Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes-mákos joghurttortácska

MME MME
120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 10 dkg marcipán
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés só
  • 3 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • 0,75 dl tej
  • 10 dkg darált mák
  • A meggyes joghurtkrémhez:
  • 30 dkg meggy
  • 4 db zselatin lap
  • 25 dkg joghurt
  • 10 dkg mascarpone
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés citromlé
  • 2 dl tejszínhab

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a marcipánt lereszeljük. A szobahőmérsékletű vajat kevés só, cukor és vaníliás cukor hozzáadásával krémesre habosítjuk. A tojásokat egyesével hozzáadjuk, és tovább keverjük. A lisztet és a mákot összekeverjük, a vajkrémünkhöz adjuk, belekeverjük a marcipánt, az így kapott tésztánkat visszahígítjuk egy kis tejjel.

A tésztát egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsiben elterítve, előmelegített sütőben 165°C légkeverésen, 8 perc alatt, készre sütjük. Sütés után tetszőleges formával kiszaggatjuk a tésztát. Olyan formát vagy tepsi méretet használjuk erre a feladatra, amibe a krémet is bele tudjuk önteni, hisz formával együtt kell dermednie.

A meggyes joghurtkrémhez 50 dkg meggyet pürésítünk. A zselatinlapokat hideg vízben puhítjuk. A joghurtot a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével és a mascarponéval kikeverjük, ehhez adjuk a meggypürét. A tejszínhabot felverjük, ebből 25 dkg-ot a meggykrémbe keverünk. Ehhez még hozzá kell kevernünk a felpuhított, majd felolvasztott zselatint, az olvasztásához nagyon kevés főzőtejszínt használjunk. Ha kész, a zselatint is belekeverjük a meggykrémbe.

A kiszaggatott tésztaalapokat a szaggatóformával együtt tálcára helyezzük, az alját akár fóliával is körbetekerhetjük, hogy a krém ne folyjon ki, belekanalazzuk a krémet, gondosan elsimítjuk, a tetejére a maradék tejszínt egyenletesen elkenjük, és mehet a hűtőbe, dermedésig.

Amikor megdermedt, a formákat eltávolítjuk, a tortácskákat a maradék meggyel és mákkal díszítjük.

Megjegyzés

Természetesen egy nagy tortát is készíthetünk belőle nagyobb kapcsos tortaformában. Fagyasztott meggyből is készíthető.

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek