Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mindentudó olívaolaj

A szakemberek igazolták azt, amit a görögök már évezredekkel ezelőtt is tudtak: az olívaolaj segít megőrizni az egészséget és a fiatalságot.

Vajon miben rejlik a „folyékony arany” titka, amely nem csak a főzéshez és a testápoláshoz kiváló, de természetes gyógyszerként védi a testet a káros külső behatásoktól is?
A mediterrán országokban napjainkban is rengeteg fogy belőle. Egy tanulmány szerint a görög sziget, Kréta lakói használják a legtöbb olívaolajat, évente kb. 21 liternyit, és ők élnek a legegészségesebben, valamint a legtovább – nem ritka a 100 év feletti kor! – is. Nem csoda, hogy az orvostudomány világszerte az olívaolaj gyógyhatásait kutatja, és így újabb és újabb szenzációs felfedezések látnak napvilágot.

A szabad gyökök ellensége
Az olívaolajban rengeteg E-vitamin és másodlagos növényi anyag található. Ennek a remek kombinációnak köszönhető, hogy véd az agresszív oxigénmolekulák, az úgynevezett szabad gyökök ellen, melyek leginkább a környezeti behatások, például a stressz és a dohányzás miatt jönnek létre a szervezetben. A szabad gyökök károsítják a sejteket, gyorsabban öregedik tőlük a bőr, sőt, a rák kialakulásában is jelentős szerepet játszanak.
A kísérletek szerint azonban az olívaolaj ez utóbbi betegség ellen is hatékony védelmet nyújt: a feltételezések szerint például 25%-kal kisebb a mellrák kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akik naponta legalább két alkalommal fogyasztják. Olyan anyagot is találtak benne, amely a laborvizsgálatok során legyőzte a gyomorfekélyt, egyes esetekben pedig akár gyomorrákot is kiváltó helico baktériumot.

Rugalmassá teszi az ereket
A növényi olajok pozitívan hatnak a koleszterinszintre. Míg más fajták, például a szezámolaj az összértéket csökkentik, addig az olívaolaj főleg a vérben lévő „rossz” LDL-koleszterin ellen hatásos, a „jó” HDL-koleszterin szintjét ugyanakkor nem befolyásolja. A titok az olívaolajban található telítetlen zsírsavakban rejlik. A telepítési területtől, a szüret idejétől és az előállítási módtól függően az olaj 55 és 90% közötti mennyiségben tartalmazza ezt jótékony hatású anyagot. A telítetlen zsírsavak megvédik az érrendszert a meszesedéstől, és megakadályozzák a zsírok lerakódását az erekben, így védenek az érrendszeri megbetegedések és a trombózis ellen, de a magas vérnyomás megelőzése szempontjából is hatékonyak. Ráadásul az olívaolajnak egy fontos pozitív „mellékhatása” is van: a benne lévő növényi anyag, az úgynevezett fenol révén az erek még egy zsírosabb étkezést követő véráramváltozáshoz is alkalmazkodnak.


Hogyan ismerhető fel a jó minőségű olaj?
Figyeljünk oda a vásárlásnál, ugyanis csak az első osztályú olaj az, ami valóban egészséges! Ha a címkén azt olvassuk, hogy „extra szűz”, nyugodtan tegyük a kosarába, ennek az előállításához ugyanis alig egy nappal korábban leszedett olívabogyókat használtak. Az eljárás a következő: a termést jól szellőző szobában tárolják, aztán lemossák róla a szennyeződéseket (talajmaradványok, levelek és ágak), majd egy mechanikus rendszer segítségével kipréselik az olajbogyót. Az így keletkező pasztát kíméletesen átgyúrják, majd az olajat ülepítéssel és centrifugálással választják el a masszától. Az extra szűz olívaolajat ezután leszűrik, és palackozzák, a folyamat során azonban sem oldószert, sem hőkezelést nem alkalmaznak.
A Sansa feliratú olívaolaj ezzel szemben a centrifugálás során keletkező maradványokból készül. Mivel oldószerrel nyerik ki a megmaradt olívamasszából, így az élettani hatásai is jóval kedvezőtlenebbek.

Segít a stressz ellen
Az olívaolaj külsőleg, masszázsként, pakolásként alkalmazva élénkítő hatású, és segít legyőzni a stresszt. A bőrre kenve élénkíti a vérkeringést, így a görcsös izmok ellazulnak. Kenjük be vele a nyakunkat és a vállainkat, helyezzünk rá folpackot, majd fedjük be egy törölközővel az említett területet. Pihenjünk így félórát, végül zuhanyozzunk le meleg vízzel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss