Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karcsúsít, vitamindús és mézédes - minden, amit a dinnyékről tudni kell!

default user icon
MME
A dinnyeszezon küszöbén nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mekkora kincs ez a gyümölcs - ami valójában zöldség, csak mézédes, és lehetetlen abbahagyni, és ez, igencsak megtévesztő!

Érdemes néhány tanácsot megfogadnod, mielőtt elindulsz a piacra. Elsőként például azt, hogy csak érett dinnyét vásárolj! A sárgadinnyét ne tárold hűtőszekrényben, mert elveszíti az aromáját, és átadja illatát a többi élelmiszernek. A dinnyét fogyasztás előtt néhány órával hűtsd be.

Mikor érett?

A jó görögdinnye kongó hangot ad, ha az oldalát megütögeted, az indája pedig száraz. Az érett sárgadinnye illatos, és benyomható ott, ahol az indáról leszakították.


 

Legismertebb fajtái

Görögdinnye

Származási hely: Afrika. Európa és Amerika melegebb vidékein is termesztik.

Íz: Kellemesen édes. Magas (akár 95%-os) víztartalma miatt rendkívül üdítő. Kevés cukor található benne, ezért kalóriaszegény táplálék.

Felhasználás: Jégbe hűtve önmagában vagy bólé, saláta alkotóelemeként fogyasztjuk.

Ananászdinnye

Származási hely: Elsősorban Bulgáriában, Marokkóban és Törökországban termesztik, de nálunk is megterem.

Íz: Neve is utal ananászillatú és -ízű húsára.

Felhasználás: Gyümölcsös desszertek és szörbetek kiváló alapanyaga. Íze a nyers sonkával is harmonizál.

Ogen

Származási hely: A hatvanas években Izraelben nemesítették. Muskotályos fajta.

Íz: Lédús, fűszeres ízű, intenzív aromájú.

Felhasználás: Könnyű desszert. Csirke- vagy ráksaláta gazdagítására is kitűnő.

Charentais

Származási hely: Franciaország híres vásárhelyéről, Charentais-ról nevezték el.

Íz: Narancsszínű, a többiénél feszesebb gyümölcshúsát erőteljes aroma jellemzi.

Felhasználás: Desszertként és előételként egyaránt kedvelt. Önmagában, fagylalthoz, továbbá levegőn szárított sonkával is kínálhatjuk.

Galia

Származási hely: Különféle dinnyefajták keresztezésével nemesítették Izraelben. Itthon cukordinnyének nevezik.

Íz: A világoszöld gyümölcshús édes és zamatos, íze a nektarinéra emlékeztet.

Felhasználás: Édes és sós előételben, de fagylalttal is finom.

Kantalup

Származási hely: Mediterránum.

Íz: Narancssárga húsú, illatos. Édes, a mézre emlékeztető ízű.

Felhasználás: Jégbe hűtve önmagában vagy gyümölcssalátában is finom.

Ezek is érdekelhetnek