Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi menü 4. - Lazachívőknek

Különleges friss halként és füstölve, hát még ha ínyenc módra készítjük el... Azért nem minden lazac ebben a menüben, de rendes dózis szerepel benne!
Lazacsajt uborkagyöngyökkel

Hozzávalók 4 személyre:
1 l tej
50 dkg túró
10 dkg füstölt lazac
10 dkg vaj
1 tojás
1 mokkáskanál ételízesítő
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 kígyóuborka
1 mokkáskanál olívaolaj
1 csipet cukor
1 mokkáskanál citromlé
1 csokor kapor
5 dkg kapribogyó
5 dkg piros kaviár
4 szelet pirítós kenyér

Előkészítés: A tejbe belemorzsoljuk a túrót és lassú tűzön, kevergetve addig főzzük, amíg a savó kiválik belőle. Kihűtjük. A lazacot apró kockákra vágjuk.

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, beleütjük a tojást. A kihűlt túrót leszűrjük, és a vajas tojáshoz keverjük. Beleszórjuk az ételízesítőt, a lazachúst, a szódabikarbónát, és simára keverjük. Jól záródó edénybe töltjük, és néhány órára behűtjük. Az uborkát megmossuk, húsából karalábévájóval szép kis „gyöngyöket” vágunk ki. Az olívaolajjal, a cukorral, a citromlével és kevés sóval ízesítjük. A kaprot leöblítjük, apróra vágjuk, és az uborkára szórjuk a kapribogyóval együtt. Tálaláskor a lazacsajtból evőkanállal félgömböket szaggatunk a tányérokra, mellé uborkagyöngyöket halmozunk. Kevés kaviárral díszítjük, és pirítós kenyeret adunk mellé.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 571 kcal 

 

Narancskrémleves

Hozzávalók 4 személyre:
2 narancs
1 citrom
1 dl illatos likőr (pl. triple sec)
5 + 5 dkg kristálycukor
8 dl rostos narancslé
4-5 szegfűszeg
1/2 kisujjnyi fahéj
1 dl tejszín
4 tojássárgája

Előkészítés: A narancsokat és a citromot forró folyó víz alatt megsikáljuk. A citrom héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. Az egyik narancsból 4 szép szeletet vágunk (félretesszük a díszítéshez), a „hulladékot" és a másik narancsot burgonyahámozóval meghámozzuk, héjukat vékony csíkokra vágjuk. Ezután kifilézzük őket, azaz vastagon meghámozzuk, úgy hogy maradéktalanul eltávolítjuk a narancsok kesernyés, fehér bundáját is, a gyümölcshúst pedig kivágjuk a hártyák közül, felaprózzuk, és meglocsoljuk a likőrrel.

Elkészítés: A narancshéjat forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, leöblítjük és leszűrjük. Megpirítunk 5 dkg kristálycukrot, hozzáadjuk a citrom levét és a narancshéjat, habosodásig pirítjuk, majd tányérra terítve kihűtjük. A pirított cukorhoz keverjük a narancslét, a reszelt citromhéjat, a maradék 5 dkg cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat, 1 csipet sót, és lassú tűzön 5 percig forraljuk. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük, 5 perc múlva leszűrjük. A tejszínben simára keverjük tojássárgákat, vékony sugárban a leveshez öntjük-keverjük (habverővel), végül hozzáadjuk a felaprózott narancsot a likőrrel együtt, és 4 erőleveses csészébe/tálkába szedjük. A cukrozott narancshéjjal, a félretett narancskarikákkal és citromfűlevéllel díszítjük.

Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag:  391 kcal

 

Lazacfilé pirospaprikás vajjal

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet közepes bőrös lazacfilé (kb. 80 dkg)
1 piros húsú paprika
2 evőkanál olívaolaj
10 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál erős pirospaprika
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál vágott petrezselyem (vagy korianderlevél)

Előkészítés: A lazacot megmossuk, bedörzsöljük kb. 1 ek. sóval és olajjal. A sütőt 240 C-fokra (gázsütő 5. fokozat) előmelegítjük. A paprikát megmossuk, a forró sütőben addig sütjük-grillezzük, amíg a bőre elkezd feketedni, hólyagosodni. Ekkor kivesszük, nejlonzacskóba tesszük öt percre, majd lehúzzuk a bőrét, és húsát apróra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk.

Elkészítés: Kiolajozunk egy sütőlemezt, a halat bőrével felfelé ráfektetjük, és a sütőben kb. 8 percig sütjük, illetve amíg megbarnul és ropogós lesz. Közben felolvasztjuk a vajat egy közepes serpenyőben, hozzáadjuk a fokhagymát az erős pirospaprikával együtt, és kevergetve addig főzzük, amíg a vaj átveszi az aromájukat. Belekeverjük a sült paprikát, a citrom levét, a petrezselymet, és pár percig még kevergetve tovább főzzük. A lazacot a vajas mártással tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva
1 adag: 671 kcal

Még több recept lazaccal! >>>

 

Kávéparfé

Hozzávalók 4 személyre:
2 tojás
1 tojássárgája
10 + 5 dkg porcukor
2 evőkanál tej
2 evőkanál instant kávé
1 kávéskanál finomra őrölt kávé
2,5 + 2 dl tejszín
1 tasak habfixáló
1/2 kávéskanál kakaópor
15-20 szem kávé vagy csokoládé-kávészem
néhány citromfűlevél

Elkészítés: Alufóliából 4 db kb. 35 cm hosszú, többszörösen összehajtott, 10-12 cm széles csíkot vágunk, és körbekerítjük velük a felfújtformákat.
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, 3 tojássárgáját és 10 dkg porcukrot meleg vízfürdőbe állított habüstben sűrű krémmé verünk. A tejben feloldjuk az instant kávét, majd az őrölt kávéval együtt a krémhez adjuk. Lehúzzuk a tűzről, gyakran megkevergetve kihűtjük. Szirupot forralunk 1/2 dl vízből és 5 dkg porcukorból. A tojásfehérjéket meleg vízfürdőbe állított, fém habüstbe csúsztatjuk, felverjük. Lehúzzuk a tűzről, vékony sugárban, apránként hozzáöntjük a meleg szirupot, és fényes, kemény habbá verjük. Kivesszük az edényt a vízből, majd további 2-3 percig verjük a habot, hogy kissé kihűljön. Kemény habbá verünk 2,5 dl tejszínt. Apránként a kávékrémhez adjuk a tojás-, majd a tejszínhabot, és az alufóliával magasított formákba simítjuk. Legalább 6 órára betesszük a mélyhűtőbe. Tálalás előtt 15 perccel kivesszük a formákat a mélyhűtőből. A habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 2 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük. Lehántjuk a parfékról az alufóliát, tetejüket tejszínhabrózsákkal, kakaóval, kávészemekkel és citromfűlevéllel díszítjük. Rolettit, édes ostyát kínálhatunk hozzá.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 6,5 óra múlva
1 adag:  491 kcal

Ezek is érdekelhetnek