Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Karácsonyi diós krémes

default user icon

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek méz
  • 8 dkg cukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 30 dkg liszt
  • A krémhez:
  • 4 db tojássárgája
  • 4 ek liszt
  • 4 dl tej
  • 1 csipet só
  • 2 ek cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 csésze darált pirított dió
  • 4-5 ek porcukor
  • 1 csipet fahéj
  • A díszítéshez:
  • 1/2 csésze darált, pirított dió
  • 4-5 kocka étcsokoládé

Elkészítés

    1. A tészta hozzávalóit a liszt kivételével lábosba tesszük és összemelegítjük. Kissé kihűtjük az alapot, majd amikor már langyos a keverék, belegyúrjuk a lisztet. Sima tésztát gyúrunk belőle.
    2. A tésztát 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk, kb. 20 x 30 cm-es lappokká. A tésztalapokat 175 fokos sütőben, kb. 10-12 perc alatt egyenként megsütjük egy lisztezett tepsi hátán. 
    3. Amíg sülnek a tésztalapok, elkészítjük a krémet. A tejet kisebb lábosba töltjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a lisztet és a csipetnyi sót. Állandó kevergetés melett sűrű krémet főzünk belőle, majd teljesen kihűtjük.
    4. Amikor kihűlt a krémalap, hozzáadjuk a mascarponét, a darált diót, a porcukrot és a csipetnyi fahéjat. Habverővel krémet keverünk belőle. Ezzel a krémmel töltjük meg a tésztalapokat. A sütemény tetejére hagyunk 2 kanál krémet, és ezzel vonjuk majd be, hogy a dió könnyebben rátapadjon.
    5. A süteményt letakarjuk alufóliával, és hagyjuk egy éjszakán át pihenni, hogy megpuhuljon. Tálalás előtt megszórjuk a tetejét a darált dióval, és bevonjuk az olvasztott étcsokoládéval. Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.

Megjegyzés

Nagyon finom, különleges krémes a karácsony jegyében.

illelány
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin