Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csodadesszert: túrós eklerfánk eperrel, rebarbarával

default user icon
MME
Végre itt vannak a friss gyümölcsök! Az eper verhetetlen, mindenki kedvence, de érdemes kipróbálni a rebarbarát is, ami önmagában is, de eperrel vagy almával együtt is nagyon finom.

Szeretem a gyümölcsös desszerteket, a gyümölcs frissé, könnyűvé teszi az édességet. Az eper és a rebarbara együttese szerintem szenzációs, kár, hogy viszonylag rövid ideig élvezhetjük ezt a tiszavirág-párost.

Epres-rebarbarás eklerfánk

Hozzávalók:
A tésztához:
7,5 dkg átszitált liszt
0,75 dl hideg víz
0,75 dl hideg tej
5 dkg vaj
2 db közepes méretű egész tojás kissé felverve

A túrókrémhez:
20 dkg túró
5 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
1,5 dl habtejszín
1 evőkanál zselatin vízben feloldva

A rebarbarakompóthoz:
4 szép szál rebarbara
4 evőkanál cukor
1 dl fehérbor
pár csepp citromlé

Valamint:
8 szem eper
porcukor a tetejére

Elkészítés: A tésztához felforraljuk a vizet a vajjal és egy csipet sóval, hozzákeverjük a lisztet, és addig keverjük a tűz fölött, míg elválik az edény falától és sercegő hangot ad. Lehúzzuk a tűzről, és egyenként belekeverjük a tojásokat. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe dió nagyságú gömböket nyomunk. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

A rebarbarakompóthoz megtisztítjuk és 1,5 centis darabokra vágjuk a rebarbarát. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a borral, elkeverjük, belerakjuka  rebarbarát, és kb. 5 percig főzzük, lehúzzuk, majd hagyjuk a lében kihűlni.

A túrókrémhez a túrót simára keverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Habbá verjük a tejszínt. A zselatint a rebarbara főzőlevéből egy kevéssel elkeverjük, felforraljuk, majd a felvert tejszínhez keverjük, majd a túrókrémbe forgatjuk, hűtőbe tesszük.

Az epret felszeleteljük.

A fánkokat félbevágjuk, először túrókrémmel töltjük, kirakjuk eperszeletekkel, majd a leszűrt, lecsöpögtetett rebarbarafalatokat elrendezzük a tetején. Rátesszük a fánksapkákat, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Ekler, éclair

Az égetett tészta gyorsan és egyszerűen elkészíthető, van, aki zsírt, van, aki vajat tesz hozzá, mindkettővel jól működik, de a vaj dupla annyiba kerül.

Sütés után a tésztapuffancsokat megtöltjük. A fánkoknál kettévágva, a profiterolnál pedig az üreges belsőbe nyomjuk a krémet. Tölthetjük cukrászkrémmel, de lehet kávés, rumos vagy  gyümölcsös is (ribizli, málna) a krém, sőt a klasszikus gesztenyepüré alapanyagaival is elkészíthetjük.

A tészta méretével is játszhatunk: ha kínálós falatokat akarunk készíteni, elég cseresznye nagyságú masszát nyomni a sütőpapírra, abból egy falatnyi fánkocskát kapunk.

Rebarbara

A rebarbara nem mondható elterjedtnek Magyarországon, talán a savanyú íze miatt, talán sokan mert nem ismerik, nem tudják, mit kezdjenek vele.

A rebarbara Ázsiából származik. Húsos levélszára ehető, alacsony energiatartalmú, májustól júniusig kapható. Több változata ismert: zöld, rózsás, bíborszínű. Nagy levelei nem ehetőek, keserűek, de vásárláskor nem baj, ha rajta van, így tovább friss marad, ha nem tudjuk azonnal feldolgozni. Savanyú íze miatt mézzel vagy cukorral édesítjük, kompótot főznek belőle leggyakrabban, ami nagyon gyorsan elkészül, nem igényel hosszú főzést, csak egyet forr, és már le is hűthetjük.

Ha sütit készítünk, nyersen használjuk, sütés közben megpuhul. Citrusfélékkel és gyömbérrel jól fűszerezhető. Chutney alapanyagnak is kiváló, adható grill- és halételekhez.

Eper

Az epernek nem bírunk ellenállni, habár még csak külföldi vagy melegágyi kapható. Azért a napérlelte az igazi!

Lekvárnak válogassunk túl éretteket, amik lehet, hogy nem olyan mutatósak, de biztos édesek.

Egyik kedvencem a szalámis szendvics (toast kenyér, szőlőmagolajból készült majonéz, téliszalámi, jégsalátacsíkok, földieper szeletek). Az epres desszertek közül pedig eper bodzaszörppel turmixolva, madártej fagyival és édes pesztóval (mandula, cukorszirup, bazsalikom, menta) a favoritom. De azért ezt a rebarbarás-epres-túrós fánkot is mindmegettem. :)

Epres receptek >>>

Rebarbarás receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek