Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a 6 leggyakoribb betegség a fesztiválokon

default user icon
MME
Egy fesztivált sajnos nem csak egy hatalmas buli tehet emlékezetessé, hanem egy betegség is. Dr. Szeles Géza, a Sziget Fesztivál egészségügyi ellátásának vezetője szerint ezeket egy kis odafigyeléssel megelőzheted, de ha már megvan a baj, akkor sem kell kétségbe esned, van megoldás!

1. Másnaposság

A fesztiválokon kétségkívül ez a leggyakoribb és szinte mindenkit érintő betegség, hiszen az alkohol nagy mennyiségű vizet von el a szervezettől. Ezért célszerű a szeszes italokon túl vízzel is hidratálni a szervezetedet, hiszen így másnap nem érzed úgy magad, mintha fejbe vertek volna. A másnaposság kezelésére a fájdalomcsillapítók mellett fogyassz fruktóz tartalmú gyümölcsleveket, és ha már elég edzett a gyomrod, egyél sok gyümölcsöt, mert a benne rejlő gyümölcscukor gyorsítja az alkohol lebontását.

2. Sérülések

A másnaposságból adódó illuminált állapot, a táncolás és a különböző sportjátékok sajnos gyakran sérülésekhez vezetnek. Az ebből következő könnyebb felszíni sérülések, kisebb zúzódások és csípések kezelésére alkalmazhatsz természetesebb, szelídebb gyógymódokat. Dr. Szeles Géza ilyenkor az Arnica montana és a Bellis perennis homeopátiás szerek alkalmazását javasolja, az alábbiak szerint: 9 CH vagy 15 CH potenciában 5 golyót szopogass el óránként egészen addig, amíg a panasz enyhül. Javulás esetén az adagolást napi 2-3 alkalomra csökkentsd, amíg a tünetek megszűnnek. Súlyosabb sérülések esetén viszont mindenképp látogass el az orvoshoz!

3. Leégés

Ezt természetesen megelőzhető naptejjel, de ha mégis megtörténik a baj, számos a tüneteket enyhítendő megoldást alkalmazhatsz. A hideg zuhany után, a patikában könnyen beszerezhetsz jó minőségű, hűsítő gélkrémeket, de az alternatív megoldások kedvelőinek egy cserép Aloe beszerzése is jó választás. Az Aloe vera mélyen a bőrben szívódik fel, kitűnő gyulladáscsökkentő és sejtserkentő hatása van. Csak vágd fel a növény egyik levelét vízszintes irányban, és kend be az érzékeny bőrfelületeket.

4. Gyomorbélrendszeri hurutok

A nagy meleg miatt az ételfertőzés veszélye is fenáll a fesztiválokon, ezért ügyelj arra, hogy a sátorban hagyott finomságot több óra elteltével már ne edd meg. Ehelyett inkább orvosi szénnel, B6-vitaminnal, valamint probiotikummal erősítsd az immunrendszered!

5. Húgyúti fertőzés

Ez a betegség elősorban a fesztivál hölgy látogatóinál jelentkezik, és főleg akkor, ha nem figyelnek arra, hogy éjszaka már nem olyan meleg a talaj, mint nappal. Ilyenkor fontos a folyadék bevitel, leginkább víz és gyógytea formájában, továbbá lehetőség szerint egy kád, forró fürdő is csillapítja a kellemetlen érzést. A gyulladás csökkentésére szárított formában fogyassz tőzeg- és vörösáfonyát vagy áfonyalevet.

6. Torokgyulladás, torokfájás

A leggyakrabban előforduló panaszok egyike a fesztiválokon, az önfeledt énekléstől, a kiabálástól és a hideg italok fogyasztása miatt kialakult torokgyulladás. Ezt erősíti a levegőben szálló por komoly koncentrációja. A hangszálaink megóvására és a légúti fertőzések okozta gyulladások kezelésére gargarizálj sóval hígított langyos vízzel naponta többször és igyál mág egy nagy bögre, forró teát!

EZEKET A MAGYAR ÉTELEKET ÉS ITALOKAT SZERETTÉK A KÜLFÖLDIEK A SZIGETEN!>>> 

EL SEM HINNÉD, MILYEN KAJÁT KÉRTEK A LEGGYAKRABBAN A MAGYAROK A SZIGETEN!>>> 

12 FINOMSÁG, MELYET EGY FESZTIVÁLON IS EL TUDSZ KÉSZÍTENI>>> 

ÍME A LISTA: EZEKET RENDELTE AZ ÖLTÖZŐJÉBE PINK A SZIGETEN!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss