Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. december 14. A karácsony illata

A karácsony semmihez sem hasonlítható. A mézeskalács, a mogyorós puszedli, a fahéjas csillagok és a szegfűszeggel megtűzdelt narancsok illata már hetekkel korábban segítenek abban, hogy a hétköznapi hajtás mellett meghitt, szeretettel teli hangulatban készülhessünk az év legszebb ünnepére.

Igaz, idén a karácsonyi dekorációval kicsit rosszul állunk még, de talán a napokban mi is felzárkózunk a szomszédainkhoz. Az utcánkban ugyanis már minden ház csodás fényárban ragyog, és a kerti fenyők is ünnepi csillagoktól szikráznak. Milyen szépek lesznek majd, ha leesik az idei első hó! :-)

Mézeskalácsot és bejglit idén is sütök, de csak huszadika után, hogy Karácsonyra minden friss legyen. Kalácsot, kuglófot, aprósüteményeket azonban nem lehet elég gyakran az asztalra tenni. Ahogy beköszöntött az igazi tél (és egy kis enyhe hószállingózás reggel), Ká begyújtott a kályhába, én pedig délután sütöttem egy hamisítatlan narancsos házi kuglófot. Forró, fahéjas gyümölcsteát főztem hozzá, és ezt tálaltam uzsonnaként, a gyertyagyújtás után. 

Narancsos kuglóf

Hozzávalók: 20 dkg margarin, 25 dkg barna cukor, 5 tojás, 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg zabpehely
Az öntethez: 2 narancs leve, fél citrom leve, 5 dkg barna cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg és kardamom
Elkészítés:
1.) Kivajazunk egy 2 liter űrtartalmú kuglófformát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2.) A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. A lisztet összekeverjük a sütőporral, belekeverjük a zabpelyhet is, és kanalanként a margarinos krémhez adjuk. A formába simítjuk, és a sütőben 60 percig sütjük.
3.) Az öntethez a narancsok és a citrom levét kifacsarjuk és belekeverjük a cukrot és a fűszereket. Megszurkáljuk a kész, forró kuglófot, és kanalanként rálocsoljuk a narancsos levet. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra borítjuk, narancsokkal díszítjük a kuglófot.

Kacsamellet még sosem sütöttem, és ha már a kuglóf narancsos lett, hát a kacsát is kicsit gyümölcsösen készítettem el. Kis családomnak annyira ízlett, hogy azt mondták, akár ünnepi fogás is lehetett volna. :-)

Narancsos kacsamell

Hozzávalók: 5 kacsamell filé, 1 szál póréhagyma, 1 sonkahagyma, 1 narancs, rozmaring, majoranna, grillfűszer, kurkuma, bors
Elkészítés:
1.) A kacsamelleket megmossuk, majd erőlevessel felöntve kuktába tesszük, és 1 óra alatt puhára főzzük. (Valószínűleg kevesebb idő alatt is puha lesz, de én Dorka miatt biztosra mentem. :-)
2.) Ha lejárt a kukta, a kacsamelleket papírral bélelt tepsibe tesszük. Bőségesen meglocsoljuk a kuktában maradt lével, megfűszerezzük, majd megszórjuk a megtisztított és felaprított póréhagymával, sonkahagymával és narancskarikákkal. Kb. 45 perc alatt pirosra sütjük a húsokat, közben locsoljuk a pecsenyelével. (A kuktában maradt léből másnap finom levest lehet főzni, és egy kis bögrényi kacsazsírt is el lehet tenni a következő hetekre. )
3.) A narancsos kacsát (sajtos) burgonyapürével és friss zöld salátával tálaljuk.


Természetesen nem csak főzéssel telt a hétvége, hanem nekiláttunk a karácsonyi nagytakarításnak. Nem lettünk kész, de azért a nagyja már megvan. Emellett pedig üvegeket is festettem: kicsiket, nagyokat, mandalákat, gyerekeknek való képeket - remélem, mindegyik gazdára talál majd, és legalább akkora örömet okoznak, mint amekkora szeretettel készítettem őket. Íme egy kis tárlatvezetés a "műveimből". :-)




Ezek is érdekelhetnek

Friss