Briós, az omlós és puha kelt tészta - hasznos tippek a sütéshez

Az édes kelt tészták élmezőnyében bérelt helye van a briósnak. Nem is csoda, egy brióssal szebben indul a nap, jobb lesz a kávé, a reggel és annyi kalóriával lát el, hogy bőven kibírjuk ebédig.

A briós ugyanis meglehetősen tartalmas tészta, ennek a tartalmasságnak köszönhetően válik puhává, omlóssá, ellenállhatatlanná. A briós elkészítése nem igényel különösebb pékismereteket, egy tisztességes, alapos leírással bíró recept és néhány minőségi alapanyag pont elegendő ahhoz, hogy reggelre friss, meleg brióssal várjuk a családunkat vagy kényeztessük magunkat.

Hagyományos cukros briós >>> 

A klasszikus briósban akad egy kevés vaj és tojássárgája, sőt a tészta lágyságát azzal is fokozzuk, hogy - a kelt tészták esetében megszokott folyadék - a víz helyett tejjel készítjük el.

Briós egyszerűen >>> 

Ha biztosra akarunk menni és a legjobb eredményt szeretnénk elérni, akkor érdemes a felhasználni kívánt, szobahőmérsékletű lisztet átszitálni, a tojások sárgáját a langyos tejben elkeverni, s az olvasztott vajat a már összegyúrt tésztához adni, s abba beledolgozni. Az élesztőt nem kötelező felfuttatni, nyugodtan használhatunk porélesztőt is, amelyet csak bele kell keverni a lisztbe, vagy pedig a friss élesztőt némi – a receptben szereplő mennyiségű – porcukorral elmorzsolni, majd a végeredményül kapott krémet a langyos tejbe önteni, s azzal elkeverni.

A brióst nem csak a benne lévő anyagok, hanem a formája is meghatározza. Süthetjük klasszikus briósformában (olyan mint a kuglófforma, csak középen nincs benne a „kürtő”), sülhet kuglófformában, vagy készíthetünk egyszemélyes kuglófokat is, amelyek tökéletes helyen vannak a muffinsütő kapszlijába.

Narancsos-vaníliás briós >>> 

A klasszikus briósnak a minőségi vaj, a tojássárgája adja meg az ízét, de a tésztát kedvünk szerint ízesíthetjük, adhatunk hozzá egy kis vaníliát, kardamomot, szerecsendiót vagy épp frissen reszelt narancshéjat. A tésztát gazdagíthatjuk még kandírozott gyümölcsökkel vagy aszalványokkal is, kerülhet bele aszalt sárgabarack, szilva, mazsola vagy meggy, de a csokoládépettyek is jól állnak ennek a tésztának.

A szép, sötétbarna briósszín elérése érdekében pedig célszerű sütés előtt tejszínnel vékonyan megkenni a formában már újrakelesztett tésztát.

Briós limoncello krémmel >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások