Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Krumpligombóc sóskamártással

Hozzávalók

  • A krumpligombóchoz:
  • 80 dkg burgonya
  • 2 db tojás
  • 10 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1 tk só (+ a főzéshez)
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • 10 dkg füstölt sajt (+ a tálaláshoz)
  • 2 ek olívaolaj
  • A sóskához:
  • 2 dl friss sóska
  • 2 ek vaj (+ a forgatáshoz)
  • 1 csipet cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl főzőtejszín

Elkészítés

    1. A burgonyákat forrásban lévő, sós vízben héjában kb. 25 perc alatt puhára főzzük, majd még melegen meghámozzuk, és krumplinyomóval összetörjük. A tojásokat közben villával lazán felverjük, majd egy nagy keverőtálban összedolgozzuk az áttört burgonyát, a felvert tojást, a lisztet, a fűszereket és a lereszelt füstölt sajt. 
    2. Lisztezett felületen a masszából kb. 2 cm átmérőjű rudakat formázunk, majd 2-3 cm hosszúságúra daraboljuk - ha szeretnénk, tenyerünkkel kissé gömbölydedre is formázhatjuk –,  majd 15-20 percig száradni hagyjuk őket.
    3. Egy nagy fazék forró, sós, olívaolaj os vízben kisebb adagokban kifőzzük a gombócokat (ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, elkészültek). Szűrőkanállal kiszedjük őket.
    4. A sóskamártáshoz a sóskát megfonnyasztjuk a vajon, majd rászórunk egy kevés cukrot és sót, felöntjük főzőtejszínnel, és összeforraljuk.
    5. Közvetlenül tálalás előtt, olvasztott vajban megforgatjuk a gombócokat, majd a sóskamártás mellé helyezzük. A tetejére szórhatunk még további reszelt füstölt sajtot.

      Spenót és sóska receptek >>> 

      Kedvenc főzelékeink >>> 

      Egyszerű és olcsó krumplis ételek >>> 

Megjegyzés

A liszttel bánjunk óvatosan, ne kerüljön bele sok, különben nagyon kemény lesz a gombóc.

Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin