Részletes receptkereső »
  •  

2009. december 14. A karácsony illata

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

2009. december 14. A karácsony illata

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

2009. december 14. A karácsony illata

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A karácsony semmihez sem hasonlítható. A mézeskalács, a mogyorós puszedli, a fahéjas csillagok és a szegfűszeggel megtűzdelt narancsok illata már hetekkel korábban segítenek abban, hogy a hétköznapi hajtás mellett meghitt, szeretettel teli hangulatban készülhessünk az év legszebb ünnepére.

Igaz, idén a karácsonyi dekorációval kicsit rosszul állunk még, de talán a napokban mi is felzárkózunk a szomszédainkhoz. Az utcánkban ugyanis már minden ház csodás fényárban ragyog, és a kerti fenyők is ünnepi csillagoktól szikráznak. Milyen szépek lesznek majd, ha leesik az idei első hó! :-)

Mézeskalácsot és bejglit idén is sütök, de csak huszadika után, hogy Karácsonyra minden friss legyen. Kalácsot, kuglófot, aprósüteményeket azonban nem lehet elég gyakran az asztalra tenni. Ahogy beköszöntött az igazi tél (és egy kis enyhe hószállingózás reggel), Ká begyújtott a kályhába, én pedig délután sütöttem egy hamisítatlan narancsos házi kuglófot. Forró, fahéjas gyümölcsteát főztem hozzá, és ezt tálaltam uzsonnaként, a gyertyagyújtás után. 

Narancsos kuglóf

Hozzávalók: 20 dkg margarin, 25 dkg barna cukor, 5 tojás, 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg zabpehely
Az öntethez: 2 narancs leve, fél citrom leve, 5 dkg barna cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg és kardamom
Elkészítés:
1.) Kivajazunk egy 2 liter űrtartalmú kuglófformát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2.) A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. A lisztet összekeverjük a sütőporral, belekeverjük a zabpelyhet is, és kanalanként a margarinos krémhez adjuk. A formába simítjuk, és a sütőben 60 percig sütjük.
3.) Az öntethez a narancsok és a citrom levét kifacsarjuk és belekeverjük a cukrot és a fűszereket. Megszurkáljuk a kész, forró kuglófot, és kanalanként rálocsoljuk a narancsos levet. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra borítjuk, narancsokkal díszítjük a kuglófot.

Narancsos kuglóf Narancsos kuglóf

Kacsamellet még sosem sütöttem, és ha már a kuglóf narancsos lett, hát a kacsát is kicsit gyümölcsösen készítettem el. Kis családomnak annyira ízlett, hogy azt mondták, akár ünnepi fogás is lehetett volna. :-)

Narancsos kacsamell

Hozzávalók: 5 kacsamell filé, 1 szál póréhagyma, 1 sonkahagyma, 1 narancs, rozmaring, majoranna, grillfűszer, kurkuma, bors
Elkészítés:
1.) A kacsamelleket megmossuk, majd erőlevessel felöntve kuktába tesszük, és 1 óra alatt puhára főzzük. (Valószínűleg kevesebb idő alatt is puha lesz, de én Dorka miatt biztosra mentem. :-)
2.) Ha lejárt a kukta, a kacsamelleket papírral bélelt tepsibe tesszük. Bőségesen meglocsoljuk a kuktában maradt lével, megfűszerezzük, majd megszórjuk a megtisztított és felaprított póréhagymával, sonkahagymával és narancskarikákkal. Kb. 45 perc alatt pirosra sütjük a húsokat, közben locsoljuk a pecsenyelével. (A kuktában maradt léből másnap finom levest lehet főzni, és egy kis bögrényi kacsazsírt is el lehet tenni a következő hetekre. )
3.) A narancsos kacsát (sajtos) burgonyapürével és friss zöld salátával tálaljuk.

Narancsos kacsamell Narancsos kacsamell

... és tányéron ... és tányéron

Természetesen nem csak főzéssel telt a hétvége, hanem nekiláttunk a karácsonyi nagytakarításnak. Nem lettünk kész, de azért a nagyja már megvan. Emellett pedig üvegeket is festettem: kicsiket, nagyokat, mandalákat, gyerekeknek való képeket - remélem, mindegyik gazdára talál majd, és legalább akkora örömet okoznak, mint amekkora szeretettel készítettem őket. Íme egy kis tárlatvezetés a "műveimből". :-)




Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 13 db
  • 13. TÉk
    2009. december 18. 11:20
    Kedves Mirza,

    Nagyon jók a kaja ötletek, és az egész nagyon tetszik, néha nem is értem hogy jut időd arra, hogy még le is írd.
    Kérés : hol vetted a mandalákat és is szeretnék meglepni valaki velük.

    Szeretettel üdv. az egész családnak,
    Éva
  • 2009. december 17. 22:17
    Kedves Mesi, az életben még szebbek, a fotók sajnos nem adják vissza a színek élénkségét és a csillogást. :-) A kuglóf nagyon finom, és hihetetlen az illata, belengi az egész lakást, ráadásul - taln a zabpehely miatt -, nagyon sokáig friss marad. Anya sajtgolyói nálunk is nagy népszerűségnek örvendenek, jó is, hogy említetted, meg is kérem, hogy süssön nekünk Karácsonyra. A bejglije is isteni, és bár ugyanazt a receptet használjuk, az övé mindig klasszisokkal jobb, mint az enyém. Hiába, az anyukák már csak ilyenek, arannyá válik, amihez a kezük ér. :-) Neked is kellemes karácsonyi készülődést kívánunk szeretettel: Mirza
  • 11. mesi72
    2009. december 15. 20:29
    Drága Mirza!

    Örülök, hogy ismét megosztottál velünk az üvegfestékes műveidből néhányt. Mint mindíg most is nagyon szépek !!! A kuglóf jól hangzik, egyszer biztosan ki fogom próbálni.
    A kisfiam azt üzeni, hogy neki a legjobban a Mirza mama féle sajtgolyók jönnek be. Karácsonyra is rendelt belőlük dupla adaggal.
    Örömmel olvasom, hogy jól vagytok és boldogságban telnek a napjaitok! További jó ünnepi készülődést!

    Mesi
  • 2009. december 15. 19:59
    Kedves Melinda, neked is boldog Karácsonyt kívánok! Boldog vagyok, hogy tetszik a recept, használj hozzá sok levet, mert a kacsamell különben nagyon száraz tud lenni. :-) Szeretettel: Mirza
  • 2009. december 15. 19:57
    Kedves Pintyőke, ami azt illeti, az üvegfesték öreg hóbort nálam... :-)) Örülök, hogy tetszenek a receptek és a mandalák. Élőben még szebbek, de ennyi telt a kis fényképezőgépemtől. :D Szeretettel: Mirza
  • 2009. december 15. 19:56
    Kedves Szilvi, kizárólag Marabu vízbázisú üvegfestéket és réz színű Marabu kontúrfestéket használok. A Délinél, Városmajor utcában van egy ecsetbolt, ott veszem a festékeket - a nagy hobbiboltokban ugyanis nem lehet kapni ezt a típust. Ez a legszebb, legjobban csillogó üvegfesték, ami vízbázisú, tehát az egészségre teljesen ártalmatlan. Örülök, hogy tetszik a blog, és köszönöm, hogy írtál!:-) Puszi: Mirza
  • 2009. december 15. 19:52
    Kedves Gázrózsa, valószínűleg simán, tepsiben is nagyon finom lesz a kacsamell, de így jó kis pecsenyelevem is lesz, és a kukta miatt puha lesz a hús, mint a vaj. Dorkának 10-12 foga van, de nem sokat rág, :-), így célszerű mindent lágyra főzni. Sablonokból festem a mandalákat, örülök, hogy tetszenek. Valójában az életben ezerszer szebbek, sajnos a fényképek nem adják vissza a képek magas fényű csillogását. Szeretettel: Mirza
  • 2009. december 15. 19:50
    Kedves Hajnalka, a válasz egyszerű: sehogy. Vagy a háztartás szalad, vagy a munkámmal úszom, mindig valami torolódik. Nem mennek a dolgok egyszerre. :-) Így akkor festek, ha a kicsi és a munkám rendben van, és nem nagyon zavar a rendetlenség. :D Köszönöm, hogy írtál. Szeretettel: Mirza
  • 2009. december 15. 16:18
    Kedves Mirza!

    Pont kacsamell receptek után kutattam a neten :-) Azt hiszem a tiédet kipróbálom. Eddig már sok más receptedet is elkészítettem és mind sikert aratott. A kezdetektől figyelemmel kísérem a blogodat, nagyon tetszik, rendszeresen keresem az újabb bejegyzéseidet. Boldog Karácsonyt! Melinda
  • 2009. december 15. 15:57
    Kedves Mirza! Most új oldaladról ismertelek meg. Nagyon tetszenek a mandaláid! Persze a kacsamell is jól néz ki. További kellemes készülődést kívánok az ünnepekre, Pintyőke
Hasznos csomag