Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bejgli gazdagon töltve

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4-6 rúdhoz:
  • A tésztához:
  • 80 dkg finomliszt
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg zsír
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl tej
  • pici só
  • A diós töltelékhez:
  • 30 dkg durvára darált dió
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 4 evőkanál baracklekvár
  • 5-6 dkg birsalma sajt kockára vágva
  • 5-6 dkg aszalt vörös áfonya
  • 5-6 dkg aszalt gyümölcs (mediterrán mix) vagy mazsola
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • rum vagy rumaroma
  • A mákos töltelékhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 5-6 dkg birsalma sajt kockára vágva
  • 5-6 dkg aszalt vörös áfonya
  • 5-6 dkg aszalt gyümölcs (mediterrán mix) vagy mazsola
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • rum vagy rumaroma
  • A kenéshez:
  • 1 tojás

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához valókat kenyérsütőgépbe teszem, és 1/2 órás keverőprogrammal kikeverem, kiveszem, és 4 vagy 6 darabra vágom, mindegyiket átgyúrom, majd egyesével téglalap alakúra nyújtom, és megtöltöm a töltelékekkel.

A töltelékek szinte egyformán készülnek, 1-1 tálba öntöm a cukrokat, erre 1-1 dl forró vizet öntök, majd mehet bele a darált dió és a mák, illetve az ízesítő anyagok, fűszerek és aszalványok, lekvár.
Összekeverem, akkor jó, ha nem folyik, hanem inkább ragacsos, darabos.

Feltekerem a rudakat, egymástól kb. 2 cm-re tepsibe rakom, amit előtte vékonyan beolajozok, és megkenem a rudakat a felvert tojással. Díszítem mákkal és diószemekkel, majd langyos helyen megvárom, hogy megszáradjon rajta a tojásbevonat. Ekkor újból átkenem tojással, és most hideg helyen fél órát hűtöm, ez idő alatt a sütőt bekapcsolom 175 fokra, pár helyen megszurkálom a rudakat, majd beteszem sülni, amíg szépen megbarnulnak, kb. 35 perc. Kihűlés után szeletelem.

Megjegyzés

Próbáltam már a tölteléket reszelt almával, meggybefőttel, 100 % vörös áfonyalekvárral, aszalt fügével, aszalt sárgabarackkal, finomra darált dióval, de ez a megoldás lett végül az, ami a legfinomabb lett és a legkényesebb ízlésnek is megfelelt.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss