Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mitől lesz szalagos a fánk? Fánksütés lépésről lépésre!

Sokan kedvelik, mégsem sütnek fánkot, mert úgy gondolják, bonyolult. Pedig nem az. A szalagtól sem kell megijedni, csak egy apró trükk, és fehér masni díszeleg a csodás, aranybarna, ropogós süteményünk derekán.

A kezdő háziasszonyok nem szívesen fognak "bonyolult" ételek, kelt tészták készítésébe. Aggodalmaskodnak, hogy nem kel majd meg a tészta, "szalonnás" marad, vagy nem sül át kellőképpen, netán összeesik vagy leragad. A fánksütésről sokan azt mondják, nehéz, és ha mégis sikerül, nem biztos, hogy szalagos lesz, pedig éppen az benne a pláne. Az alábbian részletesen megmutatjuk a fánk sütését, azt az elkészítési módot, ahogyan egészen biztosan sikerülni fog!

A tuti jó recept

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 kocka élesztő, 2-2,5 dl langyos tej, 2 ek cukor, csipet só

Fánksütés lépésről lépésre

1. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet átszitáljuk, ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, hogy könnyebben megkeljen majd az élesztő.

 


 

 

2. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és konyhai robotgéppel összekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához.

 

 

 

3. Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre (pl. radiátorra vagy annak közelébe) tesszük és egy órán át kelesztjük. 


 


 

 

4. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára tesszük és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.

 


 


 

5. A kinyújtott, téglalap alapú tésztát félbe hajtjuk és mégegyszer finoman átnyújtjuk. Ez valójában maga a trükk, így keletkezik a szalag!
 

 


 

 

6. A félbehajtott tésztából könnyű kézzel kiszaggatjuk a fánkokat.


 



 

 

7. A fánkokat egy tiszta konyharuhával lefedjük és fél órán át tovább kelesztjük. Célszerű egy picit bemelegíteni a konyhát, különben a tészta összeeshet.    


 

 

 

8. Ha mindent szabályosan csináltunk, a kiszaggatott fánkok közel másfélszeresükre nőttek.


 

 


9. Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni, hogy a tészta mindenhol átsüljön.



 

 

 

10. Nagy lángon süssük a fánkot, de ügyeljünk arra, nehogy túl gyorsan megbarnuljon, mert akkor nyers maradhat a közepe.
 

 



 

11. Ha elkészültünk, szedjük szalvétára vagy papírtörlőre a jól átsütött fánkokat és azon melegiben szórjuk meg porcukorral. Máris fogyasztható. 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss