Érdemes néhány tanácsot megfogadnod, mielőtt elindulsz a piacra. Elsőként például azt, hogy csak érett dinnyét vásárolj! A sárgadinnyét ne tárold hűtőszekrényben, mert elveszíti az aromáját, és átadja illatát a többi élelmiszernek. A dinnyét fogyasztás előtt néhány órával hűtsd be.
Mikor érett?
A jó görögdinnye kongó hangot ad, ha az oldalát megütögeted, az indája pedig száraz. Az érett sárgadinnye illatos, és benyomható ott, ahol az indáról leszakították.
Legismertebb fajtái
Görögdinnye
Származási hely: Afrika. Európa és Amerika melegebb vidékein is termesztik.
Íz: Kellemesen édes. Magas (akár 95%-os) víztartalma miatt rendkívül üdítő. Kevés cukor található benne, ezért kalóriaszegény táplálék.
Felhasználás: Jégbe hűtve önmagában vagy bólé, saláta alkotóelemeként fogyasztjuk.
Ananászdinnye
Származási hely: Elsősorban Bulgáriában, Marokkóban és Törökországban termesztik, de nálunk is megterem.
Íz: Neve is utal ananászillatú és -ízű húsára.
Felhasználás: Gyümölcsös desszertek és szörbetek kiváló alapanyaga. Íze a nyers sonkával is harmonizál.
Ogen
Származási hely: A hatvanas években Izraelben nemesítették. Muskotályos fajta.
Íz: Lédús, fűszeres ízű, intenzív aromájú.
Felhasználás: Könnyű desszert. Csirke- vagy ráksaláta gazdagítására is kitűnő.
Charentais
Származási hely: Franciaország híres vásárhelyéről, Charentais-ról nevezték el.
Íz: Narancsszínű, a többiénél feszesebb gyümölcshúsát erőteljes aroma jellemzi.
Felhasználás: Desszertként és előételként egyaránt kedvelt. Önmagában, fagylalthoz, továbbá levegőn szárított sonkával is kínálhatjuk.
Galia
Származási hely: Különféle dinnyefajták keresztezésével nemesítették Izraelben. Itthon cukordinnyének nevezik.
Íz: A világoszöld gyümölcshús édes és zamatos, íze a nektarinéra emlékeztet.
Felhasználás: Édes és sós előételben, de fagylalttal is finom.
Kantalup
Származási hely: Mediterránum.
Íz: Narancssárga húsú, illatos. Édes, a mézre emlékeztető ízű.
Felhasználás: Jégbe hűtve önmagában vagy gyümölcssalátában is finom.