Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Áprilisi gasztrofesztiválok

Végre itt a tavasz! Igen, ez az a hónap, amikor a medve után mi magunk is a szabadba vágyunk: nyílik a medvehagyma, az utcákon, tereken felállított lacikonyhák, borkóstolók mellett már napozni is lehet. Szerencsére sok program várja a tavaszi barangolásra és gasztronómiai élményekre vágyókat.
2010. április 03-05. - Tavaszi bor- és jazzfesztivál, Budapest

A közönség a kiállító borászok és borászatok mellett a borhoz kötődő, illő hazai alapanyagból készített, de műértő ínyesmester által kreált étkek sorával is megismerkedhet, és meg is kóstolhatja azokat. A sajtremekekről hazai sajtmesterek és külföldi sajtkülönlegességek gondoskodnak, de az édesszájúak csokoládékülönlegességeket is összekóstolhatnak borkülönlegességekkel. A húsevők mangalica sonkákat, szalámikat és pástétomokat ízlelhetnek, amelyekhez helyben sütött friss pékárut ehetnek, és ha igazán meg akarják adni a módját, akkor helyben sütött rétessel fejezik be az étkezést.

www.boresjazzfesztival.hu

2010. április 03-05. - Debreceni mangalica napok, Debrecen

A sikeres III. Budapesti Mangalica Fesztivál után Debrecen város támogatásával tartják, első vidéki mangalica turnét. Mint azt nyilván sokan tudják, Debrecenben minden évben nagy sikerű gasztronómiai fesztiválok zajlanak. A pulyka, liba és a hal főszereplésével. A fesztivál eddigi budapesti sikereit szeretnénk most folytatni. A fesztivál legnagyobb erénye az őstermelőkkel való közvetlen találkozás itt is jelen lesz. Ötvözik a hagyományos magyar népzenét a hamisítatlan utcabáli hangulattal, gyerekprogramok és magyar kézművesek várják a kilátogatókat.
Az élőállat kiállítás minden évben meghatározó színfoltja a rendezvénynek, nem lesz ez másként itt sem. A helyszínen felállított, magyaros vendéglátó, helyeken, pedig a legfinomabb mangalica étkek várnak mindenkit.

www.mangalicafesztival.hu


2010. április 03-05. - Húsvéti vendégvárás, Noszvaj

A palócföldön hagyományos ünnepi menü egy részének elkészítésével, kóstolójával várják a szervezők Húsvét hétfőjén a falujukba látogatókat. A noszvaji tájháznak két használható kemencéje van, ezekben sütik a diós-, mákos- és mazsolás kalácsot. A tájház udvarán helyi termelők borával kínálják látogatóinkat, akiket közben népzenészek és néptáncosok szórakoztatnak. Kézműveseket is hívunk, akik az árusítás mellett be is mutatják mesterségük fogásait. A Húsvét nem maradhat el tojásfestés nélkül, s a gyerekeknek külön programokról is gondoskodunk.

www.noszvaj.hu

2010. április 04-05. - Matyó Húsvét, Mezőkövesd

A programsorozat a nagyszombati szertartással veszi kezdetét. Vasárnap programok a Hór-völgyi víztározónál (horgász-és, halászléfőző verseny), a Zsóry-ban népművészeti bemutató. Húsvét vasárnap és hétfőn a Hadas városrészben húsvéti ételszentelés, kóstolás, majd egész napos folklór és kulturális programok, kézműves ajándékok, húsvéti finomságok, tojásfestés, írókázás. Gyerekeknek meglepetés, állatsimogató. A vendégek húsvéti ínyencségek és bükkaljai borok közül válogathatnak.

www.mezokovesd.hu

2010. április 05. - Emmausz, Bóly

Az EMMAUSZ-járás máig fennmaradó, több mint 100 évre visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás. Húsvéthétfőn a kora délutáni órákban a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba. A helyi és környékbeli pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják rokonaikat és ismerőseiket. A családi présházak mellett vendéglátóegységként működő pincészetek várják azokat a Bólyhoz rokoni illetve baráti szálakkal nem kötődő érdeklődőket, akik szívesen részt vennének e rendezvényen.

www.boly.hu


2010. április 10-11. - Medvehagyma napok, Orfű

Medvehagymaszedés, előadások a medvehagymáról; sütő suli, medvehagymás süteményekkel;  neves pécsi vendéglők séfjei vetélkednek medvehagymás ételek főzéséből.  A fesztivál területén, a Kemencés Udvarban kemencében sült medvehagymás langallót, pogácsát, süteményeket árusítanak. A nap folyamán élő medvebocsok szórakoztatják a gyermekeket és a gyermek lelkű felnőtteket.

www.orfumuskatli.hu


2010. április 16-18. - Nemzetközi kisüsti pálinkafesztivál, kiállítás és vásár, Gyula

Egy valódi, évszázados hagyományokban gyökerező hungaricum, a kerítésszaggatónak is nevezett kisüsti pálinka. Ennek tiszteletének és népszerűsítésének szellemében jött létre a Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, amely rendezvény immár a Gyula-Napok elmaradhatatlan közkedvelt rendezvényévé nőtte ki magát. A rendezvényhez kapcsolódik a tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Gyulai böllérnapok.

www.gyula.hu

2010. április 17. - III. Medvehagyma nap, Bakonybél

Szervezett túra az ebben az időszakban medvehagymával borított bakonyi erdőbe a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának vezetésével. A medvehagymaszüret után receptismertető, medvehagymás ételek bemutatója, kóstolója, játékos vetélkedők gyerekeknek, felnőtteknek.

www.bakonybel.hu

2010. április 24. Országos Biovásár, Hortobágy

Világörökségi környezetben, a Kilenclyukú-híd melletti vásártér ad helyszínt a biotermékek negyedik országos kirakodóvásárának. A magyar biokultúra követőinek találkozóján valamennyi régió biogazdái bemutatják a bioélelmiszerek széles körű választékát, megfűszerezve. A biovásáron lesz bioételek főzőversenye, bioborok kóstolása, bioméhészek utcája, biomézek vetélkedője, természetes kozmetikumok, gyógyhatású termékek vására,  kézművesek utcája. A biovásár valódi ínyencség a bioélelmiszert forgalmazó szakkereskedelem és a gasztronómia számára, a biogazdálkodóknak pedig - a termékeik bemutatása mellett - információkat, új ötleteket ad.

www.hortobagy.eu

2010. április 30-május 2. - III. Velencei-tavi hal-, vad- pálinka- és borfesztivál, Agárd

A Pálinkafesztivál egyedülálló a fesztiválok palettáján, hiszen egyszerre négy témát ölel fel és rendkívül téma-gazdag kulturális-, zenei-, és sport-program kínálatot nyújt. A szervezők büszkék arra, hogy a Velencei-tó térségében a témákhoz kapcsolódóan változatos és bőséges kínálatot tudnak bemutatni: a Velencei-tó gazdag halállományára, a környék vadvilágára, a remek eredményeket elérő bor-pincészetekre és a világhírű Agárdi Pálinkára. A fesztivál célja, hogy megmutassa a térségbe látogató vendégeknek, hogy a Velencei-tó nem csak a forró, nyári időszakban csábító turisztikai célpont, hanem egész évben remek kikapcsolódási lehetőségek tárházát tudja felvonultatni.

www.edesvizifesztival.hu
 

Ezek is érdekelhetnek