Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kalandos élet Kaliforniában

Lepipálva Sonomát és Napa Valley-t, a Buena Vista Carneros egész Kalifornia első prémium borászata, melyet 1857-ben, a magyar születésű Ágoston Haraszthy alapított. A hírneves borászat szeptember 7-én ünnepelte 150 éves évfordulóját.

2007. augusztus 26., Santa Monica, CA

A szőlészetet egy hazánkfia alapította. Ágoston Haraszthy 1812. augusztus 30-án született a magyarországi Futakon. A főnemesi családból származó, kémikus-kohász, 1840-ben utazott Washingtonba, hogy  segítse a Magyar-Amerikai kereskedelmi kapcsolatokat. Nem sokkal később nyugatabbra vándorolt, ahol rögvest rabja lett a csodás tájnak, és megvásárolt egy 40 km² -es földrészt a Wisconsin folyó mentén. Alapítója lett a “Széptáj” településnek, amit később Sauk City-nek nevezett el. A magyarországi helyzet további romlása és amerikai körútján szerzett tapasztalatai hatására 1840-ben Haraszthy a családjával együtt végleg kivándorolt az Egyesült Államokba.

Kalifornia: a hely, ahol mindenki boldogulni tud, és az éghajlat, ahol minden megterem. 1848 karácsonyán a Haraszthy család Wisconsinból San Diegóba indult. Az utazás során hozzáverődtek egy 60 emberből álló kansasi szekérkaravánhoz, ami 1849 decemberében érte el a nyugati partot. Haraszthy megérkezésekor megvásárolt egy jókora területet a Mission San Luis Rey határában, és fiaival (Árpáddal és Attilával) gyümölcsös kertet ültetett. Az akkor 650 lelket számláló városban, helyi barátaival vásárolt egy 160 acre nagyságú területet is, amit barack- és cseresznyefákkal ültetett be. Hamarosan az üzleti életben és a helyi politikában is aktív szerepet vállalt. Lovardát, hentesboltot hozott létre, majd elindította az első menetrend szerint közlekedő buszvonalat. Közvetlen Kalifornia állammá válása után, az első választásokon 1850 márciusában megyei sheriffnek, majd San Diego első Marshalljának választották. Megakadályozta Kalifornia államban a távíró monopólium kialakulását és az első közösségi kórház létrehozása is az ő nevéhez fűződik.

1852-ben 210 acre területet vásárolt a San Francisco közelében található Mission Dolores területen, majd San Diegoban eladta mindenét és átköltöztette családját északabbra. Az 1857-es év jelentette az igazi sikereket, ugyanis Sonomában is földet vett, mert hamar felismerte a táj különleges bortermelői adottságait. A helyet Buena Vistának (spanyolul gyönyörű látképnek) nevezte el. Haraszthy hitte, hogy a vidéken olyan minőségű borokat lehet termelni, melyek a legnevesebb európai borokkal is versenyképesek lehetnek. 1861-ben európai látogatásáról 300 szőlőfajtával tért vissza. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a Zinfandel szőlő és bor kinemesítésében. Az európai szőlőfajták azonban nem voltak elég ellenállóak az amerikai kórokozókkal és kártevőkkel szemben. 1866-ban a Buena Vista Borászati Társaságnak komoly anyagi nehézségekkel kellett szembesülnie, amikor a szőlőtőkék jelentős része elpusztult. Emiatt Haraszthy lemondott a gazdaság vezetéséről, 1867-ben pedig csődöt jelentett.

Ezt követően újra a politikai életben mozgolódott, nézetei azonban a kor szelleméhez viszonyítva túl radikálisnak bizonyultak. Például javasolta, hogy egy alkotmánykiegészítéssel adjanak szavazati jogot a volt rabszolgáknak, valamint biztosítsanak egyenlő jogokat az olcsó munkaerőként használt kínai bevándorlóknak.

1868-ban Nicaraguába utazott, ahol cukornádültetvényt vásárolt, és Géza fiával rumgyártásba kezdett. Felesége és kisebbik lánya hamarosan követte őket, ám alig két hónapra rá neje, Eleonóra meghalt sárgalázban. Ezt követően Haraszthy még egy rövid időre visszatért Kaliforniába, majd 1869. július 6-án Nicaraguában nyoma veszett, amikor egyedül indult útnak, hogy tárgyaljon egy malom megvásárlásáról. Feltételezések szerint egy krokodil falta fel, amikor megkísérelt átkelni egy folyón. Sírja a Corinto melletti Hacienda San Antonióban található.

***

Jeff Stewart borkészítő boldogabb, mint valaha. Közel 20 éves borkészítő gyakorlattal a háta mögött, és La Crema bortermelési múlt után, a franciáknál is tanult Jeff lecsökkentette a teljes termelést 45 ezer ládára, ami éppen elég arra, hogy kényelmesen átlássa az 1000 acre-t – minden tartályt és hordót. Új, jelentős beruházások biztosítják a minőséget, ilyen többek között a 60, rendkívül korszerű, nyitott tetős erjesztő. 800 acre Chardonnay, Pinot Noir, Merlot and Syrah lett újraültetve. Az eredmény: vezető minőségi bortermelés.

***

Arnold Schwarzenegger nemrégiben szeptembert nevezte ki a “Kalifornia Borok Hónapjának”. A Buena Vista Carneros 150 éves évfordulója tökéletes alkalom, hogy megkezdjük a boros hónapot!

Ezek is érdekelhetnek