Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csirkeszárnyas finomságok

default user icon
MME
Sokan nem szeretik a csirkeszárnyat. Kicsi, nem laktató, kevés a hús rajta, nem lehet finoman elkészíteni, csak levesbetétnek jó. Ezek a leggyakrabban elhangzó érvek. Pedig a csirkeszárny kiadós, sőt: olcsó. És rengeteg módon elkészíthető.

A trükk a fűszerezésben és az elkészítési módban rejlik, és ha ügyesek vagyunk, hamar rádöbbenhetünk, hogy a hosszú éveken át mellőzött *aprólékból* milyen remek fogások kerülhetnek az asztalra.
A csirkeszárny mellett szól továbbá, hogy kevés helyet foglal el a hűtőben, majdnem mindig és mindenhol kapható, olcsó, nem kell klopfolni, sem a megtöltésével bíbelődni, és pikánsan fűszerezve, finom mártásokkal megvadítva önálló fogásként is megállja a helyét. 

Csípősre pácolt csirkeszárny sült paprikával és paradicsommal 

Hozzávalók: 80 dkg csirkeszárny, 1 dl olaj, 1 evőkanál szójaszósz, erőspaprikakrém ízlés szerint, 1 teáskanál reszelt gyömbér, 2 evőkanál ketchup, 25 dkg színes húsú paprika vegyesen, 25 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vágott petrezselyem

Előkészítés: A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, megmossuk, a szárnyvégeket levágjuk. Összekeverjük az olajat, a szójaszószt, az erőspaprikát, a gyömbért és a ketchupot. Jól elkeverjük a szárnyakat ezzel a fűszeres páccal, majd letakarva 1 napra hűtőbe tesszük.
Elkészítés: Felhasználás előtt a sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Megsózzuk a húst, tepsibe tesszük, a tálat kevés vízzel kiöblítjük, amit szintén ráöntünk a szárnyakra. A sütőben 30-35 percig sütjük. Amikor a hús szép piros és puha, kivesszük. Közben a paprikákat és a paradicsomokat megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre, illetve cikkekre vágjuk. (A paradicsomok héját forró vízbe mártva el is távolíthatjuk.) A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A sütőtálból kivesszük a szárnyakat, a visszamaradt szaftot serpenyőbe tesszük, s ezen futtatjuk meg a paprikaszeleteket. Amikor összeestek, rátesszük a paradicsomokat, ha szükséges, sózzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és erős lángon az egészet összepirítjuk. A végén megszórjuk a petrezselyemmel, tányérokra adagoljuk, ráhelyezzük a sült szárnyakat, és tálaljuk.

Buffalo csirkeszárny

Hozzávalók: kb. 1 kg csirkeszárny
A páchoz: 12,5 dkg vaj, 3 gerezd fokhagyma finomra aprítva, 1 evőkanál finomra aprított friss gyömbér, 2 evőkanál lime-lé (friss zöld citrom), 2 evőkanál szójaszósz, 2 kávéskanál Sambal Olek (vagy csípős szósz, Erős Pista)
A mártáshoz: 12,5 dkg márványsajt, 2,4 dl light majonéz, fél kávéskanál frissen őrölt fekete bors
Elkészítés: A páchoz a vaj felét megolvasztjuk egy kis serpenyőben közepes hőfokon, hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, és 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a lime levét, a szójaszószt és a Sambal Oleket, majd az egészet felforraljuk. Végül hozzáadjuk a maradék vajat, és addig keverjük, amíg elolvad. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Alaposan leöblítjük a csirkeszárnyakat, papírtörlővel szárazra töröljük. Egy tálra helyezzük a szárnyakat, ráöntjük a pácot, majd jól megforgatjuk az egészet. Lefedjük folpack-kal, és kb. 3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A mártáshoz villával szétnyomjuk a sajtot egy közepes tálban, hozzáadjuk a majonézt és a borsot, és összekeverjük. Lefedjük, és rövid időre hűtőszekrénybe tesszük. A csirkeszárnyakról leöntjük a pácot, és magas  magas hőfokon grillezzük. Tálaláshoz a mártással teli tálat egy nagyobb tányér közepére helyezzük, és köré rendezzük a csirkeszárnyakat.

Zöldséges csirkeszárnyak

Hozzávalók: 12 db csirkeszárny, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 csokor petrezselyem, 3 evőkanál olaj, 1 csipet kakukkfű, 50 dkg darabolt konzerv paradicsom, 50 dkg mélyhűtött zöldségkeverék
Előkészítés: A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, megmossuk, a végeit levágjuk és eldobjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát nem túl apróra, a fokhagymát finomra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet és felaprítjuk.
Elkészítés: Nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, és a szárnyakat közepes lángon kb. 5 percig sütjük benne. Sütés közben többször megforgatjuk, megsózzuk, borsozzuk, és megszórjuk kakukkfűvel. Beletesszük a hagymát és a sárgarépát, és kb. 3 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és ezzel további 1 percig pirítjuk. Leöntjük a paradicsommal, közepes tűzön, kevergetve további 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a mélyhűtött zöldségkeveréket, összerázzuk, lefedjük, és lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. A zöldségkeveréket tálra szedjük, tetejére rakjuk a szárnyakat, leöntjük a mártással, és petrezselyemmel megszórva forrón tálaljuk.

Csirkeszárny fűszeres bundában

Hozzávalók: 8 db csirkeszárny, 8 csirkemáj, 25 dkg liszt, 1 evőkanál olaj+bőven a sütéshez, 3 tojás, 3 dl sör, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 evőkanál apróra vágott zellerzöld, 1 evőkanál apróra vágott snidling, 1 teáskanál apróra vágott tárkonylevél
Előkészítés: A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, és a szárny töve alá bedugjuk a szárny hegyét, hogy egy háromszöget képezzen. Megmossuk a csirkemájat, szárazra töröljük, és az előkészített szárny-háromszögek közepén átdugjuk, majd kezünkkel kicsit laposra formázzuk.
Elkészítés: A lisztet elkeverjük az olajjal, a tojással, a sörrel, kevés sóval, őrölt borssal és a zöldfűszerekkel. Az olajat felforrósítjuk (ha van, olajsütőben) kb. 160 fokra. Egyszerre 2-3 db szárnyat teszünk bele (ne érjenek egymáshoz), és kb. 15-20 perc alatt átsütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, melegen tartjuk, amíg a többit is kisütjük. Külön paradicsommártást vagy tartármártást adunk hozzá. Ízlés szerint burgonyával, rizzsel körítjük.

Ropogós csirkeszárnyak

Hozzávalók: 1 kg csirkeszárny, 2 gerezd fokhagyma, 3 tojás, 5 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál szójaszósz, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 1/2 kávéskanál chili por, bő olaj a sütéshez
Előkészítés: A csirkeszárnyakat megmossuk, megtisztítjuk, levágjuk a szárnyak végét, ezeket eldobjuk. A maradék részt a hajlatnál kettévágjuk, és konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. A fokhagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk, majd szétnyomkodjuk.
Elkészítés: Nagyobb tálban kissé felverjük a tojásokat, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a keményítőt, a szójaszószt, a gyömbért, a chilit és csipetnyi őrölt borsot, sót. Jól összekeverjük, hogy sima palacsintatésztaszerű masszát kapjunk. A fűszeres masszába beleforgatjuk a csirkeszárnyakat (ügyeljünk arra, hogy mindenütt ellepje). A hűtőben letakarva 4-5 óra hosszat érleljük. Az olajat, ha rendelkezésünkre áll, fritőzben, kb. 170 fokra hevítjük. Ha nincs, akkor egy nagyobb lábosba kb. 3 cm magasságig olajat öntünk, és addig forrósítjuk, amíg a belecseppentett páclé nem merül el benne, hanem a tetején sisteregve sülni kezd. Amikor az olaj elég forró, egyszerre 6-8 db csirkeszárnyat teszünk bele, hogy egyenletesen süljenek, és kb.8-10 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk róla. Folyamatosan kisütjük az egészet. Különböző salátákkal tálalhatjuk.

Mézes csirkeszárnyak

Hozzávalók: 1 kg csirkeszárny, 1 közepes nagyságú friss gyömbér, fél citrom leve, 1 narancs, 1 gerezd fokhagyma, fél dl Worcestershire mártás, 1 dl méz, 1 evőkanál dijoni csípős mustár, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyem
Előkészítés: A csirkeszárnyakat megmossuk, megtisztítjuk, végeiket levágjuk és eldobjuk. A gyömbért éles késsel meghámozzuk, levágjuk a fás részeit, tormareszelőn lereszeljük, citrommal megcsepegtetjük, és félretesszük. Megmossuk a narancsot, a héját óvatosan lereszeljük, ügyelve arra, hogy a fehér keserű réteg ne kerüljön bele. A fokhagymát áttörjük.
Elkészítés: A gyömbért összekeverjük a narancshéjjal, a fokhagymával, Worcestershire mártással, a mézzel, a mustárral és az olajjal. A csirkeszárnyakat tálba helyezzük, leöntjük a mézes mártással, és lefedve a hűtőben legalább 6 óra hosszat, de inkább egy éjszakán át állni hagyjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Nagy tepsit kibélelünk alufóliával, rárakosgatjuk a húst, és ráöntjük a páclevet. A sütőben kb. 35-40 perc alatt barnára sütjük. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. Melegen a szárnyakra szórjuk, és tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek