Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Címke: ételmesék - CIKKEK

Cikkek

Alapételek

A pizza világnapja - 10 házi pizza recept

Szerencsére a pizzának is van már világnapja, ezt pedig február 9-én tartják. Mindenkit arra buzdítunk, hogy süssön ma otthon egy jó pizzát, ráadásul recepteket is találtok, a rövid ételmese után! ...

0

WM

Desszert

Nápolyi, a nem nápolyi édesség

A nápolyi végigkísérte a gyerekkorunkat. A különféle krémekkel töltött ostyák a mai napig többféle kivitelben és több név alatt is szerepelnek a boltok polcain. Hogyan is született ez az édesség? Miért is nevezik nápolyinak? ...

0

Desszert

Mediterrán klasszikusból született a krémes

A krémes olasz és francia gyökerekkel rendelkező sütemény, amelynek mai formáját egy magyar cukrász alkotta meg. ...

0

Patkó Ágnes

Desszert

Palacsinta, egy ősrégi desszert különös története

A palacsinta alaptésztája annyira egyszerű, hogy minden nemzet a saját ízléséhez tudta alakítani. ...

0

Patkó Ágnes

Érdekességek

Nekik köszönhetjük az egyik legnépszerűbb street foodot, a hot dogot

A hamisítatlan frankfurtit kis kiflibe rejtve német bevándorlók kezdték el árulni Amerikában, Dachshund néven. ...

0

Ajánló

Mi köze Rézi néninek Sándor bácsihoz?!

Ki volt Rézi néni? Kevesen tudják. Pedig éppen olyan jelentős alakja ő a magyar gasztronómiai irodalomnak, mint mondjuk Arany János a költészetünknek. ...

0

Török Zsuzsa

Érdekességek

A cordon bleu története - tudj meg mindent a francia klasszikusról!

Tudod, hogy mi köze van a sonkával és sajttal töltött, bundázott hússzeletnek a Szentlélek Lovagrendhez? Ismerd meg a cordon bleu történetét! ...

0

Patkó Ágnes

Érdekességek

Így lett Mária Terézia kedvence a Grassalkovich-palacsinta

A gödöllői kastélyt építő Grassalkovich családról elnevezett palacsinta állítólag Mária Terézia egyik kedvence volt. De valóban igaz ez a történet? ...

0

Ajánló

A festészetnél csak a hasát szerette jobban - Így született meg a Feszty-bifsztek

Feszty Árpád megfestette A magyarok bejövetelét, és kedvelte a kor híres vendéglőseinek magyaros ételeit is. ...

0

Patkó Ágnes

Alapételek

A rántott hús német változata: a Holstein-szelet születése

A német konyháról sokan azt tartják, hogy nem érdemes az igazi figyelemre, hiszen csak kolbászból és párolt káposztából áll. Ettől nagyobbat nem is tévedhetnének! ...

0

Patkó Ágnes

Érdekességek

Rétegezve, sok porcukorral - meglepő mióta készítenek rétest a Kárpát-medencében!

A réteskészítés egykor a háziasszonyok fontos feladata volt, és a legkisebbek is szerepet kaptak a nyújtásban, tekerésben, töltésben. Egészen a 16. századig kell visszamennünk az utazni, hogy megismerjük ezt a kedvelt desszertet. ...

0

Érdekességek

Fedák Sári, a gesztenyetorta primadonnája

Fedák Sárit imádta az operett közönsége, ő pedig nemcsak a színpadot, de az édességeket is kedvelte. Neveztek el róla lepényt, és tortát is. ...

0

Érdekességek

Színésznő tette híressé: kolozsvári káposzta

Noha a történészek szerint a töltött káposzta az erdélyi Mezőségből került a kincses városba, rakott változata pedig Nagyváradon született, elválaszthatatlanul ráragadt a kolozsvári jelző. Nagy szerepet játszott ebben a vándorszínészet korszakának legnépszerűbb művésznője, az első magyar operaénekesnő Déryné Szép-Pataki Róza, aki az országot járva maga is sokszor főzte a laktató ételt. ...

0

Érdekességek

A haza bölcsének kedvence - A Deák-kuglóf története

A jó étvágyáról is közismert kiegyezést tető alá hozó Deák Ferenc, ritkán fogadott el ebédmeghívásokat. Kitalálod, hogy kinek nem mondott nemet? ...

0

Érdekességek

Az ifjú Gárdonyi Géza szerette a finom ételeket, ez volt a kedvence

A híres íróként Egerben visszavonult Gárdonyi Géza értékelte a jó borokat és a finom halételeket. ...

0