumáztam, külső, fényes és égett héját eltávolítottam, nagyobb kockákra daraboltam.
Az olívabogyót a paprikával, a teáskanálnyi olajjal, citromlével, valamint a fokhagymanyomón áttört fokhagymával, kevés borssal és némi sóval keverőpohárba halmoztam, hozzárakosgattam a finomra tépkedett zöldfűszereket, és botmixerrel pürésítettem.
Kóstolást követően lehet még a só, valamint a bors mennyiségét növelni, de érdemes először óvatosan bánni mindkettővel!
A kész olívakrémet zárható tetejű üvegbe kanalaztam, alaposan lehűtöttem.

Friss kenyérrel, péksüteménnyel is remek, salátára is kerülhet, de itt a konyhában most magházuktól megszabadított paradicsomokba is került belőle. Egyszerű, de pompás finomság – nem csupán kánikulában.

Ezek is érdekelhetnek

Friss