Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Kandírozott narancshéj (citrushéj)

default user icon
7 4.5/5

Hozzávalók

 • Hozzávalók:
 • szép vastaghéjú narancsok
 • cukor

Elkészítés

  Elkészítés: A narancsok (vagy citromok) héját nagyon alaposan letisztítjuk. Szárazra töröljük, és éles késsel levágjuk a héjukat, majd 1-2 mm-es hosszú csíkokra tovább szeleteljük.

  Egy kisebb edénybe 1 dl vizet és 15 dkg cukrot teszünk, majd bele a narancshéjat, forraljuk lassú tűzön 1 órát fedő alatt.

  Ezen idő alatt a narancshéj megpuhul, a kesernyés ízét elveszti.

  Leszűrjük, papírtörlőn megszárítjuk, és kristálycukorban megforgatjuk.

  Felhasználható: süteményekhez, krémekhez, kisebb zárható befőttes üvegben a hűtőben tárolandó!

Megjegyzés

Gyümölcskenyérhez, oroszkrémtortához, díszítésre vagy csokiba mártva nagyon egyszerűen elkészíthető. A boltban 80 dkg 900 Ft, ezt mi otthon olcsón elkészíthetjük. Kb. 10 dkg lesz 2-3 db narancsból.

ekesandi
Hirdetes
 • Kinyomtatom
 • Elküldöm
Hirdetes

Hozzászólások

emitter 4 évvel ezelőtt
Kis adalék a vegyszerek kérdésköréhez: \"Tartós (8-10 perces), áztatás szerű, melegvízben végzett erős dörzsöléses mosással azok a szerek, melyek csak a gyümölcshéj felszínére tapadnak - ortofenil-fenol (E 231) és tiobendazol (E233) - eltávolíthatók, ezektől mentesíthetők. Ellenben a felszívódó hatású imazalil és prokloráz mennyisége, jelenléte, mivel a gyümölcshéj belsejében van, felszíni mosással nem befolyásolható. Eltűnni csak a természetes lebomlás során fog. Vizsgálatok szerint a gyümölcs húsába a felszívódó fungicidek már nem hatolnak, csak a héjban találhatók.\" http://balintgazda.hu/kertesz/novenydoktor/veszelyes-e-a-citromfelek-hejanak-fogyasztasa.html
vbggvirag 6 évvel ezelőtt
Az uj verziot csinaltam, koszi szepen a receptet.
ekesandi 7 évvel ezelőtt
Azóta már újabb módszert találtam ki, még egyszerűbbet, ezt csináljátok meg: Vastagabb héjú szép narancsot kell venni 1-2 kg-ot és késsel levágni a héját, felcsíkozni, de nem vékonyra, hanem olyan 0,5 cm-re. Csíkokra vagy kockákra, kinek mennyi türelme van. Ezután egy edénybe feltesszük kevés vízzel forrni, amikor pár percet forrt, akkor ezt a vizet leöntjük róla (ez a kesernyés esetlegesen vegyszermaradékos) majd annyi cukrot amennyi a narancs súlya volt ráöntünk, kevés vizet is adunk hozzá és egy fél órát forraljuk lassan, ha vizet elfőné pótoljuk. Ezután az egészet lefedjük és mivel elég hideg van már, kitesszük az erkélyre. 2-3 nap múlva újra felmelegítjük, leszűrjük a cukorszirupot róla és mehet a befőttes üvegbe, a hűtő aljába, megcukrozva. Természetesen a narancsok héját alaposan le kell mosni és úgy kezdeni a munkának. Illetve véleményem szerint amit otthon készítünk így, kis mennyiségben az szerintem lényegesen tisztább, mint bármilyen üzemi méretekben készített. Ja és most olvastam Lufeee befejező mondatát, természetesen ezt a fél órát , amíg elkészül, töltsük a konyhába! :))
Lufeee 7 évvel ezelőtt
Nem kötekedni szeretnék, de vajon a bolti kandírozott garantáltan tartósítószermentes narancshéjból készül? + egy csomó más adalékanyag kerül hozzá az ipari kandírozás során és sajnos az ára is eléggé húzós....mondom ezt én...aki szintén boltit használ...de idén újra megpróbálkozom vele s.k.,(remélem nem egy újabb lábos bánja...)
erdeos 7 évvel ezelőtt
Bevallom, én inkább bolti reszelt citromhéjat, illetve kandírozott narancs/citromhéjat használok mindenhez, mert úgy tudom, a citrusfélék héját tartósítószerrel kezelik a könnyebb szállíthatóság érdekében. De látjátok, mégis idekalandoztam, mert vonzana az s.k. kandírozás...
ekesandi 7 évvel ezelőtt
Megírom, a receptet tavaly tettem fel és tavaly a Metróban 80 dkg-os műanyag dobozban /hűtőpultban/ én is vettem, aztán amikor elfogyott inkább magam csináltam. Most már biztosan drágább, azóta az árát nem figyelem.
villers 7 évvel ezelőtt
Gondolom ez a 80 dkg 900 forint csak elírás, mert akkor igazán megírhatnád, hogy hol ennyi :)
Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes