Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Miért rajonganak ennyire ezért a magyar borért?

default user icon
MME
Magyarország egyik legikonikusabb vörösbora, a Gere Kopár már lassan 25 éve elérhető, ami nem mellesleg a villányi Gere Pincészet egyik csúcsbora. Igazi kuriózum, hiszen csak kiemelkedő években készül, ráadásul az elmúlt évjáratok során egyértelműen érezhető változásokon ment keresztül.

Ez a nagy népszerűségnek örvendő bor brand olyan reformokat hozott a nagy változások mellett, mint hogy az elsők között tette lehetővé rajongóinak az előjegyzést, azaz hónapokkal azelőtt, hogy forgalomba kerülne, a vásárlók jutányos áron "előfizethetnek" rá tulajdonképpen anélkül, hogy tudnák, milyen lett az új évjárat - írja az Origo.

Nem véletlen, hogy szóba került ez az újítás, hiszen most is egy olyan szakaszban járunk, hogy az új, 2020-as évjáratra, minimum 12 palackra már előjegyzést lehet leadni október 18-ig. Így biztosak lehetünk abban, hogy kedvenc borunk tutira bekerül a 2024 márciusában induló szállítmányba.

Kopár vagy Kopar

A villányi Kopár-dűlő is nagy ismertségre tett szert az elmúlt egy-két évtizedben. A Kopar és a Gere-bor mellett egy igazi boros márkává vált. Felsőbb területén már vékony a talajréteg és fel-felsejlenek a világos, mészköves részek, ezekről kapta a Kopár elnevezést. A dűlő nagy része déli kitettségű, a világosabb talajrészek visszaverik a napfényt, így minden adott ahhoz, hogy az amúgy is az ország legdélebbi, legmelegebb területén a fürtzóna maximális napfényt és meleget kapjon. A lap kiemeli, hogy ennek köszönhető, hogy igazán szép és érett vörösborokat kapunk. 

Magyar „dűlőviszonylatban” a Kopár-dűlőként ismert terület tekintélyes területnek mondható, így sok borász foglalkozik itt szőlővel. Ha számosítani kéne, akkor egészen pontosan 63 hektárról beszélünk, és természetesen nem minden része rendelkezik a fent említett tulajdonságokkal.

Érdekesség, hogy amikor Gere Kopár az 1997-es évjárattal hódító útjára indult, 1999-ben, még inkább a Kopár-dűlő legjobb részei szolgáltatták hozzá a termést, ami mára már megváltozott. Ennek oka, hogy ma már sokkal több készül ebből a nagy házasításból, mint az első években, így Kopar márkanevű borba az alapanyag is több felől érkezik.

Az elmúlt 25 év adta technológiai fejlődésnek hála a mai Gere Kopar sokkal könnyedebb, gyümölcsösebb, csekélyebb cabernet sauvignon kerül a házasításban, hordózottsága pedig kevésbé intenzív, mint a régi idők Gere Kopárjainál.

Ha befektetésben is gondolkozol

Előjegyzés esetén 12 palack ára 92400 Ft, azaz 7700 Ft egy palack. Ezért érdemes arra is gondolni, hogy a most polcon lévő legfrissebb Gere Kopar, a 2019-es ára a pincészet webshopjában 10800 Ft, ennyibe pedig minimum fájni fog a 2020-as is, ha majd jövő tavasszal kapható lesz. Ennek fényében nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk; a türelmes előjegyző közel 30 százalékos kedvezményt kap.

Hat évvel ezelőtt a 2013-as Gere Kopar előjegyzési ára 69900 forint volt, azaz egy palackért egészen pontosan 5825 forintot kellett kifizetni. Ma már ez az évjárat nem kapható, és a magyar borok másodlagos piaca elég bizonytalan – kérdés, hogy van-e az ilyen értékes régebbi borokra vevő. Ha van, a 2013-as bor valahol 15000 és 35000 Ft között kelne el. Egy román webshop ezt az évjárat most 405 lejért, azaz 31500 Ft-ért árulja palackonként.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss