Hagyományos szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók

  • 1 fej édeskáposzta (kisebb)
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált hús
  • 30 dkg tarja (füstölt)
  • 30 dkg kolbász (füstölt)
  • 5 dl sűrített paradicsom
  • 7-8 dl víz
  • 10 dkg rizs
  • 1 db vöröshagyma
  • őrölt bors
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés

    1. Az édes káposztát tegyük bele egy fazékba, majd öntsük fel vízzel, majd a forrástól számítva, kisebb lángon, főzzük kb. 10 percig. Ekkor óvatosan vegyük ki, és tegyük hideg vízbe, hogy minél előbb lehűljön.
    2. Ezután szedjük leveleire, majd a középső vastag eres részt vágjuk ki a levelekből.
    3. A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a felhevített olajhoz, és pár perc alatt, pároljuk üvegesre. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, keverjük össze, majd hűtsük ki.
    4. A darált húst tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá a pirospaprikával összekevert hagymát, a rizst, ízlés szerint sót és őrölt borsot, és keverjük, gyúrjuk alaposan össze.
    5. Ezután az elkészült töltelékkel töltsük meg az előkészített káposzta leveleket.
    6. A savanyú káposztát kissé nyomkodjuk ki, hogy ne legyen nagyon savanyú, majd vágjuk fel kisebbre. (én mindig felvágom, mert így könnyebb fogyasztani)
    7. A füstölt tarját vágjuk fel nagyobb kockákra, a kolbászt pedig karikázzuk fel.
    8. Egy tepsibe (v. nagyobb lábasba) tegyük bele a felkockázott tarját, majd terítsük rá a savanyú káposztát. Ezután szórjuk meg a kolbászkarikákkal, majd helyezzük rá a megtöltött káposztát. (én kicsi mélyedéseket csináltam a savanyú káposztába, és abba helyeztem bele a tölteléket)
    9. A sűrített paradicsomot keverjük simára a vízzel, majd öntsük a káposztára. Ezután fóliával fedjük le a tepsit, mielőtt a sütőbe helyeznénk.
    10. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 90 perc alatt pároljuk készre. (mire a töltelék, a káposzta és a füstölt húsok puhára főnek, a leve nagy része elpárolog, és kissé besűrűsödik)
    11. Tálaláskor helyezzük tányérra a tölteléket, kanalazzuk mellé a savanyú káposztát a füstölt tarjával és a kolbásszal, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés

Karácsonykor elmaradhatatlan nálunk a töltött káposzta. Csak összeállítom, a többi pedig már a sütő dolga. Egyszerű, és finom.

Kard Sándorné
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

balkata 2 hónappal ezelőtt
A darált hús a töltelékben 20 perc alatt megfő, az egész főzőséhez nem kell 90 perc.

Hasonló Receptek

Magazin