Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A vihar tényleg tönkreteheti az elektromos készülékeinket? Utánajártunk!

default user icon
MME
Igaz, hogy egy vihar tönkre teheti az elektromos háztartási gépeinket? A veszély létezik, az esélye kicsi, de nem árt az óvatosság.

Nagyon sok háztartási kis- és nagygépünk elektromos árammal működik: a hűtőszekrénytől, a mikrohullámú sütőn át a vízforralóig. Ezek a hálózatból 220 voltot kapnak. Abban az esetben, azonban, ha ez megemelkedik, az komoly problémákat okoz. Az elektromos hálózatban időről időre előforduló kis túlfeszültségek ellen van védelem a hálózatban, ami lekapcsol, mielőtt az elérné az eszközeinket, de ezeket nem arra tervezték, hogy megvédjék a tárgyakat például a villámcsapás során fellépő hatalmas áramlökéstől.

Enyhe esőnél biztonságban vannak a készülékek akkor is, ha nem húzzuk ki a csatlakozókat a konnektorból. De viharnál, bár kicsi az esély, hogy pont a hozzánk legközelebbi villanyoszlopba csap bele a villám, igenis valós veszélyről beszélünk. Sőt, a veszély akkor is fennáll, ha olyan utcai oszlopba-vezetékbe csap a villám, ami tőlünk akár több kilométerre található, mert akkor a 220 volt hirtelen fölughat akár 900 voltra is. Ezt kapja meg a lakásban minden, ami ekkor rá van kapcsolva az utcai vezetékre. Ilyenkor olyan mennyiségű elektromosság áramlik a hálózaton keresztül, hogy könnyedén hazavág mindent, és a kár akár többszáz ezer forint is lehet.


Mi a teendő vihar esetén?

Ha jön a vihar, tájékozódjunk az időjárásjelentésekből, applikációkból, hogy pontosan mi közeleg. Áztató esőnél, amikor nincs villám, nincs veszély se. Felhőszakadásnál azonban, annál inkább: ilyenkor mindenképpen húzzuk ki a hűtő, a mikró, a vízforraló, az air fryer , a számítógép és a tévé csatlakozóját a konnektorból. Arra azonban figyeljünk, hogy ennek ne vihar közben álljunk neki, mert bár roppant kicsi arra az esély, hogy pont akkor csap be a villám, de ha mégis, akkor áramütést szenvedhetünk. Jobb félni, mint megijedni!

(Forrás: Bors)

Ezek is érdekelhetnek