A chili con carne, azaz „csili hússal" egy fűszeres pörkölt, amely csilipaprikát, húst, paradicsomot és gyakran vesebabot tartalmaz. Összeállítása nem bonyolult, jó ötlet ezt készíteni, ha gyorsan kell valami laktató ételt előállítanunk. Ha szeretnénk, húsmentesen, sőt, állati alapanyagok nélkül is előállíthatjuk: ilyenkor a "con carne"-ból "sin carne" lesz, az ízvilágot azonban a fűszerekkel és az extra zöldségek hozzáadásával tökéletesen tudjuk hozni. A vegán január keretében mindenképpen érdemes kirpróbálni!
Vegán csilis bab receptje:
Hozzávalók:
1 vörösbab-konzerv
1 kukoricakonzerv
5 dkg aszalt paradicsom
2 dkg szeletelt jalapeño
1 kaliforniai paprika
1 daraboltparadicsom-konzerv
3 evőkanál olaj
2 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dl zöldségalaplé
1 csipet őrölt római kömény
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet szárított oregánó
1 csipet őrölt gyömbér
1 csipet őrölt koriander
1 teáskanál füstölt őrölt pirospaprika
1 evőkanál paradicsompüré
fél kávéskanál kakaópor
só
bors
A tálaláshoz:
1 kezeletlen lime
1 csokor friss koriander
tortillacsipsz
Elkészítés:
- Finomra vágjuk a vöröshagymát, megfuttatjuk három evőkanál olajon.
- Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a szintén kis darabokra vágott aszalt paradicsomot, a szeletelt jalapeño paprikát, és közepes lángon pár percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a leszűrt, átmosott kukoricát és a vörös babot, ráöntjük a paradicsomkonzervet meg a zöldségalaplevet.
- A kakaó kivételével hozzáadjuk az összes fűszert, és kis lángon egy szűk órán át főzzük.
- Ekkor megy bele a kakaópor, a felaprított paprika és a sűrített paradicsom, pár percig még forraljuk együtt.
- Tányérokba szedjük, meghintjük friss korianderrel, lime-cikkekkel és tortillacsipsszel tálaljuk.