Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Decemberi gasztroprogramok

Az adventi időszakban megsokasodnak az utcai kirakodóvásárok. Az ajándéknak való portékák mellett szinte mindenütt helyet kapnak a kürtőskalácsos, lacipecsenyés bódék is, amelyek illatukkal és ízeikkel is segítenek megteremteni azt a bizonyos jóleső, karácsonyt váró hangulatot.

A vásárokon kívül azonban számos egyéb program is várja a hangulatteremtő, karácsonyváró gasztronómiai fesztiválok kedvelőit.

2011. 12. 02-04. Kárpátmedencei mézfesztivál, Zalaegerszeg
A már hagyományosnak mondható zalaegerszegi Mézfesztivál szinte csak olyan programokat kínál, melyek témája a méz. A zalaegerszegi Kárpát–medencei mézfesztivál programsorozata minden percben a méhészet és a méz körül forog. Az idelátogató mézrajongók számos ''mézes'' program közül válogathatnak kedvük szerint. Bárki, akit egy kicsit is csábít a mézesmadzag ne sokat habozzon és látogassa meg ezt az igazán kiváló rendezvényt, a Kárpát – medencei mézfesztivált!
www.kereszturyamk.hu

2011. 12. 02-04. Forralt bor, blues, böllér napok, Badacsonytördemic
A forralt bor főzés a Faluház udvarán felállított bográcsokban történik. A versenyre 3-4 tagú csapatok nevezhetnek be. A rendezvényt szórakoztató programok, kézművesek és környékbeli gazdák vására kíséri. Számtalan hagyományos, helyi jellegű gasztronómiai különlegesség vásárlására és kóstolására nyílik lehetőség. a Gasztronómiai udvar (hurka, kolbász, pecsenye, langalló, rétes, kürtöskalács, kecskesajtok, mangalica és szürkemarha füstölt termékek, stb.)
Nyitnak a Borházak, badacsonyi és környékbeli borokkal, már fogyasztható a forralt bor, kézműves által díszített bögrében, melyek 600 Ft-os egységes áron vásárolhatóak, egy pohár ajándék borral.
www.badacsonytordemic.hu

2011. 12. 04-24. Karácsonyi sajtfesztivál, Budapest
Budapest belvárosában a 3. Sajt és Borfesztiválra 8 sajtkészítőt hívtak meg a szervezők. A fesztiválon kóstolható lesz kecskesajt, juhsajt, tehénsajtokból friss és érlelt, valamint füstölt sajtok stb. A sajtosok mellett kenyérlángos, kürtöskalács, cipóban sült csülök, szerb ételek, sültek, édességek nagy választéka is megtalálható lesz a rendezvényen, a Városháza parkban.
www.rendezvenytechnika.hu

2011. 12. 09-11. Gyulai méz- és mézeskalács fesztivál, Gyula
Egy hosszú hétvégén át, számtalan helyszínen, csábítják a szervezők a látogatókat mézédes élvezetekre: méz, mézeskalács, cukrászati különlegességek bemutatójára, kóstolására és vásárára. Méhészeti kiállítás és vásár, mézzel készített különleges ételek készítése, kóstolása is a program része. Adventre készülődünk, a gyerekeket kézműves programokra várjuk. Lehetőség lesz múzeumi látogatásra kedvezményesen és mézkóstolásra. Hangulatos gálaműsor, Luca napi meglepetés színesíti a gazdag programot. Jöjjön Gyulára, ahol – mézédes az élet.
www.gyulaimezesfesztival.hu

2011. december. 10. Újborok mustrája, Siklós
A rendezvény célja a 2011-es borok bemutatása, reklámozása a nagyközönség számára, illetve a villányi borvidék borainak megismertetése. A borosgazdák a 2011-es boraikkal nevezhetnek.
www.siklos.hu

2011. december. 17-18. Adventi gesztenyesütés és karácsonyi vásár, Gyenesidás
A fesztivál alatt lesz adventi gyertyagyújtás, gesztenyesütés, bordalcsokor, betlehemesek előadása, gesztenyés sütemények és mézeskalács házikók versenye, halászlé kóstolás, tombola és kézműves vásár. A vendégek az első forralt bor megvételével egy sorsjegyet kapnak, amellyel a vasárnapi tombolasorsoláson értékes ajándékokat nyerhetnek.
www.gyenesidas.info.hu

2011. december. 23 - 2012. 01. 01. Óévbúcsúztató, Lovas
Az óév búcsúztatása, az új év köszöntése, a bor és a gasztronómia jegyében, kulturális műsorok kíséretében.
www.lovas.hu

2011. december. 24. Karácsonyi szentölt halászlévásár, Szeged
1997 óta működik Szegeden, a Roosevelt téren a karácsonyi szentölt halászlé intézménye, a helyi étteremtulajdonos jóvoltából. A halászléért sorban álló, éttermekből azt hazavinni kívánó emberek számára a 24-e reggel nem csak az ételhordóval való sorbaállást jelenti, hanem külön kis ünnep az ünnepen belül. Forralt borral, mézes teával.
www.szeged.hu

2011. december. 25 - 2012. január. 01. Forralt bor túra a város alatt, Eger
Hazánk egyes tájegységein télvíz idején a forralt bort más - más módon készítették, mindenhol a jellegzetes bort, vagy fűszert használták. Szatmárban a bor alapja az alma volt, így a forralt bort is almaborból - csigerből - készítették. Az Alföldön erős paprikával bolondították meg a bort. A hagyományos pincelátogatást négy féle forralt bor kóstolása egészíti ki, melyet a "Város a város alatt" agyag bögréjéből kóstolgatják a látogatók. Túrák indulása minden egész órában, előre bejelentkezés ajánlott.
www.varosavarosalatt.hu

2011. december. 29. Téli boros-toros, Markaz
A disznótorhoz és a borhoz kapcsolódó hagyományőrző rendezvény disznóvágással, újbor kóstolással, borapród-választással, máglyákkal, pálinkával, forralt borral, forró teával és puncsitallal, lovas-és kutyaszánnal, cigányzenével és toros vacsorával.
www.markaz.hu

2011. december. 29. Egri borszalon, Eger
Gál Tibor borász ötlete alapján az Egri Bormíves Céh 2001 óta rendezi a polgári Magyarország világát idéző miliőben a Borszalont a Hotel Eger - Parkban. Az egri borvidék jelentősebb borászai személyesen kóstoltatják boraikat. Az ilyen fogyasztó és borászok közötti találkozó nagyon fontos a bor és a borászat megismertetésében és a kulturált borfogyasztás elterjesztésében. Évről - évre színesebb program kíséri a rendezvényt. Itt kerül átadásra a 2005-ben alapított Gál Tibor díj is. www.eger.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss